Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2012

ΜΟΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ



 Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΝΟΣ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 Η συγκλονιστική φωτογραφία του άντρα σε κύκλο  που στέκεται αγέρωχος και με σταυρωμένα χέρια ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους που χαιρετούν ναζιστικά,  αφορά τον εργάτη ναυπηγείων Αύγουστο Λαντμέσερ (1911-1944).
Η φωτογραφία  τραβήχτηκε το 1936 στα ναυπηγεία  Blohm und Voss  του  Αμβούργου κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του εκπαιδευτικού πλοίου  Horst Wessel, παρουσία του ίδιου του Χίτλερ.
 
Ο Λαντμέσερ ήταν παντελώς άγνωστος ως το 1991,οπότε  ένα από τα παιδιά του  είδε τη φωτογραφία αυτή δημοσιευμένη σε μία γερμανική εφημερίδα. Έτσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας η συγκλονιστική ιστορία του Αύγουστου και της γυναίκας του Ίρμα Έκλερ.
Ο Αύγουστος  για να βρει εργασία έγινε  μέλος του ναζιστικού κόμματος, το 1931,αλλά εκδιώχθηκε από αυτό , όταν το καθεστώς ανακάλυψε ότι ήταν ο πατέρας δύο παιδιών με Εβραία γυναίκα, βαρύτατο "έγκλημα" σύμφωνα με τον νόμο περί Φυλετικής Καθαρότητας του Αίματος, που απαγόρευε  τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε "αρείους" και "ακάθαρτες" φυλές.
Ο  Λαντμέσερ  φυλακίστηκε το 1938 από την Γκεστάπο και η γυναίκα του κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης , όπου εξοντώθηκε σε θάλαμο αερίων, ενώ  τα παιδιά τους μπήκαν  σε ορφανοτροφείο. Ο Αύγουστος αποφυλακίστηκε το 1941, αλλά αμέσως τον έστειλαν στο ανατολικό μέτωπο, απ΄όπου δε γύρισε ποτέ.
Η ιστορική αυτή φωτογραφία , πέρα από την τραγική ιστορία της οικογένειας που υποκρύπτει, αποτελεί σύμβολο προσωπικού θάρρους και  αξιοπρέπειας ενός ατόμου που τόλμησε να πάει κόντρα σε ένα θηριώδες αυταρχικό σύστημα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: