Πηγή: Αθήναιος
Έργο: Δειπνοσοφισταί Α΄
"Όστρευα, πολύπους, κωρίδες εστί γαρ προοίμιον δείπνου,
ανδράραξις, κρόμυον απαλόν και κάππαρις συν πλεκτάνη
πολύποδος μετά μυΐσκων και τευθίδων..."
Υλικά:
1 χοντρό πλοκάμι από χταπόδι βρασμένο στό ξίδι για 15΄.
10 γαρίδες βρασμένες σε νερό, ξίδι και 1 φύλλο δάφνης για 3΄.
10 μύδια καθαρισμένα σε αλατισμένο νερό και φλούδα λεμονιού για 5΄.
1 καλαμάρι ψιλοκομμένο και σε λάδι για 10΄.
1 φρέκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη.
1/2 φλιτζάνι λάδι.
1 ή 4 κουταλιές ξίδι.
1 ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού.
Μερικές ψιλοκομμένες καρδιές σπανακιού.
1 κουταλιά μουστάρδα ή 1/2 φλιτζάνι καφέ οξυμέλιτα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το λάδι, τη μουστάρδα, το λεμόνι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και περιχύνουμε. Ψιλοκόβουμε το πλοκάμι και το ρίχνουμε
μέσα στο μείγμα ή το κρατάμε στην κορυφή
της σαλάτας για διακόσμηση κατά
το σερβίρισμα.
Φωτεινή-Χλόη Αττίτη "Αι της γαστρός ηδοναί", εκδ. Εκάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου