Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2015

Όλοι ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας!




H Μπόκο Χαράμ έζωσε ένα 10χρονο κοριτσάκι με εκρηκτικά και το χρησιμοποίησε ως βομβιστή αυτοκτονίας, αφού πρώτα σκότωσε 2.000 ανθρώπους. Αλλά η κυβέρνηση της χώρας κι η διεθνής κοινότητα κάνουν τα στραβά μάτια! Ας απαιτήσουμε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:


Υπόγραψε
Η Μπόκο Χαράμ μόλις χρησιμοποίησε ένα 10χρονο κοριτσάκι ως βομβιστή αυτοκτονίας, αφού πρώτα σκότωσε 2.000 ανθρώπους. Η Νιγηρία έχει σκεπαστεί στον τρόμο.   

Αλλά ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Τζόναθαν ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ σχεδόν καθόλου στο συμβάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας,
 κι ο διεφθαρμένος στρατός του αντί να προστατεύσει τους αμάχους, συνεχίζει να πυροδοτεί τη διαμάχη.

Η διεθνής κοινότητα έχει βάλει την υπόθεση στο συρτάρι των ‘πολύ δύσκολων για επίλυση’ – ο ΟΗΕ δεν εξέδωσε καν Προεδρική Διακήρυξη προς τη Νιγηρία!


Το μόνο θετικό: η εξάπλωση της βίας έχει αναδείξει την ανάγκη για άμεση δράση.
   

Ας πολλαπλασιάσουμε αυτή την πίεση τώρα για να κάνουμε τους παγκόσμιους ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δίνοντας προτεραιότητα στην επίλυση αυτής της διαμάχης.


Λάβε μέρος στην επείγουσα έκκληση
 – για χάρη του μικρού, αθώου κοριτσιού και όλων όσων κινδυνεύουν:


https://secure.avaaz.org/el/stop_boko_haram_terror_global/?bqegtbb&v=51664

Η Νιγηρία έχει βυθιστεί σε έναν αιματηρό πόλεμο που φαινομενικά είναι μια σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά στην πραγματικότητα πυροδοτείται απ’το διχασμό μεταξύ μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης που κολυμπάει στο πετρέλαιο, κι ενός φτωχού, αποστερημένου και παραμελημένου Βορρά. Πάνω από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2014 και πάνω από 1,6 εκατομμύριο Νιγηριανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η Μπόκο Χαράμ ελέγχει πλέον μια έκταση στο μέγεθος της Δανίας.

Οι πολιτικοί έχουν ευθύνη για την τροφοδότηση του διχασμού και το νέο κύμα βίας ξεσπάει εν μέση της θανατηφόρας προεκλογικής καμπάνιας. Είναι σοκαριστικό ότι η ανίκανη κι ανεπαρκής αντίδραση του Προέδρου Τζόναθαν ίσως είναι μέρος ενός σκοτεινού σχεδίου – τον συμφέρει να επικρατήσει το χάος στον Βορρά γιατί λιγότεροι πολίτες θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητές του να παραμείνει στην εξουσία με τις ψήφους του Νότου, όπου και είναι πιο δημοφιλής.

Έχουν αποσταλεί διεθνείς στρατιωτικοί σύμβουλοι και ειδικές δυνάμεις, αλλά διστάζουν να συνεργαστούν με το Νιγηριανό στρατό, επειδή έχει εμπλακεί σε τρανταχτές υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήρθε η ώρα για το Συμβούλιο του ΟΗΕ να θέσει ως προτεραιότητά του την ανάπτυξη ισχυρού σχεδίου
 το οποίο θα περιλαμβάνει: το ξεσκαρτάρισμα και την εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας για να περιοριστεί η Μπόκο Χαράμ, επενδύσεις και κονδύλια για τις φτωχές περιοχές και την εφαρμογή προγράμματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όντως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εν μια νυκτί -- αλλά είναι ανήθικο να συνεχίζουμε να το αγνοούμε. Το παγκόσμιο κίνημά μας μπορεί να πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συντάξει επιτέλους ένα πραγματικό σχέδιο για ειρήνη.
 Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, θα σκοτωθούν χιλιάδες επιπλέον άνθρωποι κι η απειλή της Μπόκο Χαράμ θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Αυτό που μας υπενθύμισαν οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι πως ο τρόμος δεν έχει σύνορα. Λάβε μέρος στην έκκληση:


https://secure.avaaz.org/el/stop_boko_haram_terror_global/?bqegtbb&v=51664

Με τις εκλογές να πλησιάζουν και τη βία να εξαπλώνεται, η Νιγηρία βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι πολιτικοί έχουν προδώσει το λαό τους κι η διεθνής κοινότητα έχει αφήσει την κατάσταση να επιδεινωθεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Με τη στήριξη των πολιτών του κόσμου, μια ισχυρή διακήρυξη του ΟΗΕ θα μπορούσε να αρχίσει να ανατρέπει το παιχνίδι. Ας την κάνουμε πραγματικότητα.   

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Alice, Pascal, Mike, Melanie, Marigona, Ricken κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νιγηρία: Δεκάχρονο κορίτσι έγινε «βομβιστής αυτοκτονίας» για τη Μπόκο Χαράμ (Το Βήμα)
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=666238   

Νιγηρία: Φόβοι για 2.000 νεκρούς μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ (
In.gr)
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231376316     

Νιγηρία: Σταματήστε να αγνοείτε την απειλή της Μπόκο Χαράμ (Έθνος)
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64122477   

Γιατί ο κόσμος αγνόησε τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στη Μπάγκα; -
Why did the world ignore Boko Haram's Baga attacks? (The Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/jan/12/-sp-boko-haram-attacks-nigeria-baga-ignored-media?CMP=fb_gu 

Κορίτσι λέει πως ο πατέρας της την έδωσε στη Μπόκο Χαράμ - Girl says father gave her to Boko Haram (Al-Jazeera)
http://www.aljazeera.com/news/africa/2014/12/girl-says-father-gave-her-boko-haram-20141225162449466569.html 

Ενωμένοι ενάντια στη Μπόκο Χαράμ - Uniting Against Boko Haram (BloombergView)
http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-13/boko-haram-can-be-stopped-by-a-nigeria-united-again   

Ο Τζόναθαν της Νιγηρίας καταδικάζει τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά αγνοεί τη σφαγή στη Μπάγκα -
Nigeria’s Jonathan Slams Paris Attack, Ignores Baga Massacre (Bloomberg)
http://www.bloomberg.com/news/2015-01-12/nigeria-s-jonathan-slams-islamist-raids-abroad-is-muted-at



Στήριξε το Κίνημα του Avaaz!
Χρηματοδοτούμαστε εξολοκλήρου από μικρο-δωρεές πολιτών και δεν δεχόμαστε χρήματα ούτε από κυβερνήσεις, ούτε από εταιρίες. Η αφοσιωμένη ομάδα μας κάνει κάθε δωρεά, ακόμα και την πιο μικρή, να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη δράση μας. Donate to Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια: