Ποια φρούτα και λαχανικά
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
και ποια δεν είναι απαραίτητο,
όταν ψωνίζετε
Το Environmental Working Group είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υπέρμαχος πολιτικών που προστατεύουν την υγεία σε ατομικό και γενικό επίπεδο εκδίδει έναν οδηγό σχετικά με την χρήση φυτοφαρμάκων στις τροφές και βασίζεται σε 43.000 τεστ.
Σύμφωνα λοιπόν με το Environmental Working Group, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται εξ ορισμού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι όμως βρίσκουν το κόστος της αγοράς βιολογικών τροφών απαγορευτικό.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
και ποια δεν είναι απαραίτητο,
όταν ψωνίζετε
Το Environmental Working Group είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υπέρμαχος πολιτικών που προστατεύουν την υγεία σε ατομικό και γενικό επίπεδο εκδίδει έναν οδηγό σχετικά με την χρήση φυτοφαρμάκων στις τροφές και βασίζεται σε 43.000 τεστ.
Σύμφωνα λοιπόν με το Environmental Working Group, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται εξ ορισμού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι όμως βρίσκουν το κόστος της αγοράς βιολογικών τροφών απαγορευτικό.
Ποιες είναι οι 12 τροφές με το υψηλότερο ποσοστό φυτοφαρμάκων
και ποιες με το χαμηλότερο;
και ποιες με το χαμηλότερο;
1. Από 43 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών τα ακόλουθα 12 προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων:
• Μπρόκολο
• Μελιτζάνα
• Βλίτα
• Μπανάνα
• Kiwi
• Σπαράγγια
• Μπιζέλια (κατεψυγμένα)
• Μάνγκο
• Ανανάς
• Γλυκό καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
• Αβοκάντο
• Κρεμμύδι
2. Τα παρακάτω 12 προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας θεωρούνται ότι είναι περισσότερο επιβαρημένα , επειδή αλλεπάλληλες μετρήσεις έδειξαν ότι διαθέτουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μεγαλύτερο βαθμό:
• Ροδάκινα
• Μήλα
• Πιπεριές
• Σέλινο
• Νεκταρίνια
• Φράουλες
• Κεράσια
• Μαρούλι
• Σταφύλια (εισαγωγής)
• Αχλάδια
• Σπανάκι
• Πατάτες
3. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τις βιολογικές τροφές – ένα 4ετές πρόγραμμα χρηματοδοτημένο από την Ε.Ε. ονομάζεται "Ποιοτική Χαμηλού Συντελεστή Παραγωγής Τροφή" (QLIF project) – βρήκε ότι οι βιολογικές τροφές είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ πιο θρεπτικές από αυτές της συμβατικής καλλιέργειας.
Για παράδειγμα αυτή η μελέτη βρήκε ότι τα βιολογικά τρόφιμα:
• Περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά
• Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος
• Το βιολογικό γάλα περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά.
4. Τρόφιμα που καλλιεργούνται σε υγιή εδάφη, με φυσικά λιπάσματα και χωρίς χημικά, είναι απλώς πιο θρεπτικά. Πρόκειται για κοινή γνώση, παρόλο που δεν έχει διαδοθεί ευρέως κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η επιστήμη όμως ανακτά το χαμένο έδαφος και έτσι η απόκρυψη αυτών των στοιχείων είναι πια πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου