Τρίτη, Νοεμβρίου 04, 2008

Καφέ της Επιστήμης

Καφέ της Επιστήμης

Από τη Γενετική στην Επιγενετική και τις Εφαρμογές της

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης,
του Βρετανικού Συμβουλίου
και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα,
σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους
ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Η Μεντελική γενετική που ασχολείται με την μελέτη της κληρονόμησης των χαρακτήρων όλων των οργανισμών, αποτέλεσε ένα από τα πιο πετυχημένα ερμηνευτικά υποδείγματα στις παρατηρήσεις και την έρευνα του έμβιου κόσμου.
Με τον όρο "Επιγενετική" περιγράφεται σήμερα ένα νέο, επιπρόσθετο, ερμηνευτι
κό υπόδειγμα για την εξήγηση της κληρονόμησης των χαρακτήρων των οργανισμών.
Τις πτυχές των επιγενετικών φαινομένων,
τους μοριακούς μηχανισμούς που συμμετέχουν, τα σπουδαία βιολογικά φαινόμενα που βρίσκουν πλέον την εξήγησή τους στους επιγενετικούς μηχανισμούς, καθώς και τις σημαντικές της εφαρμογές στην αντιμετώπιση ασθενειών (επι-θεραπεία) και την πληρέστερη διατροφή (επι-διατροφή) θα συζητήσει μαζί μας

ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ
και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ

κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης,
τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στις 19.00,
στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α)
Πληροφορίες: 2310 821231).

***


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

του Καθηγητη
κ. Αθανασίου Τσαυτάρη

Ο κ. Τσαυτάρης έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές επί 12 χρόνια, αποκτώντας : ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master’s και ένα διδακτορικό σε θέματα Γενετικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 2ο διδακτορικό δίπλωμα από τις ΗΠΑ σε θέματα Μοριακής Γενετικής και Γενετικής Μηχανικής.

Εργάσθηκε στο τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας στις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχθηκε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Προτίμησε όμως να εργαστεί στη Μακεδονία που ήταν και ο τόπος καταγωγής του, όπου υπηρετεί και τώρα ως Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενετικής, διδάσκοντας για 22 χρόνια 2 προπτυχιακά και 2 μεταπτυχιακά μαθήματα, και τον τελευταίο χρόνο ως εκλεγμένος Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ.

Είναι εμπειρογνώμονας και μέλος πολλών επιτροπών για τη Βιοτεχνολογία στη χώρα μας, στην Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΟΗΕ. Είναι εκπρόσωπος της χώρας μας στη Διαχειριστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιοτεχνολογική Έρευνα. Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιοηθικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής για την Έρευνα και Τεχνολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Χρημάτισε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών και Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Έχει δημοσιεύσει περί τις 100 επιστημονικές εργασίες, κυρίως σε έγκυρα διεθνή περιοδικά του κλάδου, τρία εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν στα Πεπραγμένα της Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ.

Στο Εργαστήριο του, στη Θεσσαλονίκη, έχουν εκπονήσει τις Μεταπτυχιακές τους Σπουδές, περισσότεροι από 30 νέοι επιστήμονες ειδικευθέντες σε θέματα σύγχρονης Βιοτεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...