Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Ομιλία Μ. Σταύρου-Σηφάκη & Στ. Ματθαίου: Τα Μέρη του Λόγου: κρατάει αιώνες αυτή η ιστορία (16/2/15)

    Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα "Τα Μέρη του Λόγου: κρατάει αιώνες αυτή η ιστορία", από τους Μελίτα Σταύρου-Σηφάκη και Στέφανο Ματθαίο. Η ομιλία θα γίνει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Φιλόλογος".
  • Πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του "Ξημερώνει" του Ν. Καζαντζάκη στη Θεσσαλονίκη (18/2/15)

    Το θεατρικό έργο της νεότητας του Νίκου Καζαντζάκη «Ξημερώνει, Δράμα εις πράξεις τρεις» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ., ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 132 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα και 9 χρόνια από τον θάνατο της Ελένης Καζαντζάκη.
    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου, ο επιμελητής της έκδοσης Νίκος Μαθιουδάκης, η πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ζωή Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Υδρία» και συγγραφέας Τάσος Αρβανιτάκης, ενώ αποσπάσματα του έργου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαριλένα Λιακοπούλου και Αλέξανδρος Βοζινίδης.
    Στη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
    πηγή: εφημ. Έθνος (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23136&subid=2&pubid=64137517
  • Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο (25/2/15)

    "Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο". Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Στη συζήτηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στις 19.00, θα παρουσιαστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο παιδικό βιβλίο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ο Aναγνώστης".
    Στη συζήτηση που έχει τίτλο "Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο" μετέχουν οι:
    - Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών,
    - Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών,
    - Δημήτρης Χαλκιόπουλος, Γραφίστας/Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας.
    Συντονίζει εκ μέρους του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης" η Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας).
    Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (http://www.megaron.gr).
    πηγή: in.gr (http://entertainment.in.gr/html/ent/561/ent.176561.asp)
  • Παρουσίαση βιβλίου (16/2/15)

    Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19.00, θα γίνει παρουσίαση του γαλλικού μυθιστορήματος της Μέλπως Αξιώτη, «ΡΕΠΥΜΠΛΙΚ – ΒΑΣΤΙΛΛΗ» (εκδ. ΑΓΡΑ). Η εκδήλωση θα γίνει στη Βιβλιοθήκη το Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α).
    Θα μιλήσουν:
    -ο κος Patrick Jouin, αναπληρωτής διευθυντής του ΓΙΘ και διευθυντής του Γαλλικού σχολείου Θεσσαλονίκης.
    - η κα Τιτίκα Δημητρούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Τομέας Μετάφρασης (Μετάφραση-επίμετρο του βιβλίου).
    - η κα Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ (Εισαγωγή-επιμέλεια του βιβλίου).
    Συντονίζει ο κος Γεώργιος Φρέρης, Καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας.
    Eίσοδος ελεύθερη / Συζήτηση στα γαλλικά και ελληνικά
  • Ο Βασίλης Βασιλικός «περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων» (16/2/15)

    Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, ώρα 8.00 μ.μ., ο Βασίλης Βασιλικός συζητά «περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων» με τον Θ. Ροδαμίτη. Η εκδήλωση θα γίνει στο Φίλιον (Σκουφά 34, Αθήνα). πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10044127)
  • Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης: Μίλτος Σαχτούρης: Το παράξενο δάσος, από την Τ. Καραγεωργίου (18/2/15)

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης. Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αι" του Ιδρύματος Τ. Σινόπουλου, η Τ. Καραγεωργίου θα παρουσιάσει τον Μίλτο Σαχτούρη. Η εκδήλωση που έχει τίτλο "Μίλτος Σαχτούρης: Το παράξενο δάσος", θα γίνει την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ., στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος (Τάκη Σινόπουλου 22, Περισσός).
  • Συνέδριο: Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας, Ετερότητας και Εκπαίδευσης / Rethinking Language, Diversity and Education (28-31/5/15)

    Στις 28-31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο "Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας, Ετερότητας και Εκπαίδευσης / Rethinking Language, Diversity and Education". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο,προς τιμή των Μιχάλη Δαμανάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Jim Cummins, Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
    Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τορόντο / Καναδάς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
    Σημαντικές ημερομηνίες: Περίληψη: 15 Μαρτίου 2015, Αποδοχή: 15 Απριλίου 2015
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://rlde.aegean.gr/ocs/index.php/RLDE/RLDE
  • 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (23-25/10/15)

    Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.)
    διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας
    Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής
    εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής) και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Σχολή
    Διοίκησης και Οικονομίας) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Το Συνέδριο θα γίνει στη Λάρισα, στις 23-25 Οκτωβρίου 2015, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και να θέσει τις βάσεις ευρύτερων προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση, είτε με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.
    Σημαντικές ημερομηνίες:
    09 Φεβρουαρίου 2015 1η Ανακοίνωση του Συνεδρίου
    09 Μαρτίου 2015 2η Ανακοίνωση του Συνεδρίου
    31 Μαΐου 2015 Λήξη προθεσμίας υποβολής εργασιών
    20 Αυγούστου 2015 Ενημέρωση αποδοχής εργασιών
    10 Σεπτεμβρίου 2015 Λήξη προθεσμίας υποβολής τελικών εργασιών
    04 Οκτωβρίου 2015 Ανακοίνωση προγράμματος του Συνεδρίου
    23-25 Οκτωβρίου 2015 Διεξαγωγή του Συνεδρίου
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο, καθώς και τον δικτυακό τόπο του Συνεδρίου: synedrio.eepek.gr, www.eepek.gr
    Επικοινωνία: info@eepek.gr

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το Συνέδριο (pdf, 501KB)
  • Παρουσίαση βιβλίου (5/2/15)

    Τα άπαντα του Φρίντριχ Νίτσε, σε μετάφραση του Ζήση Σαρίκα, παρουσιάζουν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:00, στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (Λεωφ. Νίκης 3) στη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις «Πανοπτικόν».
    Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, πανεπιστημιακός-συγγραφέας, Ζήσης Σαρίκας, μεταφραστής-συγγραφέας, και ο εκδότης Κώστας Δεσποινιάδης.
    πηγή: in.gr (http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231383482#ref=newsroombox)
  • Βίοι Παράλληλοι: Εικαστικές δημιουργίες συγγραφέων και ποιητών (4-18/2/15)

    Έργα των Μανόλη Αναγνωστάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Νάνου Βαλαωρίτη και Θανάση Βαλτινού, καθώς και πολλών ακόμα ανθρώπων του λόγου, θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση-πολυθέαμα, που παράλληλα θα περιλαμβάνει και εκδηλώσεις λόγου, μουσική και προβολές, την οποία διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τίτλο «Βίοι Παράλληλοι» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα) από τις 4 ώς τις 18 Φεβρουαρίου.
    Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα 48 μελών της Εταιρείας Συγγραφέων, που εκτός από τον λόγο διακονούν παράλληλα και άλλες μορφές τέχνης με συνέπεια και αφοσίωση.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. in.gr (*http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231376580)
  • Φεβρουάριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ...

     Συνημμένο θα βρείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για το μήνα
  • Συζήτηση για το έργο "Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα" του Μ. Μπουλγκάκωφ στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (13/02/15)

     Για το μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ «Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα» και τη διάσημη ατάκα “τα χειρόγραφα δεν καίγονται” θα συνομιλήσουν ανταλλάσσοντας σκέψεις και απόψεις οι κ.κ. Παναγιώτης. Δημόπουλος, μουσικός και Βασίλης Μπουγιοτόπουλος, πολιτικός επιστήμων. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του media lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, την Παρασκευή
    13 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:30 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια των 66 χρόνων της αδιάλειπτης λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων μας, στόχος πάντοτε ήταν να αποτελεί το Σχολείο μας όχι μόνο φορέα γνώσης και παιδείας, αλλά να υπηρετεί τον πολιτισμό και να συμβάλλει στη βαθιά πνευματική καλλιέργεια των μαθητών του. Πεποίθησή μας ήταν και είναι, πολύ περισσότερο σήμερα, την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, που τόσος λόγος γίνεται για τη φθίνουσα πορεία της γλώσσας μας, ότι η πνευματική καλλιέργεια συνδέεται αναπόσπαστα με τη διδασκαλία της γλώσσας και των επιστημών στο σχολείο.
Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και των πρωτοποριακών διαδικασιών που υιοθετεί το Σχολείο μας, διοργανώνει αυτή τη φορά ο κλάδος των φιλολόγων, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση και το περιοδικό «Νέα Παιδεία», μια ακόμα διημερίδα με τίτλο:
«Αναζητώντας δρόμους δημιουργικής διδασκαλίας της Επιστήμης, της Γλώσσας και της Τέχνης στο σημερινό σχολείο - Προσεγγίζοντας κριτικά τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του Λυκείου».
Όπως αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα που ακολουθεί, εισηγητές είναι έγκριτοι δάσκαλοι της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην πλειονότητά τους, αλλά και της μέσης εκπαίδευσης. Με το κύρος και τις γνώσεις τους θα προσπαθήσουν, ο καθένας μέσα από το αντικείμενο εξειδίκευσής του, να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδυαστεί δημιουργικά στο σχολείο η διδασκαλία της Γλώσσας και των Επιστημών με τις διάφορες μορφές τέχνης.
Το ζητούμενο αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τη σύνταξη των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Λυκείου.
Σάββατο 14/2 09:00-15:00
09:00-09:30 π.μ. Προσέλευση – Υποδοχή επισκεπτών
09:30-10:00 π.μ. Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
10:00-10:30 π.μ. 1η θεματική ενότητα
Η κριτική σκέψη ως πρακτική φιλοσοφία
Ομιλητής: Φιλήμων Παιονίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
10:30-11:00 π.μ. 2η θεματική ενότητα
Η αξιοποίηση των εικαστικών στη διδασκαλία της Φιλοσοφίας
Ομιλήτρια: Χαρινέλα Τουρνά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ΄ Αθήνας
11:00-11:30 π.μ. Δημιουργική συζήτηση
11:30-12:00 π.μ. Διάλειμμα
12:00-12:30 μ.μ. 3η θεματική ενότητα
Ο λόγος της επιστήμης και η εκπαίδευση
Ομιλητής: Στέφανος Τραχανάς, Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
12:30-13:00 μ.μ. 4η θεματική ενότητα
Υλικός πολιτισμός, Μουσείο και εκπαίδευση
Ομιλητής: Κώστας Κασβίκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
13:00-13:30 μ.μ. Δημιουργική συζήτηση
14:00 μ.μ. 5η θεματική ενότητα
Η δημιουργική «συνομιλία» με τις εικαστικές τέχνες στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας
Ομιλήτρια: Γιούλη Χρονοπούλου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ΄ Αθήνας
14:00-14:30 μ.μ. 6η θεματική ενότητα
Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Λύκειο
μεταξύ δημιουργικής διδασκαλίας και εγκλωβισμού στην Τράπεζα Θεμάτων. Ο αντίπαλος παιδαγωγικός λόγος με αφορμή τη διδακτική προσέγγιση της ενότητας «Τέχνη – Κριτική»
Ομιλητής: Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του περιοδικού "Νέα Παιδεία"
14:30-15:00 μ.μ. Δημιουργική συζήτηση
Κυριακή 15/2 10:00-14:00
10:00-10:30 π.μ. 1η θεματική ενότητα
Η πρόσληψη της "Ελένης του Ευριπίδη" στη Δ.Ε. με την αξιοποίηση της διερευνητικής δραματοποίησης
Ομιλητής: Σίμος Παπαδόπουλος, Λέκτορας Θεατρολογίας
στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εμψυχωτής Θεάτρου
10:30-11:00 π.μ. 2η θεματική ενότητα
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Λατινικά:
Προκλήσεις, Δυνατότητες και Προβληματισμοί
Ομιλητής: Βάιος Βαϊόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Λατινικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
11:00-11:30 π.μ. 3η θεματική ενότητα
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Αρχαία Ελληνικά:
Προκλήσεις, Δυνατότητες και Προβληματισμοί
Ομιλητής: Βασίλης Τσάφος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
11:30-12:00 μ.μ. Δημιουργική συζήτηση
12:00-12:30 μ.μ. Διάλειμμα
12:30-13:00 μ.μ. 4η θεματική ενότητα
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Μαθηματικά:
Προκλήσεις, Δυνατότητες και Προβληματισμοί
Ομιλητής: Πέτρος Βερύκιος, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος
& Διδάκτωρ Διδακτικής των Μαθηματικών
13:00-13:30 μ.μ. 5η θεματική ενότητα
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στη Νεοελληνική Γλώσσα:
Προκλήσεις, Δυνατότητες και Προβληματισμοί
Ομιλήτρια: Ελένη Κατσαρού, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
13:30-14:00 μ.μ. Δημιουργική συζήτηση
  • Διημερίδα: Ο Λόγος της Πειθούς: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις (14-15/2/15)


    Tο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Μελέτης της Λογοτεχνίας και της Ρητορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η επιστημονική μη κερδοσκοπική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα «Ο Λόγος της Πειθούς: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις». Η διημερίδα θα πραγματο­ποι­ηθεί το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Μα­ράσ­λειου Διδασκαλείου (Μαρασλή 4). Στο πλαίσιο της διημερίδας θα διεξαχθεί και η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ρητορικών Ομίλων (μη διαγωνιστικού χαρακτήρα), κατά την οποία μαθητές, φοιτητές και ενήλικοι θα παρουσιάσουν δημιουργικές ατομικές και ομαδικές προφορικές δραστηριότητες και ρητορικά αγωνίσματα.
    Η εκδήλωση διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Πειραιά και με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
    Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις ακαδημαϊκοί (Πανεπιστήμιo Αθηνών, Πειραιώς, Ιωαννίνων, Πάντειο και Δημοκρίτειο), σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτές ρητορικής και επικοινωνίας, ερευ­νητές από τον χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας, της επικοινωνιολογίας, των δημοσίων σχέσεων και της ψυχικής υγείας, καθώς και φοιτητές και απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την προεγγραφή έως 12/2 (λόγω περιορισμένων θέσεων) μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στην ιστοσελίδα http://diimerida-gia-tin-peitho.webnode.gr/
    Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής διάρκειας 20 ωρών.
    Για το αναλυτικό πρόγραμμα βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

  • Το πρόγραμμα της Διημερίδας (pdf, 224KB)
  • Εκδήλωση: Συγγραφείς και εξουσία στον 20ό και στον 21ο αιώνα (17/2/15)

    Συγγραφείς και εξουσία στον 20ό και στον 21ο αιώνα
    Στο πλαίσιο των «Ανήσυχων Συζητήσεων» με τη Μ. Χαρτουλάρη, για το θέμα διασταυρώνουν τις απόψεις τους οι συγγραφείς Θ. Βαλτινός, Ρ. Γαλανάκη, Θ. Γρηγοριάδης, Δ. Καλοκύρης, Άρ. Μαραγκόπουλος, Β. Ραπτόπουλος και Κ. Τζαμιώτης, ο βουλευτής και ζωγράφος Δ. Σεβαστάκης και ο δημοσιογράφος Τ. Τσακίρογλου. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Public (Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα).
    πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10041911)
  • Εκδήλωση-Αφιέρωμα: Ε. Κριαράς 2015: Λεξικό, Πολιτισμός, Ιστορία και Ποίηση (18/2/15)



    Εκδήλωση-Αφιέρωμα: «Ε. Κριαράς 2015: Λεξικό, Πολιτισμός, Ιστορία και Ποίηση»
    Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και το «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» διοργανώνουν εκδήλωση για τον Εμμανουήλ Κριαρά με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του 19ου τόμου του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας (1100-1669), (ραβιόλι – σιργουλιστά). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:00, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).
    Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις από τους:
    Ιωάννη Ν. Καζάζη, Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ., Πρόεδρο του ΚΕΓ
    «Ε. Κριαράς - Φ. Κουκουλές: Λέξεις και πράγματα, callida iunctura»
    Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Καθηγητή Γλωσσολογίας Ε.Κ.Π.Α.
    «Το Μεσαιωνικό Λεξικό Κριαρά και το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών»,
    Ράνια Βοσκάκη, Δρ Γλωσσολογίας, ΚΕΓ
    «Ηλεκτρονική αξιοποίηση της λεξικογραφικής παρα(κατα)θήκης Κριαρά»
    Θεοδόση Πυλαρινό, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ιονίου Πανεπιστημίου.
    «Ο ποιητής και διηγηματογράφος Κριαράς»
    Είσοδος Ελεύθερη
    «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη»
    Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας
    185 35 Πειραιάς
    210 42 97 540 -1 -2
    info@laskaridou.gr
    www.laskaridou.gr

    Συνημμένα

    Η πρόσκληση της εκδήλωσης (pdf, 145KB)
  • Πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του "Ξημερώνει" του Ν. Καζαντζάκη στη Θεσσαλονίκη (18/2/15)

    Το θεατρικό έργο της νεότητας του Νίκου Καζαντζάκη «Ξημερώνει, Δράμα εις πράξεις τρεις» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ., ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 132 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα και 9 χρόνια από τον θάνατο της Ελένης Καζαντζάκη.
    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου, ο επιμελητής της έκδοσης Νίκος Μαθιουδάκης, η πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ζωή Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Υδρία» και συγγραφέας Τάσος Αρβανιτάκης, ενώ αποσπάσματα του έργου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαριλένα Λιακοπούλου και Αλέξανδρος Βοζινίδης.
    Στη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
    πηγή: εφημ. Έθνος (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23136&subid=2&pubid=64137517)
  • Αφιέρωμα στο έργο του Αριστοτέλη από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (21/1/15)

    Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σας προσκαλεί στη νέα σειρά 5 ομιλιών-μαθημάτων για το 2015, αφιερωμένη στο Έργο του Αριστοτέλη.
    Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, στο αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής" του Κέντρου "Γαία"(Όθωνος 100, Κηφισιά), από την Ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης κ. Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, με θέμα: “Ο Αριστοτέλης τότε και τώρα για τη Φύση, τον Λόγο και τον Άνθρωπο”.
    Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.
    Οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν Bεβαίωση Συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
    Το πλήρες πρόγραμμα των 5 ομιλιών είναι:
    ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
    Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης
    "Ο Αριστοτέλης τότε και τώρα για τη Φύση, τον Λόγο και τον Άνθρωπο”
    ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
    Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ
    “Τι είναι η αριστοτελική φυσική και ποια τα όριά της”
    ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ
    Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
    “Αριστοτελική Λογική”
    ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
    Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ
    “Βιολογικά”
    ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ
    Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ
    “Τα μετεωρολογικά και τα μικρά φυσικά”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...