Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

Προσοχή: Γρίπη!

Από τις 18 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 48 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης εργαστηριακά γρίπης.

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 45 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 12 θάνατοι από επιβεβαιωμένη εργαστηριακά γρίπη, εννιά από τους οποίους αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε εντατική ενώ οι τα 3 περιστατικά δεν είχαν νοσηλευτεί.

Να ανησυχήσουμε;

Όχι, αλλά να φροντίσουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας. Η γρίπη είναι ένας ιός και μπορεί να προσβάλει πολλούς ανθρώπους χωρίς να προκαλέσει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και να περάσει, κάνοντας τον κύκλο του, όπως κάθε άλλος ιός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στην τωρινή περίοδο έξαρσης δεν θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί ώστε να μην κολλήσουμε ή να μη μεταδώσουμε εμείς οι ίδιοι τον ιό.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Σε περιόδους έξαρσης της γρίπης –ή άλλων μεταδοτικών ιώσεων- καλό είναι να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και να τηρούμε με προσήλωση τα μέτρα υγιεινής όπως να μην αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας και να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τι κάνουμε αν κολλήσουμε γρίπη;

Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε κολλήσει τον ιό της γρίπης μην παραλείψετε να επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Θα σας δώσει οδηγίες και θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και μπορεί να σας συστήσει να πάρετε αντιϊκό φάρμακο.

Σε γενικές γραμμές, μέχρι να κάνει τον κύκλο του ο ιός μπορεί να περάσει έως και μια εβδομάδα και η θεραπεία συμπεριλαμβάνει ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, αφού τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς.

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ



"Λάκη, είμαι πολύ περήφανη που έπλυνες τα χέρια σου,
χωρίς να χρειαστεί να σου βάλω τις φωνές.Όμως , καλό μου,
να θυμάσαι ότι πρέπει να κλείνεις  και τη βρύση!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένας συνωμοσιολόγος στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ!

  Αρνητής εμβολίων και διακινητής αδιανόητων θεωριών - Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. ieid...