Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024

Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας/ The Manchurian Candidate (1962)

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/a/a3/TheManchurianCandidate.jpgΗ ταινία Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας, γνωστή και με τον αρχικό τίτλο προβολής της Κάτω από έναν άλλον ήλιο είναι πολιτικό θρίλερ παραγωγής 1962 σε σκηνοθεσία Τζον Φράνκενχαϊμερ. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Κόντον και η διασκευή του για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τον Τζορτζ Άξελροντ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Φρανκ Σινάτρα, Λόρενς Χάρβεϊ, Τζάνετ Λι, Άντζελα Λάνσμπερι, Χένρι Σίλβα και Τζέιμς Γκρέγκορι. Η ταινία έλαβε δυο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και το 1994 η ταινία από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Πολιτικό θρίλλερ με θέμα τη χειραγώγηση του ανθρώπινου μυαλού. Η σκηνοθεσία είναι του John Frankenheimer (Επτά Ημέρες του Μαΐου, Το τραίνο, Ο Βαρυποινίτης του Αλκατράζ, Ο Άνθρωπος από το Κίεβο). Παίζουν:  Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury, Henry Silva, James Gregory, Leslie Parrish, John McGiver.

Η ταινία συνοδεύτηκε από θετικές κριτικές  και έλαβε δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το 1994 επιλέχτηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου. Το 1997 έλαβε την 67η θέση σαν μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Η Angela Lansbury, έλαβε το βραβείο των κριτικών του National Board of Review και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού Β' Γυναικείου Ρόλου. Ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, αλλά έχασε το βραβείο από την Πάτι Ντιουκ, που χρίστηκε νικήτρια για την ερμηνεία της  στην ταινία  ‘‘Το θαύμα της  Άννι Σάλιβαν’’  (The Miracle Worker).  Για την ερμηνεία του Laurence Harvey δεν υπάρχουν λόγια.
Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Richard Condon και η διασκευή του για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τον George Axelrod. Όλες οι αναφορές του μυθιστορήματος που εμφάνιζαν την κυρία Άισελιν να υπαγορεύει στο γιό της αιμομικτική σχέση μαζί της,  αφαιρέθηκαν από την ταινία από φόβο  της αμερικανικής λογοκρισίας.
 Η ταινία γυρίστηκε την περίοδο της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας, στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου και, καθώς το θέμα που άγγιζε ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, η προβολή της δεν απαγορεύτηκε μόνο στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, αλλά και στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Εκεί επιτράπηκε μόνο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Εισαγωγή στην ταινία
Ο Μπεν Μάρκο (Frank Sinatra)  είναι αξιωματικός αντικατασκοπείας του αμερικανικού στρατού. Υπηρέτησε επάξια στον πόλεμο της Κορέας  μαζί με τον φίλο του έφεδρο λοχία Ρέιμοντ Σω (Laurence Harvey).  Ο Ρέιμοντ Σω μάλιστα κέρδισε μετάλλιο ανδρείας σώζοντας όλους τους άνδρες της ομάδας  εκτός από δύο.  

Ωστόσο ο Μπεν Μάρκο έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: βλέπει διαρκώς έναν εφιάλτη στον οποίο οι δύο άνδρες της oμάδας του που δεν διασώθηκαν εκτελούνται εν ψυχρώ από τον Ρέιμοντ  Σω. Οι ανώτεροί του θεωρούν ότι ο Μπεν Μάρκο πάσχει από ψυχολογικό τραύμα,  και για να τον βοηθήσουν  να αναρρώσει του παρέχουν ελαφρωμένη υπηρεσία επ΄ αόριστο. Image of Raymond Shaw is the kindest, bravest, warmest,

 Τότε ο Μπεν  πηγαίνει και βρίσκει τον  Ρέιμοντ  στη Νέα Υόρκη. Ο Ρέιμοντ δείχνει να έχει καλύτερα προσαρμοστεί στην  νέα του ζωή,  παρά τις διαρκείς υπαγορεύσεις της καταπιεστικής μητέρας του Έλινορ Σω - Άισελιν  (Angela Lansbury).  

Η Έλινορ είναι μια άκρως κομμουνιστόφοβη γυναίκα (ένας θηλυκός Μακ Κάρθυ), που χαρακτηρίζει κομμουνιστή οποιονδήποτε διαφωνεί με τις ακροδεξιές της αντιλήψεις. Ο Ρέιμοντ την απεχθάνεται για τον τρόπο που τον μεταχειρίζεται αλλά και εξαιτίας του πατριού του Τζων Άισελιν  (James Gregory), ενός ανεπαρκούς γερουσιαστή,  που ωστόσο προορίζεται για πολύ υψηλό αξίωμα (...)

Και τότε ο Μπεν Μάρκο ανακαλύπτει ότι και άλλοι άνδρες της μονάδας του από τον κορεατικό πόλεμο, έχουν τον ίδιο ακριβώς εφιάλτη με τον δικό του και συνειδητοποιεί πως κάτι τρομακτικό πρέπει να συνέβη σε όλους τους στην Κορέα ...

Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (ταινία 1962)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ουκρανία : ο Πόλεμος παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

gr.euronews.com    Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσ...