Ελλάδα
Πτυχία για σίγουρη δουλειά και κύρος, η πρώτη επιλογή
Πτυχία για σίγουρη δουλειά και κύρος, η πρώτη επιλογή
Η προοπτική της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και της κοινωνικής καταξίωσης μέσω των παραδοσιακών πτυχίων κύρους, εξακολουθούν να «καθοδηγούν» τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων την ώρα που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, αναφέρει η Ελευθεροτυπία (30.10.2007).
Με τα παιδαγωγικά τμήματα να παραμένουν τα δημοφιλέστερα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη Νομική να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ο κανόνας επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά από τα στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των παιδαγωγικών τμημάτων, κυρίως των δύο μεγάλων της χώρας (Θεσσαλονίκης και Αθήνας, που αποτέλεσαν την «πρώτη προτίμηση» 2.082 και 1.838 υποψηφίων αντιστοίχως), μαζί με τις στρατιωτικές σχολές (Αστυφυλάκων 1.481, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας 1.243) και τα ανερχόμενα των τελευταίων ετών χρηματοοικονομικά (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΟΠΑ 1.217) καταδεικνύουν τον ρεαλισμό που κυρίως διακρίνει τις επιλογές όσων διεκδικούν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και κυρίως στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως προκύπτει από την κατάταξη των προτιμήσεων.
Με βασικά εργαλεία τη γνώση και την ψυχραιμία ώστε να επιλέξουν επαγγέλματα που έχουν ή πρόκειται να ανοίξουν ορίζοντες απασχόλησης, οι σημερινοί φοιτητές δεν πάνε στα τυφλά. Ακόμα κι όταν γοητεύονται από τη Νομική (με την προτίμηση 1.831 υποψηφίων), το Πολυτεχνείο (1.364 τους Μηχ. Υπολογιστών και 1.123 τους Πολιτικούς Μηχανικούς) και την Ιατρική (πρώτη προτίμηση 915). Η γενική κατάταξη των σχολών το πιστοποιεί.
Τον ίδιο ρεαλισμό διαθέτουν και όσοι προτίμησαν να εισαχθούν στα ΤΕΙ. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 200 τμήματα τα 55 δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 20 υποψηφίους έκαστο. Η περιφέρεια, μετά και τις μεγάλες απώλειες εξαιτίας της βάσης εισαγωγής του 10, δεν αποτελεί πόλο έλξης, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους. Η εξειδίκευση είναι αυτή που αποτελεί τη συνειδητή επιλογή των υποψηφίων και η απομυθοποίηση των μεγάλων σχεδίων των τελευταίων κυβερνήσεων είναι αυτή που δείχνει την αποτυχία της άνευ σχεδιασμού διεύρυνσης των ΤΕΙ ανά τη χώρα.
Οι λιγότερο δημοφιλείς σχολές τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την καταγραφή της «πρώτης προτίμησης» των υποψηφίων, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Σχολές ΑΕΙ με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον ή κορεσμένες -που κάποτε γνώρισαν δόξες- αποτελούν πρώτη προτίμηση ολίγων πλέον υποψηφίων. Σχολές ΤΕΙ που απαξιώθηκαν είτε μετά την καθιέρωση της βάσης εισαγωγής είτε με την ανεργία μετρούν στα δάχτυλα εκείνους που τους επέλεξαν.
Αναλυτικά:
* Από τις φιλολογικές σχολές, μόνον αυτή της Αθήνας κατατάσσεται στις 20 δημοφιλέστερες.
* Οι ιατρικές εκτός της Αθήνας (και ακολούθως της Θεσσαλονίκης με 473 πρώτες προτιμήσεις) βρίσκουν θέση αρκετά χαμηλά, μετρώντας διψήφιους αριθμούς πρώτων προτιμήσεων στα περιφερειακά τμήματα.
* Τα ΜΜΕ, με εξαίρεση της Αθήνας (361), δεν κινούνται στον εκρηκτικό ρυθμό του πρόσφατου παρελθόντος.
* Αντίθετα, στα συνεχώς ανερχόμενα παραμένουν τμήματα όπως Διαιτολογίας είτε σε ΑΕΙ είτε σε ΤΕΙ (304 το προτίμησαν στο Χαροκόπειο, 300 στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).
* Τα λογιστικά, χρηματοοικονομικά ή πληροφορικής είναι παντού δημοφιλή. Τόσο που 650 υποψήφιοι κατέταξαν το ΤΕΙ Λογιστικής Πειραιά στις 20 δημοφιλέστερες σχολές συνολικά! Εξίσου εντυπωσιακή και η προτίμηση 630 υποψηφίων για την Πληροφορική και Τηλεματική του Χαροκοπείου.
* Τα παιδαγωγικά προτιμήθηκαν και από πολλούς υποψηφίους Εσπερινών Λυκείων.
e-paideia.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου