GREENPEACE ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΜΑΣ:
Δούρειος ίππος οι ζωοτροφές
ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΜΑΣ:
Δούρειος ίππος οι ζωοτροφές
«Είναι παράλογο ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, ο ΕΦΕΤ, να μην επιτρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από ζώα που τρέφονται με ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα».
Το καταγγέλλει η Greenpeace με αφορμή τον νέο οδηγό καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές.
«Από τον Οδηγό Καταναλωτών της οργάνωσης προκύπτει ότι ενώ οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν καθαρή ζωοτροφή για την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας αδυνατούν προς το παρόν να εγγυηθούν την καθαρότητα των ζωοτροφών τους, ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κοτόπουλου φαίνεται να είναι στην πλειονότητά τους αυτές που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεταλλαγμένη σόγια και μεταλλαγμένο καλαμπόκι που εισάγονται στη χώρα μας».
Η έκδοση του οδηγού περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωικών προϊόντων που παράγουν φρέσκο γάλα, αβγά, κοτόπουλα, αλλαντικά και ψάρια εκτροφής (έχουν προστεθεί ακόμα δύο κατηγορίες λευκού γάλακτος, το γάλα υψηλής παστερίωσης και το γάλα μακράς διάρκειας), που βαθμολογήθηκαν από 0-10, απόδοση την οποία η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει με βάση τέσσερα κριτήρια.
Στον νέο οδηγό 2010 (1η έκδοση) επελέγησαν εταιρείες-βιομηχανίες σύμφωνα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και τη γεωγραφική εξάπλωσή τους. Στην ηλεκτρονική έκδοση www.greenpeace.gr της Greenpeace θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν εταιρείες με βαθμολογία 0, τις οποίες όμως δεν δημοσιεύουμε στον πίνακα διότι πήραν αυτόν τον... βαθμό επειδή δεν απάντησαν και όχι επειδή χρησιμοποιούν ζωοτροφές με ή χωρίς μεταλλαγμένα. Η Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας της οργάνωσης κατά των μεταλλαγμένων, είπε ότι έγιναν επίμονες προσπάθειες στις εταιρείες αυτές πριν πάρουν αυτή τη θέση, αλλά δεν μας απάντησαν.
Οι εταιρείες αυτές ανά κατηγορία, όπως μας τις έδωσε η Greenpeace, είναι οι εξής:
Φρέσκο γάλα
* Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης
Γάλα υψηλής παστερίωσης και γάλα μακράς διάρκειας
* ΦΑΓΕ
* ΝΟΥΝΟΥ (Frieshland Campina)
Κοτόπουλα
* Αφοί Παπαμικρούλη ΟΕ «Fresh»
* Γεννάδιος Δημ. και Κων. ΑΒΕΕ
* Καραγιαννάκης Ανδρέας ΑΕ
* Σαραμούρτση ΑΒΕΕ
* Φρεσκότ Πτηνοτρ. Εμπορικές Επιχειρήσεις
* Χ. Λιόγκας και Υιοί ΑΒΕΕ
* Μιμίκος (Hellenic Quality Foods)
Αβγά
Αλλαντικά και κρέας
* Αλλαντικά Μακεδονίας ΑΒΕΕ
* Β.Ι.Κ.Η. ΑΕ Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου
* Ζλάτης Αλλαντοποίας - Κονσερβοποιίας ΑΒΕΕ
* Κάρνικα ΑΒΕΕ Αλλαντοποιία
* DIANIK ΑΕ
Ψάρια
* Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς
* Σεκόντα Ιχθυοτροφεία ΑΕ
Η έρευνα της Greenpeace πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαΐου 2010 και αφορά δύο συστατικά ζωοτροφής που εισάγονται στη χώρα μας, τη σόγια και το καλαμπόκι.
Η κατάταξη τελικώς των 56 εταιρειών προκύπτει από τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο που βασίστηκε στα:
* Πιστοποιητικά από Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης για τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.
* Σύνολο προμηθευτών που καλύπτεται από τα πιστοποιητικά.
* Αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια και συχνότητα αναλύσεων.
* Πρόθεση εταιρείας για αποτύπωση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος της μη χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών, εφόσον η εταιρεία μπορεί να την εγγυηθεί.
Επισημαίνουμε ότι οι εταιρείες στην ηλεκτρονική έκδοση «σημαδεύονται και από ένα βελάκι με ανοδική ή καθοδική φορά και σημαίνει την πρόοδο που έχουν κάνει στον τομέα που κρίνονται σε σχέση με τις θέσεις τους στον περσινό οδηγό καταναλωτών.enet.gr [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. 19/05/2010]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου