Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2024

`

 Αρχαίοι Έλληνες: Γιατί δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ ή άνοια; – Ράδιο Γάμμα –  Πάτρα

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΟΙΑ

News247

Η άνοια δεν απασχολούσε ανέκαθεν το είδος μας, όπως ενημερώνει ανάλυση ιατρικών κειμένων της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης.

Oι άνθρωποι έχουμε ένα μυαλό, χειμώνα-καλοκαίρι από όταν εμφανίστηκε το είδος μας στον πλανήτη που λέγεται Γη. To θέμα πάντα, βέβαια είναι πόσους χειμώνες και πόσα καλοκαίρια περνάμε με έναν οργανισμό που ως σταθερό και μόνιμο αντίπαλο το γήρας.

Εν πάση περιπτώσει, θα υπέθετε κανείς πως όσοι ζούσαν πολλά χρόνια και άρα ζούσαν τις συνέπειες του γήρατος στον οργανισμό τους, θα υπέφεραν και από άνοια. Δηλαδή, την ασθένεια που πιστεύεται πως προκαλείται από μια ανώμαλη συσσώρευση πρωτεϊνών γύρω από τα εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη άλλωστε, είχε αποκαλύψει πως η άνοια υπήρχε πολύ πριν αποκτήσει όνομα, με τους αρχαίους Αιγύπτιους να καταγράφουν συνθήκη εξασθένησης της μνήμης σε ανθρώπους που είχαν γεράσει.

Η αποκάλυψη για την εξαίρεση των αρχαίων Ελλήνων

Η τελευταία σχετική εργασία μελέτησε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ιατρικά κείμενα με αναφορές για φθορά νοητικών λειτουργιών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease και υποδηλώνουν πως η ασθένεια που απασχολεί πια περισσότερους από 55.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο δίνει σχεδόν 10.000.000 νέα περιστατικά, ήταν σπάνια πριν 2.000 με 2.500 χρόνια.

Τότε δηλαδή, που το προσδόκιμο ζωής ήταν από τα 20 έως τα 35 έτη, όπως έχουν ‘αποκαλύψει’ ευρήματα σε νεκροταφεία και τάφους αρχόντων που έχουν μελετηθεί.

Δεν υπάρχουν ωστόσο, στοιχεία για το προσδόκιμο των σκλάβων εκείνης της εποχής ή των εκπροσώπων κατώτερων κοινωνικών τάξεων.

Επίσης, αρχεία υποδηλώνουν πως ορισμένοι πολιτικοί ρόλοι δίνονταν μόνο σε ανθρώπους που είχαν ‘κλείσει’ τα 40 έτη, ενώ αναφέρονται και κάποιοι που γιόρτασαν τα 100α τους γενέθλια.

Πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα, να σημειωθεί και ότι τα αρχαία κείμενα που μελετήθηκαν ήταν ελληνορωμαϊκών συγγραφέων, από τον 8ο πΧ αιώνα έως τον 3ο αιώνα. Μεταξύ τους ήταν αυτά του Ιπποκράτη και των ακολούθων του.

Υπήρχαν αναφορές σε παθήσεις των ηλικιωμένων (60ρηδων), όπως η κώφωση, η ζάλη και οι πεπτικές διαταραχές, αλλά όχι στην απώλεια μνήμης.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στη δημοσίευση της έρευνας αναφέρεται πως «καμία αρχαία περιγραφή της γνωστικής απώλειας δεν είναι ισοδύναμη με τα σύγχρονα κλινικά δεδομένα. Ο όρος ‘άνοια’ χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά στην αρχαιότητα, αλλά δεν συνδεόταν πάντα με το γήρας.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ανέμεναν πνευματική ικανότητα πέραν της ηλικίας των 60 ετών. Αν και αναγνωρίστηκε κάποια απώλεια μνήμης, βρήκαμε μόνο τέσσερις αναφορές σοβαρής γνωστικής απώλειας που μπορεί να αντιπροσωπεύουν το Αλτσχάιμερ».

Όπως δήλωσε στο HealthDay ο Caleb Finch, επικεφαλής ερευνητής καθηγητής στη Γεροντολογική Σχολή Leonard Davis του University of Southern California «oι αρχαίοι Έλληνες είχαν πάρα πολύ λίγες αναφορές για κάτι που μοιάζει με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Δεν παρατηρήθηκε κάτι που να πλησιάζει σε μεγάλη απώλεια μνήμης, ομιλίας και συλλογισμού -που προκαλούνται από το Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας».

Μια αναφορά που γίνεται στην αρχαία Ελλάδα είναι από τον Ιπποκράτη. Οι κοορτείς του περιείχαν λίγες μόνο περιγραφές ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους.

«Όταν φτάσαμε όμως, στους Ρωμαίους, ανακαλύψαμε τουλάχιστον τέσσερις αναφορές εγκεφαλικών προβλημάτων που υποδηλώνουν σπάνιες περιπτώσεις προχωρημένης άνοιας, χωρίς να μπορούμε να πούμε αν είναι Αλτσχάιμερ. Έτσι, εικάζουμε πως υπήρξε μια πρόοδος από τους αρχαίους Έλληνες στους Ρωμαίους».

Ως παράδειγμα, έδωσαν οι ερευνητές έναν διάσημο γιατρό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον Γαληνό, ο οποίος είχε παρατηρήσει πως στην ηλικία των 80 ετών μερικοί ηλικιωμένοι είχαν αρχίσει να δυσκολεύονται να μάθουν νέα πράγματα.

Υπήρχε και αναφορά ενός γερουσιαστή και διάσημου ρήτορα (Valerius Messalla Corvinus) που είχε ξεχάσει το όνομα του, ενώ ο Ρωμαίος λόγιος Κικέρων είχε γράψει πως «η ανοησία των ηλικιωμένων είναι χαρακτηριστικό των ανεύθυνων ηλικιωμένων, αλλά όχι όλων».

Στη δημοσίευση αναφέρεται το εξής:

«Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι περίμεναν πνευματική ικανότητα πέρα από την ηλικία των 60»

«Τα παλιά αρχεία επικεντρώνονται στις σωματικές αδυναμίες του γηράσκοντος πληθυσμού, αλλά δεν περιγράφουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή την άνοια -όπως είναι η απώλεια της μνήμης και της ομιλίας».

ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΧΘΡΟΙ

Οι τρέχουσες θεωρίες που αφορούν την άνοια, περιγράφουν ως κύριους εχθρούς την καθιστική ζωή και την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαφορετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μεταξύ των αρχαίων ημών προγόνων και της αρχαίας Ρώμης, έπαιξαν ρόλο στις διαφορές που παρατηρήθηκαν.

Μαζί με την περισσότερη ρύπανση -προϊόν της αύξησης των κατοίκων στις ρωμαϊκές πόλεις- όπως διαβάσατε ήδη, οι Ρωμαίοι εκτίθενταν -προφανώς εν αγνοία τους- σε νευροτοξικό μόλυβδο (μέσω της χρήσης σκευών μαγειρέματος και σωλήνων νερού) και ενός πρόσθετου μολύβδου (οξικό μόλυβδο) που έκανε πιο γλυκό το κρασί τους.

Η ομάδα των ερευνητών του University of Southern California διασταύρωσαν τα ευρήματα τους, με εκείνα μελετών για τους Tsimane, έναν ιθαγενή πληθυσμό στον Αμαζόνιο της Βολιβίας που ζει τη σήμερον ημέρα τον προβιομηχανικό τρόπο ζωής.

«Ζουν υπό συνθήκες υψηλής θνησιμότητας από συχνές λοιμώξεις και ελάχιστες καρδιαγγειακές παθήσεις με σωματικά απαιτητικές ζωές» όπως αναφέρει η δημοσίευση της πρόσφατης μελέτης.[.................................]

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν άνοια - News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Παγίδα (1966): η ζωή στην άγρια φύση χωρίς φιοριτούρες άλλοτε

Η ΠΑΓΙΔΑ/THE TRAP (1966) Περιπέτεια Αγγλικής παραγωγής με φόντο το άγριο τοπίο της Βρετανικής Κολούμπια.  Σκηνοθεσία: Sidney Hayers.  Φωτογ...