Πέμπτη, Μαρτίου 14, 2024

«ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ» στην όμορφη Νάουσα της Ημαθίας

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (ΕΡΤ3) 
 
«ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ» - Νάουσα Ημαθίας
========================
 
🔴 «Οι Αποκριές» ή «Πότε θα 'ρθουν οι Αποκριές». Παλιός καρσιλαμάς της περιόδου των Απόκρεων από την πόλη της Νάουσας. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη, αστική μελωδία σε εννιάσημο ρυθμό (9/8). Οι στίχοι του τραγουδιού είναι στίχοι της αγάπης. Μια Ναουσαία αγαπά ένα παιδί που μεταμφιέζεται στο Αποκριάτικο δρώμενο των Γενιτσάρων. Λόγω των αυστηρών ηθών της εποχής, δεν έχει άλλον τρόπο να τον δει και να ανταλλάξουν ματιές, παρά μόνο σε αυτή την περίοδο της Αποκριάς.
🟢 Μολονότι, στο καθ΄αυτό αποκριάτικο και πολύ δημοφιλές δρώμενο της Νάουσας, ο ζουρνάς έχει την πρωτοκαθεδρία, εντούτοις η Νάουσα, ως παλαιό αστικό κέντρο, διατηρεί και την ανάμνηση τραγουδιών που πλαισιωνόταν από τα λεπτά όργανα της οθωμανικής (κατ' επέκταση και βυζαντινής) ορχήστρας. Τουτέστιν, κανονάκι, ούτι, βιολί, νταϊρές, λαούτο και αργότερα το κλαρίνο και το νταούλι. Ουσιαστικά, αν και το δρώμενο (και η ζυγιά των ζουρνάδων) έχουν την πρωτοκαθεδρία σήμερα ως τυπικά και αντιπροσωπευτικά δείγματα χορών και μελωδιών της πόλης, η ίδια η παλαιά παράδοση της Νάουσας αντιπροσωπεύεται από έναν ιδιαιτέρως μεγάλο αριθμό αστικών τραγουδιών και χορών - κυρίως συρτών και καρσιλαμάδων (ως προς τα χορευτικά), αλλά και καθιστικών.
◼️ Μουσικοί
Βιολί: Γιάννης Κετάνης
Κλαρίνο, νταούλι: Ευάγγελος Ψαθάς
Ζουρνά, νταούλι: Δημήτρης Ψαθάς
Λαούτο: Απόστολος Ζαφειρίου
🔵 Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας
Πρόεδρος: Βάσω Μπάιτση
Αντιπρόεδρος: Σοφία Καραγιαννοπούλου - Λιγνού
Υπεύθυνος χορωδίας: Χρήστος Τσίτσης
Χοροδιδάσκαλος: Άκης Τσιάρκας
🎵 Πότε θα 'ρθουν οι Αποκριές
να γίνω καρναβάλι
να ιδώ και την αγάπη μου
να δένει το ζωνάρι.
Εγώ τις Μπούλες καρτερώ
να ιδώ τον έρωτά μου
να τον τηρώ, να τραγουδώ/ για να με κάμει νόημα
να χαίρεται η καρδιά μου.
[Από τα μικρά μου χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Cristian Măcelaru conducts Brahms, Debussy and Barraine - Mε την Julia Fischer

Η Τζούλια Φίσερ ενισχύει το Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς μαζί με την Ορχήστρα National de France, υπό τη διεύθυνση του Cristian Măcelaru. ...