Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024

Καμάλα Χάρις for President; (1)

 https://cdn.skai.gr/sites/default/files/styles/article_680x440/public/2024-07/ap24203858088094.jpg.webp?itok=OQ0zBaaI


Στέλιος Κούλογλου / Καμάλα Χάρις for President;

Στέλιος Κούλογλου


Σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε κάτι προφητικό: «Το όνομά μου είναι Τζο Μπάιντεν. Εργάζομαι για την Καμάλα Χάρις. Της ζήτησα να γίνει αντιπρόεδρός μου επειδή χρειαζόμουν κάποιον πιο έξυπνο από εμένα». Φυσικά ήθελε απλώς να την κολακέψει. Ο Μπάιντεν αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί από την κούρσα για την προεδρία εδώ και σχεδόν ένα μήνα, μετά την καταστροφική του παρουσία στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αποδείχθηκε τελικά ότι, χωρίς να το θέλει, πράγματι δούλευε για την Καμάλα. Μετά την υποχρεωτική σχεδόν παραίτησή του, αποτέλεσμα των πιέσεων από το Δημοκρατικό κόμμα αλλά και από τους  παντοδύναμους χορηγούς της εκστρατείας του, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους όποιους άλλους πιθανούς υποψήφιους για το  χρίσμα, στο Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Στην αρχή της τετραετίας, η Καμάλα Χάρις, πρώην γενική εισαγγελέας στην πολιτεία της Καλιφόρνια και γερουσιαστής, ήταν στη σκιά του Μπάιντεν. Αλλά με την ενεργοποίησή της το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ σε κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων. Προηγείται στις γυναίκες κάθε φυλής και ηλικίας -συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων γυναικών από τους Ρεπουμπλικάνους- , λόγω της ξεκάθαρης θέσης της υπέρ των αμβλώσεων.

Προηγείται επίσης στους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθουσιασμένοι με τον Μπάιντεν. Καθώς και στους νέους, που είναι εξοργισμένοι από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου στη Γάζα. Αλλά και απογοητευμένοι, από τα ανεπαρκή μέτρα για την κλιματική κρίση, την οπλοκατοχή και την ανακούφιση των νέων από τα φοιτητικά δάνεια.

Τις πιο πλήρεις θέσεις της, έχει διατυπώσει σε μία πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη στο Nation, ένα εξαιρετικό αριστερό περιοδικό. Η στιγμή που η ίδια βρήκε τον εαυτό της, ήταν μετά τους περιορισμούς στις αμβλώσεις που υιοθέτησαν διάφορες πολιτείες και ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο. «Πώς τολμούν;» ρώτησε θυμωμένη το πλήθος, σε μία συγκέντρωση. «Πώς τολμούν να λένε σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το ίδιο της το σώμα;»

Το ίδιο επιθετική ήταν και στο θέμα του ψήφου των Αφροαμερικανών. «Υπάρχει ένα τροπάριο σε αυτές τις εκλογές με το οποίο διαφωνώ, την παραδοχή ότι οι μαύροι άνδρες πρέπει να είναι στο τσεπάκι των Δημοκρατικών. Και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Γιατί οποιαδήποτε δημογραφική ομάδα ανθρώπων να είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα; Πρέπει να τους κερδίσεις».

Το δυσκολότερο θέμα που θα αντιμετωπίσει η Χάρις στην προεκλογική εκστρατεία, αν πάρει τελικώς το χρίσμα, είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στη θέση του Μπάιντεν στους νεότερους ψηφοφόρους. Μέχρι τώρα, η αντιπρόεδρος ήταν ένα βήμα μπροστά από τον πρόεδρο στις δημόσιες δηλώσεις της, επικρίνοντας τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η δημοσιογράφος του Nation που έκανε τη συνέντευξη, τη ρώτησε αν πρόκειται για διαφορές στον τόνο, παρά στην ουσία.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ικανότητά μας να αξιολογούμε μια κατάσταση συνδέεται με την κατανόηση των λεπτομερειών αυτής της κατάστασης. .. Από την αρχή, έκανα ερωτήσεις. Εντάξει, τα φορτηγά μεταφέρουν αλεύρι στη Γάζα. Αλλά εδώ είναι το θέμα: μου αρέσει να μαγειρεύω. Έτσι είπα στην ομάδα μου: Δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτα με αλεύρι αν δεν έχεις καθαρό νερό. Οπότε τι συμβαίνει με αυτό; Κάνω ερωτήσεις όπως: Τι τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή; Ακούω ιστορίες ότι τρώνε ζωοτροφές, χόρτο…

..Ομοίως, ρωτούσα από νωρίς, τι κάνουν οι γυναίκες στη Γάζα για την υγιεινή. Έχουν σερβιέτες;».

Είναι βέβαια διαφορετικό να μιλάει κανείς από τη θέση του αντιπροόεδρου και άλλο ως υποψήφια πλανητάρχης, επικεφαλής μιας υπερδύναμης που υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμούς το Ισραήλ. Το βέβαιο είναι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην υποθετική περίπτωση που η Χάρις ήταν υποψήφια πρόεδρος, την εμφανίζουν να προηγείται με 49% έναντι 47% του Τραμπ. Αν πάρει το χρίσμα θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα, υποψήφια πρόεδρος. Και αν κερδίσει, η πρώτη πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, και ως επιχειρηματίας, είχε διαγνώσει, όταν οι χορηγοί των Δημοκρατικών απέσυραν τις χορηγίες, ότι πιθανότατα ο Μπάιντεν θα αποχωρούσε: το 95% των κάθε λογής εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ, κερδίζει ο υποψήφιος με τα περισσότερα χρήματα.

Γι αυτό στην τελευταία συγκέντρωσή του, έβαλε τον δικό του υποψήφιο αντιπρόεδρο να επιτεθεί στην Καμάλα Χάρις ως οπαδό του «καλιφορνέζικου σοσιαλισμού». Σίγουρα η Χάρις δεν έχει μεγάλη σχέση με τον σοσιαλισμό. Αλλά οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε Δημοκρατικός είναι καλύτερη από τον Μπάιντεν, στην κατάσταση που βρίσκεται. Και φυσικά πολύ καλύτερη από τον Τραμπ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η απαγωγή (1996) : Στη σκιά ενός παλαιού αριστουργήματος

Η απαγωγή (1996) Πηγή: filmy.gr     Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Μάλεν περνάει τις χειρότερες ώρες της ζωής του, όταν ο γιος του πέφτει θύμα...