Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2007

Μήπως ο Bregovic συνάντησε τον Kalashnikov;


Επινόησε , το 1947, το δολοφονικότερο ελαφρύ όπλο της μεταπολεμικής εποχής. ΑΚ 47 ο επίσημος κωδικός της ταυτότητάς του , που όμως πέρασε στην ιστορία με το όνομά του εφευρέτη του : Kalashnikof.
Το όπλο αυτό βρίσκεται στη διάθεση οργανωμένων στρατών αλλά και χιλιάδων συμμοριών του υποκόσμου σ' όλη την υφήλιο και οι θάνατοι που υπολογίζονται από τη χρήση του ανέρχονται σε εκατομμύρια.
Συχνά βλέπουμε μικρά παιδιά να ποζάρουν μπροστά στο φακό, επιδεικνύοντας με καμάρι το δολοφονικό τεφαρίκι τους, και φρικιούμε.
Ο κύριος Μιχάλης Καλάσνικοφ σήμερα γιορτάζει το ογδοηκοστό όγδοο έτος της ηλικίας του (1919) , είναι υγιέστατος και απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς για κλείσιμο των εργοστασίων που παράγουν Καλάσνικοφ-μαϊμούδες σε έντεκα χώρες στον κόσμο.
"Έχω το κοπιράιτ!", φωνάζει, "Είναι ανήθικο να αντιγράφουν το όπλο μου!".
Η γνώμη μας είναι ότι ένας αρχάγγελος του θανάτου σαν κι αυτόν όχι μόνο δε δικαιούται να μιλάει για ηθική, αλλά θα έπρεπε να έχει ήδη καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο ως κατά συρροήν εγκληματίας πολέμου.

Σημείωση: Λέτε να έμαθε κάποιο μυστικό από το Μιχαλάκη μας ο πρώην Γιουγκοσλάβος Μπρέγκοβιτς για τα Καλάσνικοφ και ένιωσε την ανάγκη να γράψει το καταπληκτικό τραγούδι του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bagatelles, Op. 47: Antonin Dvorak (1841-1904)

Aveline Gram (piano), Aurore Dassesse (cello), Vilmos Csikos (violin) Sarah Bayens (violin), Liesl Vanoverberghe (flute).   00:00 - Titles...