Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024

Ζαχάροβα: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

 

Ζαχάροβα: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Ζαχάροβα: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Maria Zakharova (Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των Ρώσων διπλωματών από τις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της υψηλόβαθμης Ρωσίδας διπλωμάτη έχει ως εξής σε πρόχειρη μετάφραση:

«Ανάμεσα στους ηγέτες της ανώτατης βαθμίδας του ελληνικού κράτους στην αυγή της εγκαθίδρυσής του υπήρχαν πολλοί από αυτούς, που προηγουμένως υπηρέτησαν αφοσιωμένα την Πατρίδα μας με πίστη και εντιμότητα επί μακρόν. Για του λόγου το αληθές είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι κατά τη μακροχρόνια ιστορική πορεία κανείς στην Αθήνα δεν αμφισβήτησε αυτά τα γεγονότα. Απέδιδαν εκεί τη δέουσα τιμή στον καθοριστικό ρόλο των ρωσικών όπλων και της διπλωματίας στη νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τιμούσαν τη μνήμη των φιλελλήνων μας και διαφύλασσαν με φροντίδα τις σελίδες του ένδοξου κοινού παρελθόντος των δύο χωρών.

»Αλίμονο, σήμερα η κατάσταση υπέστη αλλόκοτες μεταμορφώσεις, οι οποίες είναι ακόμη πιο ανεξήγητες, διότι η σαθρή τους βάση διαμορφώνεται από μια πολύ αμφίβολη πολιτική συγκυρία. Η απουσία των Ρώσων εκπροσώπων από τους παραδοσιακούς εορτασμούς με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι μόνον ένα στοιχείο της άνευ ορίων εχθρικής εκστρατείας, η οποία, επικαλούμενη την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, αναπτύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Κ. Μητσοτάκη. Στόχος είναι να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη ο,τιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία, θυσιάζοντας για χάρη πρόσκαιρων περιστάσεων τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς-πνευματικούς δεσμούς μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

»Πάνω στο κύμα μιας επιθετικής ρωσοφοβίας η Αθήνα επιμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της, ειδικότερα στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τα οποία το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί για την εξόντωση αμάχου πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων, που ζουν στην περιοχή της Αζοφικής. Κρυπτόμενη πίσω από τις συλλογικές αποφάσεις της Δύσης, η σημερινή ηγεσία της χώρας διέκοψε τον διάλογο και κάθε αλληλεπίδραση μαζί μας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, ανάμεσα σε άλλες διπλωματικές αποστολές της Ε.Ε., να περιφρονήσει τους κανόνες της διπλωματικής επικοινωνίας και να αγνοήσει πρόσκληση για συνομιλία με την ηγεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ.

»Στις 25 Μαρτίου διαβιβάσαμε τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις μας απευθείας στην ελληνική πρεσβεία. Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε όπως κάποτε τις τόσο αρμόζουσες φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι αυτή την ημέρα να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ!  (kosmodromio.gr)

******************


 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ  ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ουκρανία : ο Πόλεμος παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

gr.euronews.com    Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσ...