Τρίτη, Μαρτίου 19, 2024

Περσέπολις: στην καρδιά μιας λησμονημένης αυτοκρατορίας

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Persepolis_vue_d%27oiseau_Chipiez.jpg/1024px-Persepolis_vue_d%27oiseau_Chipiez.jpgΒικιπαίδεια=>Περσέπολη

Περσέπολις/ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

persep.jpg

Η Περσέπολις ιδρύθηκε από τον Δαρείο το 518 π.Χ. και υπήρξε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, αφού ο Δαρείος εγκατέλειψε τις Πασαργάδες ( πρωτεύουσα του Κύρου του Μεγάλου του ιδρυτή της Περσικής Αυτοκρατορίας). Επάνω σ’ ένα πλάτωμα, κατά το ήμισυ φυσικό και κατά το ήμισυ τεχνητό, ο Βασιλεύς των Βασιλέων έκτισε ένα θαυμάσιο και εντυπωσιακότατο ανάκτορο, εμπνευσμένο από πρότυπα της Μεσοποταμίας.
Πρόκειται για ένα χώρο μοναδικό για την σπουδαιότητα και την ποιότητα των απέραντων μνημείων του.
Η Περσέπολις , που βρίσκεται 56 χλμ. Νοτιοανατολικά της Shīrāz, άρχισε να κτίζεται μεταξύ των ετών 518 – 516 και συνεχίσθηκε η ολοκλήρωσή της από τους Διαδόχους του Δαρείου, τον Ξέρξη Ι και τον Αρταξέρξη Ι κατά τον 5ο αιώνα. Οι αρχαίοι Πέρσες την αποκαλούσαν Πάρσα και σήμερα είναι γνωστή ως Takht-i Jamshid (“ ( Θρόνος Jamshid”) αλλά Περσέπολη την ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Η περσική αυτοκρατορία ήταν κράτος πολυεθνικό ( στην ακμή είχε υπό την κατοχή της πολλές εθνότητες) και πρόσφερε αυτονομία στους υποτελείς λαούς με τον όρο αυτοί να της παρέχουν οικονομικό πλούτο.

Οι Πέρσες βασιλείς χρησιμοποιούσαν την Περσέπολη, κυρίως, ως κατοικία και για τελετές όπως ο εορτασμός της πρώτης του Έτους ( που ακόμη εορτάζεται στο Ιράν την πρώτη ημέρα της άνοιξης) κατά την οποία οι εκπρόσωποι των υποτελών λαών πρόσφεραν στον Μεγάλο βασιλιά πλούσια δώρα και του έφερναν τους φόρους. Η διοικητική πρωτεύουσα ήσαν στα Σούσα ή στα Εκβάτανα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν μνημειακά κτίρια . Το μεγαλύτερο κτίριο της Περσέπολης είναι το Απάντανα ( αίθουσα Ακροάσεων ) και εκτιμάται ότι είχε χωρητικότηατ 10.000 ανθρώπων. Την οροφή της αίθουσας κρατούσαν συμπαγείς πέτρινοι κίονες Υπήρχαν 36 τέτοιο κίονες εσωτερικά και 36 εξωτερικά στις βεράντες τριών πλευρών του κτιρίου. Ο κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρων. Και σήμερα στέκονται 13 από τους 72.

Η δεύτερη σε διαστάσεις αίθουσα ήταν αυτή του Θρόνου όπου ο Μέγας ασιλεύς δεχόταν τους ευγενείς, τους αξιωματούχους, τους απεσταλμένους άλλων χωρών και τους εκπροσώπους για την καταβολή των φόρων. Μέσα σ’ αυτό τον τεράστιο χώρο υπήρχε μικρότεη αίθουσα (70 χ 70 μ.) όπου βρισκόταν ο θρόνος γνωστή ως Αίθουσα των 100 Κιόνων. 100 ξύλινοι κίονες ( με πέτρινη βάση) σήκωναν την οροφή.
Δίπλα στη Αίθουσα του Θρόνου υπήρχε το τεράστιο κτίριο του Θησαυροφυλακείου, όπου αποθηκεύονταν οι φόροι, η λεία των θησαυρών που έφερναν οι Πέρσες από τους κατακτημένους λαούς αλλά χρησίμευε και ως οπλοστάσιο.
Πίσω από το Απάντανα βρίσκοντα τα ανάκτορα του Δαρελιου και του Ξέρξη του οποίου ήταν διπλάσιο απ’ αυτό του πατέρα του, του Δαρείου. Έξι χλμ. Βορειοδυτικά της Περσέπολης και στην τοποθεσία Naksh-i Rustam, υπάρχουν οι βασιλικοί τάφοι όπου είναι θαμμένοι ο Δαρείος Ι, ο Ξέρξης και ο Αρταξέρξης Ι. Τα ανακτορικά συγκροτήματα φέρουν πλούσιες διακοσμήσεις ανάγλυφες, γλυπτές, ζωγραφικές περίτεχνης και μνημειακής κατασκευής ενώ τα χρώματα ήσαν λαμπρότατα.https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/main_full/public/articles/2020-11-19/7055804455_489299ec18_z.jpg?itok=8Gb5EVjA
Η Περσέπολις εγκαταλείφθηκε αργά αργά και καταστράφηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 330 π.Χ. με την κατάλυση της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι χρειάσθηκαν 20.000 μουλάρια και 5.000 καμήλες για να μεταφέρει από τα ανάκτορα τους θησαυρούς που υπήρχαν μέσα σ’ αυτά. Τη Περσέπολη ανακάλυψαν το 1620 αλλά μόνο το 1939 άρχισαν οι επίσημες ανασκαφές από το Ανατολικό Ινστιτούτο του Παν/μίου του Σικάγου για να σταματήσουν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να συνεχισθούν μετά την λήξη του από την Ιρανική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η Περσέπολις βρίσκεται από το 1979.

 ******************************


lightbox placeholder

Περσέπολις/Lifo

______________

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ

 Περσέπολις

Ανακατασκευή του Ανακτόρου Απάντανα. Η αίθουσα κοινού/ακροάσεων στην Περσέπολη


Η Περσέπολη (παλαιά περσικά: Pārsa) ήταν η τελετουργική πρωτεύουσα της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας (περίπου 550–330 π.Χ.).  Τα παλαιότερα ερείπια της Περσέπολης  χρονολογούνται στο 515 π.Χ.  Αποτελεί παράδειγμα της αρχιτεκτονικής των Αχαιμενιδών.  Η UNESCO ανακήρυξε τα ερείπια της Περσέπολης "Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς", το 1979. Το Apadana είναι μια μεγάλη υπόστυλη αίθουσα στην Περσέπολη του Ιράν.  Ανήκει στην παλαιότερη οικοδομική φάση της πόλης της Περσέπολης, στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ., ως μέρος του αρχικού σχεδίου του Μεγάλου Δαρείου.  Η κατασκευή της  ολοκληρώθηκε από τον Ξέρξη Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: