Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2023

Φορολογήστε, επιτέλους, τους πλούσιους!

 https://media.istockphoto.com/id/163981439/vector/rich-and-poor-concept.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=r9UBtEpZ5GPiie3wAMpy4WsZqG8ycJu1rHDxdyGcuTE=


Φορολογήστε επιτέλους τον μεγάλο πλούτο

Μπάμπης Μιχάλης

Λίγο πριν από τη φετινή σύνοδο κορυφής των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη (G20) περίπου 300 οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί αλλά και εκατομμυριούχοι καλούν τους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Δελχί να δρομολογήσουν μια νέα διεθνή συμφωνία για την αύξηση του φόρου περιουσίας στους πολυεκατομμυριούχους της υφηλίου.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τη σύνοδο τονίζουν ότι μια τέτοια συμφωνία επείγει όσο ποτέ πριν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκειμένου να σταματήσει «η διάβρωση του συλλογικού μέλλοντος της ανθρωπότητας από τον ακραίο πλούτο».

Τζόζεφ Στίγκλιτς, Μπράιαν Ινο, Τομά Πικετί
Μαρία Εσπινόζα, Μπέρνι Σάντερς, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ

Οι υπογράφοντες την επιστολή προειδοποιούν ότι η συσσώρευση ακραίου πλούτου στα χέρια των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έχει εξελιχθεί σε οικονομική και οικολογική καταστροφή, σε καταστροφή των ανθρώπινων δικαιωμάτων απειλώντας την πολιτική σταθερότητα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Τεράστια επίπεδα ανισότητας όπως τα σημερινά υπονομεύουν την ισχύ σχεδόν όλων των παγκόσμιων συστημάτων μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο, τονίζουν.

Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι συντριπτικά:

● Την τελευταία δεκαετία οι έχοντες περιουσία μεγαλύτερη των 50 εκατ. δολαρίων έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 18,3% ενώ οι δισεκατομμυριούχοι κατά... 109%.

● Την ίδια στιγμή οι φόροι περιουσίας αποδίδουν μόλις 4 σεντ για κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων.

● Από το 2020, το πλουσιότερο 1% έχει καρπωθεί σχεδόν τα 2/3 του νέου πλούτου. Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξάνεται με ρυθμό 2,7 δισ. δολαρίων την ημέρα.

● Για κάθε δολάριο νέου πλούτου που αποκτά ένας άνθρωπος του φτωχότερου 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ένας δισεκατομμυριούχος κερδίζει αντίστοιχα 1,7 εκατ. δολάρια.

● Οι μισοί εκατομμυριούχοι δεν θα πληρώσουν φόρο κληρονομιάς περνώντας αφορολόγητα στα παιδιά τους και την επόμενη γενιά το εκρηκτικό ποσό των 5 τρισ. δολαρίων.

● Στις αναπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ, ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τους πλουσιότερους μειώθηκε από 58% το 1980 σε 42%.

● Ο φόρος στα κεφαλαιουχικά κέρδη -που αποτελούν συνήθως την πιο σημαντική πηγή εισοδήματος για το πλουσιότερο 1%- είναι κατά μέσο όρο μόνο 18% σε περισσότερες από 100 χώρες της υφηλίου.

● Στα χρόνια της οικονομικής άνθησης της δεκαετίας 1950-60, ο ανώτατος συντελεστής του ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος των ΗΠΑ ήταν 91%, ο φόρος κληρονομιάς ήταν 77% μέχρι το 1975 και ο εταιρικός φόρος πάνω από 50%.

Οι πολιτικές επιλογές του παρόντος επιτρέπουν στα εξαιρετικά πλούσια άτομα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους και να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση στον βαθμό που, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, πληρώνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τους απλούς ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή όμως η ανθρωπότητα χρήζει όλο και μεγαλύτερης ανάγκης να πληρώσουν οι πλουσιότεροι. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η ακραία φτώχεια αυξάνεται και σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου ο πληθωρισμός ξεπερνά την άνοδο των μισθών.

Επιπλέον, ο χρόνος εξαντλείται ταχύτατα για την υλοποίηση των αναγκαίων πράσινων επενδύσεων από τις κυβερνήσεις και την ευθυγράμμιση των χωρών τους με τον στόχο του ανώτατου ορίου θέρμανσης που απαιτεί η Συμφωνία του Παρισιού. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι για αλλαγή, τονίζει η επιστολή. Οι δημόσιες δημοσκοπήσεις σε όλες τις χώρες της G20 δείχνουν συντριπτική υποστήριξη για την ανάληψη πολιτικής δράσης προκειμένου να περιοριστεί η ανισότητα και να φορολογηθεί ο ακραίος πλούτος.

«Η G20 πρέπει τώρα να συμφωνήσει συλλογικά να αυξήσει τους φόρους στα πλουσιότερα άτομα, μέσω μιας πραγματικά περιεκτικής και φιλόδοξης διεθνούς συνεργασίας για τη φορολόγηση της περιουσίας τους και για να σταματήσουν ο φορολογικός ανταγωνισμός και η φοροαποφυγή. Υπάρχει πληθώρα προτάσεων πολιτικής από ορισμένους από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου. Το κοινό το θέλει. Εμείς το θέλουμε. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για να το επιτύχουμε. Ήρθε η ώρα να τη βρείτε», καταλήγουν οι «300», μεταξύ των οποίων είναι και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, η πρώην πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Μαρία Εσπινόζα, πρώην ηγέτες του Βελγίου, της Δανίας, της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Βουλγαρίας, πρώην και νυν ευρωβουλευτές, εκατομμυριούχοι όπως η κληρονόμος της Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Μπράιαν Ινο και ο Ρίτσαρντ Κέρτις και βέβαια επιφανείς οικονομολόγοι όπως οι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τομά Πικετί, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, Τζαγιάτι Γκος, Κέιτ Ράγουορθ και Λούκας Τσάνελ.Ferris Wheel GIF - Ferris Wheel - Discover & Share GIFs 

 https://i.guim.co.uk/img/media/1b13dcd662ea4f0c7cb8fa52bd48c142e5259b4c/0_492_7284_4369/master/7284.jpg?width=1140&dpr=2&s=none

Abigail Disney: «Είμαστε όλοι άνθρωποι στο τέλος της ημέρας και πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον». Φωτογραφία: Jessica Chou/The Guardian

1.Petition to Hike Taxes on the Super-Rich Gets Hundreds of  Signatures from Millionaires, Politicians. The group wrote an open letter to G20 leaders, saying the global community 'cannot allow extreme wealth to continue corroding our collective future'https://media.istockphoto.com/id/465102482/photo/two-legs-showing-the-difference-between-rich-and-poor.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=ful8KiGS6sdIZk0nRtGb9_aprLfiJZhAgDDp28Lpey8=

2. Initiative on taxing great wealth in the EU

Δεν υπάρχουν σχόλια: