Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2015

Μια συνέντευξη που πρέπει να δουν όλοι

Μια συνέντευξη που πρέπει να δουν όλοι

Νότης Παπαδόπουλος

Νότης Παπαδόπουλος


 
Αν οι σημερινές δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για επαναληπτικές εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου.  Αυτό τουλάχιστον αποκόμισα ακούγοντας τον κ. Τσίπρα την Τρίτη το βράδυ (Star) σε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών. Ο λαός έχει την εμπειρία και την γνώση να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο. Δεν θα δώσει στην Αριστερά κουτσουρεμένη αλλά ολόκληρη την ευκαιρία και την ευθύνη να κυβερνήσει τον τόπο».  Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα στην σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ενώ λίγο πριν είχε απορρίψει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία «με τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και με την «συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο» (το Ποτάμι). Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά θα αποδεχόταν να συνεργαστεί ή να στηριχθεί με ψήφο ανοχής στην επόμενη Βουλή μόνον από το ΚΚΕ – το οποίο ,ως γνωστόν, ζητεί παγίως  την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Με λίγα λόγια ο κ.Τσίπρας ( με τη βοήθεια του κ. Καμμένου και του κ.Κουβέλη) όχι μόνον εκβίασε τις πρόωρες κάλπες  με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά εμφανίζεται διατεθειμένος να σύρει τη χώρα και σε δεύτερες εκλογές με μετέωρη την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μόνο και μόνο για να σχηματίσει -αυτός ένας εκπρόσωπος της Αριστεράς-  αυτοδύναμη κυβέρνηση!
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει plan b για την Κουμουνδούρου σε περίπτωση που οι δανειστές δεν αποδεχτούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ενώ επέμεινε στην βεβαιότητά του πως το plan a του ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή το σχέδιο  σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεχτούν το «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους αλλά και ένα μορατόριουμ για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας – θα γίνει αποδεκτό από την κυρία Μέρκελ.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας  δεν μπόρεσε να προβάλει κάποιο επιχείρημα για να υποστηρίξει την πεποίθησή του ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν μπροστά στις ελληνικές θέσεις. Αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για μία διεθνή συνδιάσκεψη για την διαγραφή του χρέους είναι η μόνη σωτηρία της υπερχρεωμένης Ευρωζώνης,  η οποία έχει καταστραφεί οικονομικά από τις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας!
Μάλιστα όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε κατά πόσο θα δεχόταν αντί για «κούρεμα» του χρέους μία επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, που θα είχε όμως το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα,  ο κ. Τσίπρας με φανερή αμηχανία απέφυγε να απαντήσει κι άρχισε να λέει ότι δεν είναι ώρα να μιλάει κανείς για «εκπτώσεις».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου προσπαθεί να πετύχει τη διαγραφή του χρέους μέσω επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων, για τον απλούστατο λόγο ότι κανένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συμφωνήσει ,ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής δυσπραγίας σαν τη σημερινή, στην διαγραφή χρέους από την Ελλάδα -διαγραφή που θα βαρύνει άμεσα τον φορολογούμενο κάθε ευρωπαϊκής χώρας.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αμέσως μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή, ακόμη κι αν δεν έχει βρεθεί λύση για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με τους δανειστές.
Καθησύχασε ,μάλιστα, τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει θέμα GREXIT, ούτε θέμα διακοπής της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης – παρά τις προειδοποιήσεις Ντράγκι .
« Έχω μιλήσει με τον κ. Ντράγκι για το θέμα πριν επτά μήνες» υποστήριξε!
Είναι μία συνέντευξη που θα πρέπει να δουν όλοι- ιδιαίτερα όσοι είναι ακόμη αναποφάσιστοι .  Αποτυπώνει μία επιπόλαια στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια.

* Ο Νότης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: