Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024

Όσο περισσότεροι εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε τεχνολογίες τριών κατηγοριών τεχνητής νοημοσύνης , όπως (α) λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, (β) συσκευές επιτήρησης όπως φορετοί ιχνηλάτες και (γ) τη ρομποτική– τόσο χειρότερη έτεινε να είναι η υγεία και η ποιότητα της ζωής τους

 

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη βλάπτει την ποιότητα ζωής


Έρευνα σε περισσότερους από έξι χιλιάδες ανθρώπους στη Βρετανία έδειξε πως ΑΙ, ρομπότ και ανιχνευτές επιτήρησης στην εργασία βλάπτουν την υγεία των εργαζομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) βλάπτει σοβαρά την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, προειδοποιεί μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες. Η μελέτη –πρωτοποριακή στο είδος της– πραγματοποιήθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Institute for Work και βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο αναλύοντας τον αντίκτυπο τεσσάρων ομάδων τεχνολογιών –που επεκτείνουν διαρκώς όλο και πιο πολύ την παρουσία τους στην οικονομία– στην ευημερία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότεροι εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε τεχνολογίες τριών από αυτές τις κατηγορίες –και συγκεκριμένα σε (α) λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, (β) συσκευές επιτήρησης όπως φορετοί ιχνηλάτες και (γ) τη ρομποτική– τόσο χειρότερη έτεινε να είναι η υγεία και η ποιότητα της ζωής τους.

Αντίθετα, η χρήση των πιο καθιερωμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως οι φορητοί υπολογιστές, τα τάμπλετ και η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων μέσω του Ιντερνετ στην εργασία, έτεινε να έχει πιο θετική επίδραση στη ζωή τους. «Διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε καθώς αυξήθηκε η συχνότητα αλληλεπίδρασης με τις ΤΠΕ, ενώ επιδεινώθηκε καθώς αυξήθηκε η συχνότητα αλληλεπίδρασης με νεότερες τεχνολογίες στον χώρο εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι διαπιστώσεις αυτές συνάδουν με προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι «νεότερες τεχνολογίες όπως η ρομποτική, οι ανιχνευτές και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιδεινώσουν την εργασιακή ανασφάλεια, την εντατικοποίηση του φόρτου εργασίας, να οδηγήσουν στη δρομολόγηση και την απώλεια εργασιακού νοήματος, καθώς και την αποδυνάμωση και την απώλεια αυτονομίας, παράγοντες οι οποίοι συρρικνώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής και την ευημερία των εργαζομένων».

Ολα αυτά ουδόλως απασχολούν βεβαίως όσους βλέπουν πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη ένα νέο Ελντοράντο. Ο χρυσός που κρύβεται πίσω από αυτό είναι τα τεράστια κέρδη από την κατάργηση εκατοντάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης δρα Κοινωνιολογίας Magdalena Soffia, δεν είναι απαραίτητα οι ίδιες οι τεχνολογίες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο υιοθετούνται. «Εξαρτάται πραγματικά από το πλαίσιο, από πολλούς διαρθρωτικούς παράγοντες, από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τον τρόπο σχεδιασμού και τον τρόπο ανάπτυξής του. Πρόκειται για πολλές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από ανθρώπους», σημειώνει.

Προειδοποιήσεις

Ερμηνεύοντας την ώθηση στην ποιότητα ζωής από τις καθιερωμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών σημειώνει ακόμη ότι «ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να εξορθολογίσουν τις εργασιακές διαδικασίες και να κάνουν την επαγγελματική ζωή λίγο πιο αποτελεσματική. Και αυτό, με τη σειρά του, σου δίνει ένα είδος αίσθησης επίτευξης».

Αντίθετα, τα ευρήματα σχετικά με τους ιχνηλάτες και τις τεχνολογίες επιτήρησης ταυτίζονται με τις συνεχόμενες προειδοποιήσεις των συνδικάτων για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των εργαζομένων η συνεχής παρακολούθηση της απόδοσής τους (όπως συμβαίνει π.χ. σε αποθήκες της Amazon ή τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες). «Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να μας ανησυχούν όλους.

Δείχνουν ότι χωρίς μια νέα ισχυρή ρύθμιση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο της εργασίας καταπιεστικό και ανθυγιεινό μέρος για πολλούς», τονίζει η επικεφαλής της Ομοσπονδίας Βρετανικών Συνδικάτων για την τεχνητή νοημοσύνη Mary Towers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Είναι επικίνδυνα τα ω3 και τα προβιοτικά; - Κωνσταντίνος Τέμπος

Ο κ. Κωνσταντίνος Τέμπος,  Ρευματολόγος Ενηλίκων και Παίδων  και ιατρικός συγγραφέας, μιλάει στην εκπομπή "ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ" κ...