Κυριακή, Μαρτίου 31, 2024

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

https://www.epohi.gr/Uploads/articles/big/240316224356778.jpg ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΙΚΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μ. ΔΙΟΓΟΣ (στην ananeotikiaristera.gr): «Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ  ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΠΡΟΤΑΓΜΑ.» –Μάκης Διόγος   |

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΕΠΟΧΗ"  

epohi.gr

16 Μαρτίου, 2024

facebook sharing button
whatsapp sharing button
email sharing button
pinterest sharing button
print sharing button

Αποσύρθηκε η πρόταση για ξένο επενδυτή στις ομάδες! 

 

Η διοργανώτρια του γερμανικού πρωταθλήματος, που είναι υπεύθυνη για τις δύο κορυφαίες κατηγορίες της χώρας, απέσυρε την αμφιλεγόμενη προσπάθειά του να βρει έναν ξένο επενδυτή για μερίδιο στον ραδιοτηλεοπτικό του βραχίονα εν μέσω αυξανόμενων διαμαρτυριών θαυμαστών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι σύλλογοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας ψήφισαν υπέρ του να επιτραπεί σε έναν χρηματοοικονομικό επενδυτή να λάβει μερίδιο στον κλάδο μέσων ενημέρωσης της DFL σε μια συμφωνία αξίας μεταξύ 900 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Αυτό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών για μήνες από τους οπαδούς που εναντιώθηκαν στην κίνηση την οποία θεωρούσαν ως περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου στη χώρα. Διέκοψαν το παιχνίδι σε πολλούς αγώνες πετώντας μπάλες του τένις, σοκολατάκια και καραμέλες, ενώ είχαν πανό διαμαρτυρίας. «Μια επιτυχής συνέχιση της διαδικασίας φαίνεται αδύνατη λόγω των τρεχουσών εξελίξεων. Ακόμη κι αν η μεγάλη πλειονότητα είναι υπέρ μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Γι’ αυτό το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην συνεχιστεί η διαδικασία και να μην ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της DFL (Λίγκα) Χάνς -Γιόακιμ Βάτσκε, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ. https://e0.365dm.com/16/02/1600x900/borussia-dortmund-tennis-balls_3413500.jpg?20160209234056

Η απόφαση είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Λίγκα η οποία προσπαθούσε να αυξήσει τα έσοδα. Τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη αναζητούν ολοένα και περισσότερο εξωτερική χρηματοδότηση μέσω ραδιοτηλεοπτικών ρυθμίσεων για να αυξήσουν το εισόδημά τους και την παγκόσμια απήχησή τους. Η Bundesliga κατατάσσεται ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ευρώπης με βάση τα έσοδα μετά την Premier League της Αγγλίας.

 

Απόλυτος έλεγχος

 

Με τον κανονισμό του 50+1 έχει διασφαλιστεί πως κανένας επενδυτής δεν θα μπορεί να αγοράσει εξ’ ολοκλήρου μία ομάδα και να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Ο κανονισμός αυτός εισήχθη στο γερμανικό ποδόσφαιρο το 1998 και αναγκάζει τις ομάδες να αφήνουν το 50%+1 των μετοχών τους στα χέρια των μελών του κλαμπ, έτσι ώστε κανένας φιλόδοξος επενδυτής να μην μπορεί να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών μιας ομάδας για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Μάλαγα ή Ανζί, όπου κάποιος έκανε δική του μία ομάδα για να κάνει το… κομμάτι του και όταν «εξέπνεε» αυτή του η επιθυμία, άφηνε τον σύλλογο να βουλιάζει στα χρέη, χωρίς να καλύπτει τις υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει ή απλά έκλεινε την… κάνουλα ρίχνοντας πολλά επίπεδα την ομάδα και μετά την πουλούσε για να την ξεφορτωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι -και κατ’ επέκταση οι οπαδοί- έχουν τον απόλυτο λόγο για τον τρόπο λειτουργίας τους, όχι μια εξωτερική επιρροή ή επενδυτής.

Με το μοντέλο αυτό σε λειτουργία διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η εύρυθμη λειτουργία των συλλόγων, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι, αφού η ομάδα μαθαίνει να λειτουργεί μ’ αυτά που έχει και δεν υπάρχει κατασπατάληση των πόρων της. Χαρακτηριστικά, ο σύλλογος μελών της Μπάγερν Μονάχου κατέχει το 75% των μετοχών της ομάδας ενώ η Adidas (8,3%), η Allianz (8,3%) και η Audi (8,3%). Διαφορετικά έχει οργανωθεί η Ντόρτμουντ. Η λέσχη μελών (αποτελούμενη από 168.163 μέλη τον Νοέμβριο του 2022) στην πραγματικότητα ελέγχει μόνο το 4,61% της Μπορούσια Ντόρτμουντ GmbH & Co. KGaA, η οποία επιβλέπει την πρώτη ομάδα ανδρών, την δεύτερη και την U19. Η Signal Iduna κατέχει το 5,98% των μετοχών, η Bernd Geske το 8,24%, η Evonik Industries το 8,19% και το υπόλοιπο 72,27% διατίθεται στο χρηματιστήριο. Όμως , η εταιρεία διαχείρισης που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου, Borussia Dortmund Geschaftsfuhrungs-GmbH, ανήκει κατά 100% στον σύλλογο των μελών, διασφαλίζοντας τον έλεγχο των θεμάτων και συνεπώς τη συμμόρφωση με το 50+1… Σύμφωνα με τους κανόνες του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (DFL), οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν θα επιτρέπεται να παίζουν στη Bundesliga (ή στη δεύτερη κατηγορία) εάν οι εξωτερικοί επενδυτές έχουν τον μεγαλύτερο λόγο.

 

Πάνω από τα κέρδη

 

Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι ιδιώτες ή εμπορικοί επενδυτές δεν μπορούν να αναλάβουν συλλόγους και ενδεχομένως να προωθήσουν μέτρα που δίνουν προτεραιότητα στο κέρδος έναντι των επιθυμιών των υποστηρικτών. Η απόφαση προστατεύει ταυτόχρονα από απερίσκεπτους ιδιοκτήτες και προστατεύει τα δημοκρατικά έθιμα των γερμανικών συλλόγων.

Ιστορικά, οι γερμανικές ομάδες ήταν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που διοικούνταν από ενώσεις μελών και μέχρι το 1998 απαγορευόταν η ιδιωτική ιδιοκτησία κάθε είδους. Ο κανόνας 50+1, ο οποίος εισήχθη εκείνη τη χρονιά, εξηγεί γιατί τα χρέη και οι μισθοί είναι υπό έλεγχο και γιατί οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν τόσο χαμηλές σε σύγκριση με άλλα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σύλλογοι προσαρμόστηκαν σε αυτές τις αλλαγές με διαφορετικούς τρόπους, με την ιδιοκτησία μελών να παίρνει διάφορες μορφές. Πολλές από τις ομάδες που γνωρίζουμε στη Bundesliga είναι, από νομική άποψη, μια περιορισμένη ή ανώνυμη εταιρεία, που δημιουργήθηκε ως θυγατρικές του συλλόγου (πολλές από τις οποίες έχουν άλλα τμήματα που περιλαμβάνουν άλλα αθλήματα ή/και γυναικείες ομάδες) για την επίβλεψη πρώτης ομάδας ανδρών. Κάποια κυκλοφορούν στο χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...