Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • 1ο Διεθνές Φόρουμ: Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις - θέσεις - αντιθέσεις (30-31/1/15)

    Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα), στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματός του «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου Αιώνα» διοργανώνει την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, το 1ο Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις - θέσεις - αντιθέσεις».
    Η δημιουργία και καθιέρωση του νέου αυτού θεσμού, έχει ως στόχο την ουσιαστική συμβολή του Ιδρύματος, στην εδραίωση της χώρας ως μητροπολιτικού κέντρου αναφοράς πάνω στη μελέτη, έρευνα και παρουσίαση του Αρχαίου Δράματος, με τη συνδρομή καταξιωμένων δημιουργών και επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
    Πληροφορίες και το πρόγραμμα του Φόρουμ (pdf, 497KB)
  • Ομιλία για την Ζακλίν ντε Ρομιγί (3/2/15)

    Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 6.30 μ.μ., στο Κέντρο Γαία (Όθωνος 100, Κηφισιά, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Φιλολογίας Θ. Μικρογιαννάκη για τη γνωστή ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.
    Αποτέλεσμα εικόνας για Ζακλίν ντε Ρομιγί. πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10043386&cid=300...)
  • Παρουσίαση βιβλίου (31/1/15)

    Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη και η Άντεια Φραντζή σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Στιχάρι" που θα γίνει το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στις 12:30 μ.μ. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια λογοτεχνίας στο ΑΠΘ Μαίρη Μικέ, η συγγραφέας Πόλυ Χατζημανωλάκη και ο διδάκτωρ φιλολογίας Κώστας Καραβίδας. Θα διαβάσουν ο συγγραφέας Γιώργος Κοροπούλης και η Άντεια Φραντζή. Η εκδήλωση θα δίνει στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη Poems and Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Αθήνα).

    ΦΡΑΝΤΖΗ ΑΝΤΕΙΑΣτιχάρι

    Άντεια Φραντζή

    Γαβριηλίδης, 2014
    40 σελ.
    ISBN 978-960-576-207-0, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
    Τιμή € 8,52
    ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
     
    Ρωγμή

    Είπε ο πράσινος μίσχος στο ξερό κλωνάρι:
    H θάλασσα θα σ'ελευθερώσει.
    Γερνώ για την αγάπη
    Έλα να ταξιδέψουμε μαζί.

    Είπε το ξερό κλωνάρι στον πράσινο μίσχο:
    Γερνώ με το σημάδι της νιότης στο στήθος
    Ρωγμή να περάσει το φως
    Το σκοτάδι ξανά να φωτίσει.

    Το βουνό θα σ'ελευθερώσει.
    Γερνώ για την αγάπη
  • Μετάφραση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του M. Vitti στα πολωνικά

    υκλοφόρησε η μετάφραση του έργου του Mario Vitti Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα πολωνικά
    Mario Vitti, Historia literatury nowogreckiej (przekład: Joanna Wegner, Marta Czarnocińska, Katarzyna Rowińska; redakcja: Anastazja Chatzigiannidi, Anna Adamczyk-Szewczyk), Wydawnictwo DiG, Warszawa 2014

    [Mario Vitti, Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (μετάφραση: Joanna Wegner, Marta Czarnocińska, Katarzyna Rowińska. Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Χατζηγιαννίδη, Anna Adamczyk-Szewczyk), Wydawnictwo DiG, Warszawa 2014]
    ΙSBN: 978-83-7181-879-0
    To βιβλίο μπορεί να παραγγελθεί απευθείας στον εκδοτικό οίκο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.dig.com.pl/index.php

    *Άντεια Φραντζή - Βικιπαίδεια
  • Εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία (4/2, 4/3 & 22/5/15)

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους, προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας. Τρεις συγγραφείς, καλούνται να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική. Οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης θα διαβάσουν οι ίδιοι τα πρωτότυπα έργα τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 4 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου και 22 Μαΐου αντίστοιχα. Η εκδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου θα γίνει στις 7.30 μ.μ.
     Για περισσόρες πληροφορίες, βλ. http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1908
  • Κύκλος συναντήσεων για την ποίηση από το περιοδικό Ποιητικά και τις εκδόσεις Γκοβόστη (2/2/15)

    Κύκλος συναντήσεων για την ποίηση από το περιοδικό «Ποιητικά» και τις εκδόσεις Γκοβόστη
    Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, στις 6.30 μ.μ., διαβάζουν στίχους τους οι Z. Αϊναλής, Αντ. Βουτσινά, Ελ. Κυρίτση, Εύα Μοδινού, Στ. Πολενάκης, Θ. Τσαλαπάτης αλλά και το κοινό. Η εκδήλωση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο De Profundis των εκδ. Γκοβόστη (Ζωοδόχου Πηγής 73, Εξάρχεια).
    πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10041690)
  • Παρουσίαση βιβλίου (3/2/15)

    Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το περιοδικό Τα Ιστορικά σας καλούν σε τιμητική εκδήλωση για την καθηγήτρια Βαλκανικών Σπουδών Νάντια Ντάνοβα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τόμου Τα Βαλκάνια. Εκσυγχρονισμός, ταυτότητες, ιδέες. Συλλογή κειμένων προς τιμήν της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα Θα μιλήσουν ο Γιάνης Γιανουλόπουλος, ο Χρήστος Χατζηιωσήφ και οι επιμελητές της bουλγαρικής και της ελληνικής έκδοσης Γιούρα Κωνσταντίνοβα και Ανδρέας Λυμπεράτος. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα).
  • Ημερομηνίες εγγραφών και εξετάσεων για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας (Μάιος 2015) 

     Στο συνημμένο αρχείο οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τις ημερομηνίες εγγραφών και εξετάσεων για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας (Μάιος 2015). 

    Εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας (Μάιος 2015) (pdf, 382KB)

  • Bίοι Παράλληλοι: Εικαστικές δημιουργίες συγγραφέων και ποιητών (4-18/2/15)

    Έργα των Μανόλη Αναγνωστάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Νάνου Βαλαωρίτη και Θανάση Βαλτινού, καθώς και πολλών ακόμα ανθρώπων του λόγου, θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση-πολυθέαμα, που παράλληλα θα περιλαμβάνει και εκδηλώσεις λόγου, μουσική και προβολές, την οποία διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τίτλο «Βίοι Παράλληλοι» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα) από τις 4 ώς τις 18 Φεβρουαρίου.
    Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα 48 μελών της Εταιρείας Συγγραφέων, που εκτός από τον λόγο διακονούν παράλληλα και άλλες μορφές τέχνης με συνέπεια και αφοσίωση.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. in.gr (*http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231376580)

  • Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Φίλιπποι 1914-2014. Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (23/10/14-31/1/15)


    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο "Φίλιπποι 1914-2014. Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών", στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου.
    H έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας Ευτυχίας Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, πρώτης Διευθύντριας του ΜΒΠ και ανασκαφέως της Βασιλικής του Μουσείου Φιλίππων (γνωστής και ως Βασιλικής Γ’) ενέταξε στην παραπάνω έκθεση και μία ενότητα αφιερωμένη στην ανασκαφή της Βασιλικής Γ΄, εκθέτοντας χαρακτηριστικά ευρήματα, που εικονογραφούν τόσο τον παλαιοχριστιανικό ναό, όσο και την επανάχρηση του χώρου στους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00. Των εγκαινίων θα προηγηθεί στις 18.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης, η εναρκτήρια συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον», στην οποία θα χαιρετήσουν η κ. A. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο κ. Α. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του κ. Pierre Ducrey, ξένου Εταίρου της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Philippes, la redécouverte d’un site. 100 années de recherches».

    Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015
    Χώρος: πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»
    Η είσοδος είναι ελεύθερη

  • Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου: Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία




    Νοέμβριος 2014 - Φεβρουάριος 2015
    «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία»
    Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση… στο παιχνίδι και στην φαντασία! Πώς συνδέονται αυτές οι φαινομενικά ασύνδετες έννοιες; Υπάρχει επιστήμη στα παιχνίδια; Υπάρχει φαντασία στην επιστήμη; Αφήνουμε την αυστηρή πλευρά της επιστήμης και αναζητούμε τη σύνδεση της επιστημονικής σκέψης με το παιχνίδι και τη φαντασία. Στο διαδραστικό εργαστήρι τα παιδιά θέτουν την φαντασία τους σε δράση και κάνουν πειράματα για να λύσουν ένα μυστήριο. Στην επίδειξη πειραμάτων εξετάζουμε γνωστά και αγαπημένα παιχνίδια και αποκαλύπτουμε την επιστήμη που κρύβουν. Το απόγευμα, στη διαδραστική αφήγηση, βουτάμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Ποιος ήταν ο ρόλος της στον τρόπο σκέψης διάσημων διανοητών;
    Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 25 Οκτωβρίου 2014 μέχρι την 1 Μαρτίου 2015, το πρόγραμμα της ενότητας «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία» περιλαμβάνει:
    Διαδραστικό Εργαστήρι: «Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας» - Ώρα 11:30 – 12:45(απευθύνεται σε παιδιά από 9 έως 12 ετών)
    Τα παιδιά καλούνται να λύσουν έναν ινδιάνικο γρίφο, ο οποίος είχε μείνει για αιώνες αναπάντητος. Το μυστήριο του γρίφου αφορά στη φωτιά και στον τρόπο επικοινωνίας των ινδιάνικων φυλών. Τι είναι η φωτιά; Τι μπορεί να συνέβη στο χωριό των ινδιάνων; Στη δραστηριότητα αυτή η φαντασία συναντά την επιστημονική σκέψη και το πείραμα και… όλα μπορούν να συμβούν!
    Επίδειξη Πειραμάτων: «Η Επιστήμη των παιχνιδιών» - Ώρα: 13:30 – 14:10(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
    Αυτόν τον χειμώνα αφήνουμε στην άκρη τον εργαστηριακό εξοπλισμό και πιάνουμε τα παιχνίδια! Μελετάμε κλασικά και αγαπημένα παιχνίδια που ξεγελάνε τη λογική και κρύβουν μέσα τους μπόλικη επιστήμη. Τρυποκάρυδοι, κλόουν, βάτραχοι και πυροσβέστες μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της μηχανικής. Σβούρες, ελατήρια, μπαλάκια και μπίλιες, ακροβάτες που ισορροπούν στο κενό και παιχνίδια που «αψηφούν» τους νόμους της φυσικής μας ταξιδεύουν στην επιστήμη που κρύβουν τα παιχνίδια.
    Διαδραστική Αφήγηση: «Επιστήμη, φαντασία και εφευρετικότητα» - Ώρα: 15:30 – 16:15(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)
    Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην επιστήμη και στη φαντασία; Τι ρόλο έπαιξε η φαντασία στη σκέψη διάσημων διανοητών του παρελθόντος; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αϊνστάιν με μια ηλεκτρική σκούπα και ένα κομμάτι τυρί; Σε αυτή τη διαδραστική αφήγηση, μικροί και μεγάλοι αφήνουμε στην άκρη όσα είχαμε κατά νου για την αυστηρότητα της επιστημονικής σκέψης και, με οδηγό μας ένα συνδετήρα (!), ταξιδεύουμε στη χώρα των θαυμάτων και της επιστημονικής φαντασίας. Περνάμε μέσα από σκουληκότρυπες, περιδιαβαίνοντας στον χωρόχρονο για να συναντήσουμε τον Ντα Βίντσι, τον Τέσλα κι άλλους πολλούς. Ο κόσμος της φαντασίας τελικά, ίσως δεν είναι και τόσο διαφορετικός από αυτόν της επιστήμης!
    Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από εδώ.
    Σημειώνεται επίσης ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

  • Πρόγραμμα υποτροφιών Ιδρύματος Ωνάση

    Υποτροφίες Για Έλληνες | Κοινωφελές Ιδρυμα Αλεξανδρου ...

  • Κάλεσμα συμμετοχής στο 12th International Conference on Greek Linguistics (ICGL12) (16-19 Σεπτεμβρίου 2015)

    01 Οκτ. 2014 12:02
    12 Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας,
    Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
    16-19 Σεπτεμβρίου 2015
    Διοργάνωση:
    Η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland/CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin)

    Προσκεκλημένοι ομιλητές:
    Elena Anagnostopoulou, University of Crete
    Peter Mackridge, University of Oxford
    Maria Sifianou, National and Kapodistrian University of Athens
    Donca Steriade, Massachusetts Institute of Technology
    Spyridoula Varlokosta, National and Kapodistrian University of Athens

    Προθεσμία υποβολής περιλήψεων:
    Call Deadline for workshops: 31.12.2014
    Call Deadline for papers: 31.01.2015
    Notifications of acceptance/rejection 28.02.2015

    Πληροφορίες εδώ: http://www.cemog.fu-berlin.de/icgl12

*3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών: Ο ελληνισμός ως πολιτιστικός και οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια (1453-2015): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, κοινωνία (16-17/10/15)

24 Νοέ. 2014 10:09
Το Τμήμα Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νοτιοανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας οργανώνει το 3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών από τις 16 έως τις 17 Οκτωβρίου 2015 στο Βουκουρέστι.
Το 3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών αφιερώνεται στη μνήμη του συναδέλφου Iordan Poromanski του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.
Θέμα του Συνεδρίου: Ο ελληνισμός ως πολιτιστικός και οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια (1453-2015): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, κοινωνία

Το 3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών αποσκοπεί στην προώθηση της σύσφιξης των δεσμών και της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνιστών στις βαλκανικές χώρες.
Τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στις αίθουσες της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, οδός Edgar Quinet, αρ. 5-7, Βουκουρέστι, Ρουμανία.

Δήλωση συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: t_dinu@yahoo.com
μια περίληψη της ανακοίνωσής τους και ένα σύντομο βιογραφικό έως τις 31 Ιανουαρίου 2015 ανυπερθέτως.

Ως γλώσσα του Συνεδρίου ορίζεται η ελληνική.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.eens.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιβλία του 2024: Είκοσι τρεις προτάσεις για όλα τα γούστα από το Inside Story

Βιβλία του 2024 23 προτάσεις για όλα τα γούστα. Μαζί με τα 10 καλύτερα βιβλία του 2024 , σύμφωνα με τη Washington...