Κυριακή, Σεπτεμβρίου 07, 2008

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ" ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (7/9/08)

Επίδειξη πλούτου προκαλεί εκρήξεις οργής
Οι λουόμενοι σε ιταλική πλαζ έραναν με... βρεγμένη άμμο μια ομάδα VIP εισβολέων που προσπάθησαν να αποβιβαστούν

The Guardian

Οι διακοπές εδώ στην εξοχή της Τοσκάνης, κάτω από τον γαλάζιο ουρανό και τον ζεστό ήλιο, μακριά από ενοχλητικές υποχρεώσες, μ’ έχουν κάνει να ξεχάσω τους οικονομικούς μπελάδες που δεν θ’ αργήσω να αντιμετωπίσω, όταν επιστρέψω στα πάτρια εδάφη. Οι περισσότεροι Ιταλοί, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν το σφίξιμο. Ο τουρισμός είναι τόσο πεσμένος που τα ξενοδοχεία στη Φλωρεντία, μια ώρα από εδώ, προσφέρουν τρία δωμάτια στην τιμή των δύο, σαν βιβλία σε καλάθι. Είναι δύσκολοι καιροί για όλους – για όλους, εννοείται, εκτός από τους σουπερ-πλούσιους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ανοσία σε κάθε είδος οικονομικής δυσφορίας.

Σ’ όλο τον κόσμο συμβαίνει το ίδιο. Ενώ οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, εκείνα που βρίσκονται στην κορυφή της αγοράς όχι μόνο κρατούν την αξία τους, αλλά συχνά την ανεβάζουν. Ενας «ανώνυμος» Ρώσος δισεκατομμυριούχος συμφώνησε πριν από λίγες μέρες να πληρώσει 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Βίλα Λεοπόλντα στη νότιο Γαλλία, το μεγαλύτερο ποσόν που έχει πληρωθεί ποτέ για ιδιωτική κατοικία. Ομολογουμένως, είναι ωραίο σπίτι, κτισμένο το 1902 από τον βασιλιά Λεοπόλδο Β΄ του Βελγίου για την ερωμένη του, το οποίο αργότερα κατοικήθηκε, μεταξύ άλλων, από το αφεντικό της Φίατ Τζοβάνι Ανιέλι· αλλά, παρ’ όλο που βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία με θέα στη Μεσόγειο και περιβάλλεται από οκτώ εκτάρια κατάφυτα με ελιές και κυπαρίσσια, η τιμή του είναι παράλογη.

Ο παραλογισμός αυτός αποδίδεται στον απεριόριστο πλούτο και την έντονη ανταγωνιστικότητα των δισεκατομμυριούχων Ρώσων ολιγαρχών, καθώς και στην σπανιότητα των διαθέσιμων ακινήτων «υψηλού επιπέδου» στη γαλλική Ριβιέρα, με τα οποία να μπορούν να ικανοποιήσουν το πάθος τους για επίδειξη. «Σ’ αυτά τα μέρη, η κρίση της αγοράς ακινήτων φαίνεται πολύ μακρινή και οι φόβοι για φθινοπωρινή ύφεση είναι ανύπαρκτοι», έγραψε μια ιταλική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα. «Τα μόνα πράγματα που ανησυχούν τους καινούργιους ιδιοκτήτες είναι οι τσούχτρες που έχουν εμφανιστεί στις παραλίες και η παράξενη απόφαση του δημάρχου του Σεν Τροπέ να απαγορεύσει την πτήση ελικοπτέρων πάνω από την περιοχή».

Πάθος για επίδειξη

Ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε αναγκαστεί να σφίξουμε το ζωνάρι, να κόψουμε περιττές δαπάνες και να περιορίσουμε το κόστος των διακοπών μας, μπαίνει το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμα θα γίνεται ανεκτή αυτή η αλαζονική μανία επίδειξης των σουπερ-πλούσιων και πότε θα απαιτηθεί από αυτούς να πάψουν να είναι τόσο προκλητικοί. Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σημάδια πως κάτι πάει ν’ αλλάξει. Μια παρέα χρυσοκάνθαρων που κατέφθασαν με φουσκωτά την περασμένη εβδομάδα στην πλαζ Καπριτσιόλι, στη Σμαραγδένια Ακτή της Σαρδηνίας, υπέστησαν επίθεση από θυμωμένους παραθεριστές που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να αποβιβαστούν. Η κουστωδία των «σελέμπριτις», με προέλευση ένα πολυτελές γιοτ που είχε αγκυροβολήσει στ’ ανοιχτά, είχε επικεφαλής τον Φλάβιο Μπριατόρε, συνιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και μάνατζερ της ομάδας Φόρμουλα 1 της Ρενό.

Ο Μπριατόρε, συνοδευόμενος από την καινούργια του σύζυγο, την Ελιζαμπέτα, μια νεαρή «σοουγούμαν» που τελευταία έρχεται συχνά στο Λονδίνο για ψώνια, είχε έρθει για να εγκαινιάσει ένα παραλιακό ρεστοράν που πρόσφατα το μετέτρεψε από λαϊκό μπαρ σε πολυτελές και αυστηρά προστατευόμενο καταφύγιο για ιδιοκτήτες θαλαμηγών και τους καλεσμένους τους. Προορίζεται να γίνει το ημερήσιο συμπλήρωμα του νάιτ-κλαμπ Billionaire, το οποίο βρίσκεται εκεί κοντά και ανήκει επίσης στον Μπριατόρε.

Ο Μπριατόρε και οι VIP καλεσμένοι του έφτασαν με τρία μηχανοκίνητα φουσκωτά για να αντιμετωπίσουν θύελλα διαμαρτυριών από τους παραθεριστές που είχαν συρρεύσει στην παραλία. Φώναζαν, έβριζαν και ούρλιαζαν «Λουτς, πάρε δρόμο!» Τους κατάβρεξαν με νερό από τα κουβαδάκια των παιδιών τους και τους εκσφενδόνιζαν βρεγμένη άμμο.

Εξέγερση

Ολα αυτά προκάλεσαν σοκ στους καμαρωτούς «σελέμπριτις», οι οποίοι θα περίμεναν μάλλον μεγαλύτερο σεβασμό. Εδειξαν έκπληκτοι όταν τους είπαν πως τα φουσκωτά τους έβαζαν σε κίνδυνο τα παιδιά που πλατσούριζαν στη θάλασσα. «Εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θα έπρεπε να μας φερθούν έτσι», είπε ο Μπριατόρε. «Θα τα κλείσω όλα. Πληρώνω φόρους και είναι δικαίωμά μου».

Οι παραθεριστές, οι οποίοι προφανώς πληρώνουν κι αυτοί φόρους, δεν εντυπωσιάστηκαν από τις δηλώσεις του. «Οι άνθρωποι αυτοί νομίζουν ότι κυβερνούν όλο τον κόσμο», είπε ένας από τους εξοργισμένους λουόμενους. Η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» είδε τα γεγονότα στην πλαζ Καπριτσιόλι σαν ένα σημάδι για όσα επιφυλάσσει το μέλλον. «Από τον βορρά μέχρι τον νότο, η εξέγερση εναντίον εκείνων που επιδεικνύουν τον πλούτο και τη δύναμή τους παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις», έγραψε. Είναι παράξενο που αυτή η αντίδραση άργησε τόσο πολύ να εκδηλωθεί.

"Xάιντε θύματα, χάιντε ψώνια,
χάιντε Σύμβολα αιώνια!
Aν ξυπνήσουμε, μονομιάς
θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς "...
...και τότε όλοι αυτοί οι μαφιόζοι σελέμπριτις
θα ψάχνουν τρύπα για να κρύψουν τον πισινό τους
και δε θα βρίσκουν...
Ας πάψουμε να το παίζουμε Ζαχαρίες.
Κανένας ΟΠΑΠ δε θα μας σώσει.
Ούτε και σαν τσιράκια του εκάστοτε μεγιστάνα έχουμε τύχη.
Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε με ποιους θα παμε και ποιους θ' αφήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...