Στα Μυστικά του Δέλτα
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύονται κάποιες φορές πολύτιμη πηγή για τον ερευνητή – αρκεί να έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να δαπανήσει τις απαραίτητες εργατοώρες «ξεφυλλίζοντας» εκατοντάδες ηλεκτρονικές σελίδες ανοιχτών προσωπικών λογαριασμών στο Facebook, το YouTube ή το Twitter.
Ο γράφων το διαπίστωσε περίτρανα την περασμένη άνοιξη, μελετώντας για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης τις εθνικιστικές κινητοποιήσεις του 2018-2019 για το Μακεδονικό: την καλύτερη πηγή για τις κινήσεις, τις διασυνδέσεις, τη συλλογιστική, τις ζυμώσεις αλλά και τα άπλυτα ενός ολόκληρου γαλαξία ανθρώπων και συλλογικοτήτων που έδρασαν τότε κατά της επίλυσης των εκκρεμοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, την αποτελούν οι ίδιες οι (δημόσιες) αναρτήσεις των εμπλεκόμενων ατόμων και φορέων στο Facebook. Ο πλούτος των πληροφοριών και των τεκμηρίων που περιέχεται εκεί είναι αδύνατο να συγκριθεί με την (πολύ πιο περιορισμένη και συνήθως αγρίως στρογγυλεμένη) εικόνα που αποκτούμε για το ίδιο αντικείμενο από τα ΜΜΕ, συμβατικά ή ηλεκτρονικά.
«Μας ανέθεσαν μια δουλειά και ξέρουμε να την κάνουμε. […] Δεν είμαστε αυτόκλητοι. Μας λένε πού να πάμε και τι να κάνουμε» | Δηλώσεις του προέδρου και του ταμία του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» στην «Εφ.Συν.» (10.3.2020)
Πριν από μια δεκαετία, πάλι, πολύ προτού η δολοφονία του Παύλου Φύσσα οδηγήσει στη δικαστική δίωξη (και κατάσχεση των αρχείων) της εγκληματικής οργάνωσης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, τις πρώτες εύγλωττες φωτογραφίες του χρυσαυγίτικου «τάγματος εφόδου» της Νίκαιας τις εντοπίσαμε –ως «Ιός»– σερφάροντας στους αντίστοιχους (ανοιχτούς) προσωπικούς λογαριασμούς μελών της οργάνωσης. Το διαδικτυακό εκείνο ταξίδι από «φίλο» σε «φίλο» ισοδυναμούσε με πραγματική αποκάλυψη, ιδίως όσον αφορά τη συνολική κοσμοαντίληψη των εγχώριων ναζί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Facebook συχνά δηλώνει κανείς όχι αυτό που είναι αλλά εκείνο που θα ήθελε να είναι, εξαιρετικά διαφωτιστική υπήρξε η διαπίστωση πως ελάχιστα από τα περίπου εκατό χρυσαυγίτικα προφίλ που μελετήσαμε το 2012 προέρχονταν από μισθωτούς, η συντριπτική δε πλειονότητα πρόβαλλε την ταυτότητα του «επιχειρηματία»· το ίδιο και το γεγονός ότι λιγότερο από 5% δήλωνε πως γνωρίζει αγγλικά κι απειροελάχιστοι κάποια άλλη ξένη γλώσσα.
Εντυπωσιακό, τέλος, για θιασώτες της απευθείας καταγωγής τους από τους αρχαίους ημών προγόνους ήταν το ποσοστό όσων δήλωναν ως μοναδική ξένη γλώσσα τους τα… αρχαία ελληνικά (όσα έμαθαν, προφανώς, στο σχολείο), ενώ υπήρχαν και ουκ ολίγοι μερακλήδες που πρόσθεταν στη γλωσσομάθειά τους και τα «Latin».
Η αξία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον ερευνητή επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά τις προηγούμενες μέρες, όταν, με αφετηρία τη δημόσια συζήτηση για τους αυτόκλητους σερίφηδες του Εβρου, πέσαμε πάνω στη σελίδα της οργάνωσης «Αινήσιο Δέλτα» στο Facebook. Εδώ δεν έχουμε φυσικά να κάνουμε με ναζιστική οργάνωση, αλλά με έναν εθνικοπατριωτικό φορέα που συνδυάζει το προφίλ του υπερασπιστή των συνόρων (απέναντι στους Τούρκους και –κυρίως– τους μετανάστες «εισβολείς») με το μεράκι του αυθαίρετου οικιστή στο μαγευτικό Δέλτα του Εβρου. Οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες αφορούν δε την πολιτικοϊδεολογική και θεσμική κάλυψη που αυτός ο σύλλογος (και ο εποικισμός του Δέλτα από τα μέλη του) απολαμβάνει από τον κατεξοχήν σκληρό πυρήνα του κράτους: τον ελληνικό στρατό.
Εκδοχές της «αντιπολιτικής»
Όπως είναι γνωστό, το «Αινήσιο Δέλτα» σχετίστηκε από πολλούς με τις αγριότητες που σημειώθηκαν σε βάρος μεταναστών στον Εβρο στο περιθώριο των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή, όταν στις 20 Αυγούστου ο πρόεδρός του (και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης), δικηγόρος Πάρης Παπαδάκης, κρέμασε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Facebook ένα κάλεσμα κινητοποίησης κατά του εσωτερικού εχθρού: «Σοβαρές πληροφορίες για λαθρομετανάστες που παρακωλύουν το έργο των πιλότων.. καλώ τα μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα να λάβουμε μέτρα.. να είστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Αφήστε τους κεραυνούς.. Έχουμε πόλεμο κύριοι!!».
Κατόπιν εορτής, και με τη Δικαιοσύνη να έχει παραλάβει όσους πιστολάδες είχαν την απρονοησία όχι μόνο να υιοθετήσουν τη γραμμή του «πολέμου» αλλά και ν’ αναρτήσουν βίντεο με τα κατορθώματά τους στο Διαδίκτυο, ο κ. Παπαδάκης έσπευσε φυσικά να πάρει τις αποστάσεις του από το ανθρωποκυνηγητό, ισχυριζόμενος κατόπιν εορτής (26.8) ότι το κάλεσμά του ζητούσε απλώς «εγρήγορση για να πράξουμε όπως ενεργήσαμε και το 2020 σε συνεργασία με τις αρχές (τότε που ήμασταν ήρωες όλοι οι Εβρίτες) δηλ. για να εντοπίσουμε τυχόν εστίες πυρκαγιών με σκοπό την κατάσβεση τους και την προσφορά μας ως εθελοντές». Κάθε «δόλιος συνδυασμός» της αρχικής ανάρτησής του «με το γεγονός [sic] των τριών συμπολιτών μας που συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω στις 22/8 τους 13 λαθρομετανάστες να αποπειρώνται να θέσουν σε εφαρμογή το εγκληματικό τους σχέδιο», ισχυρίστηκε, δεν είναι παρά προσπάθεια κάποιων «βρώμικων και δόλιων προδοτών Ανθελλήνων να πλήξουν τον σύλλογό μας Αινήσιο Δέλτα χαρακτηρίζοντάς μας ως παραστρατιωτική οργάνωση, φασίστες, κυνηγούς κεφαλών κλπ», αλλά και «να κάνουν πολιτικό παιχνίδι εις βάρος των Εβριτών που καίγονται τα σπίτια και οι περιουσίες μας, αποδεδειγμένα πλέον από παράνομους μετανάστες».
Η σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών προδίδεται, βέβαια, όχι μόνο από την πλήρη ευθυγράμμιση με τους ομόφρονες «τιμωρούς» (και τις δικαιολογίες τους) αλλά κι από το ίδιο το προχειρογραμμένο υπερασπιστικό επιχείρημα του κυρίου προέδρου: όπως ξέρει το πανελλήνιο, η επίμαχη κινητοποίηση του 2020 δεν αφορούσε «εντοπισμό και κατάσβεση πυρκαγιών» αλλά το κυνήγι «παράτυπων» μεταναστών στο πλευρό (και τα μετόπισθεν) του στρατού και των ΜΑΤ…
Επιπλέον, αν σ’ εκείνη τη συγκεκριμένη συγκυρία η απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν (ως άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. και τις ξενόφοβες δεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) πήρε όντως τη μορφή διακρατικού μεθοριακού επεισοδίου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθόλου σήμερα: οι ατεκμηρίωτες κραυγές που χρεώνουν τις πυρκαγιές στους μετανάστες δεν είναι καθόλου σοβαρότερες από ένα συνωμοτικό σενάριο που θα απέδιδε λ.χ. το ολοκαύτωμα της Δαδιάς σε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, των ΗΠΑ και των ντόπιων συνεργατών τους να «καθαρίσουν» προληπτικά τον διάδρομο των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων προς βορράν από τα γύρω δάση, προκειμένου αυτά τα τελευταία να μη χρησιμοποιηθούν σε κάποια μελλοντική κρίση ως εστίες προσβολής των συμμαχικών ουλαμών κι εφοδιοπομπών, κατά το παράδειγμα της νικηφόρας αντίστασης των Ουκρανών στη ρωσική προέλαση την άνοιξη του 2022.
Ας έρθουμε, όμως, στον λογαριασμό του «Αινήσιου Δέλτα» στο Facebook και σε όσα μαθαίνουμε απ’ αυτόν. Η σελίδα δημιουργήθηκε στις 14.5.2019, δώδεκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στην εξουσία τον υιό Μητσοτάκη· η λειτουργία της ταυτίζεται, δηλαδή, χρονικά με τη διακυβέρνηση της χώρας απ’ αυτό τον τελευταίο. Ως επαφή με τον σύλλογο δίνονται τα κινητά του προέδρου, του ταμία, ενός «διοικητικού συμβούλου» και της δημοσιογράφου Μελαχρινής Μαρτίδου, κομβικής (εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες) προαγωγού της σκληρής γραμμής στα «εθνικά θέματα» της περιοχής, με πρώτο και καλύτερο το μειονοτικό.
Από τις 7.5.2020, στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού έχει αναρτηθεί ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «σκοπός της ομάδας είναι να γίνουμε μια μεγάλη παρέα ξεκινώντας από τη Θράκη και προορισμό όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αγάπη και γνώση για το δέλτα Εβρου, για την κατοχύρωση της παρουσίας των μελών μας καλυβιέρηδων εκεί ψαράδων, κτηνοτρόφων, αγροτών, κυνηγών, φυσιολατρών, εθνοφυλάκων και τον ρόλο τους ως φρουρών των συνόρων δίπλα στη συντεταγμένη Πολιτεία». Η διακήρυξη αυτή συνοδεύεται από την προειδοποίηση πως «απαγορεύονται ρητά post που περιέχουν:
1. Πολιτικές - κομματικές τοποθετήσεις.
2. Υβρεολόγιο, ακατάλληλά ή άσεμνα βίντεο-φώτο και συκοφαντίες σε ιδιωτικά ή δημόσια πρόσωπα.
3. Διαφημίσεις και προώθηση προϊόντων, παρά μόνο αναφορές σε χορηγίες».
Μια πρώτη παραβίαση αυτής της απαγόρευσης σημειώθηκε στις 14.12.2021, όταν αναρτήθηκε η πληροφορία πως, ενάμιση μήνα νωρίτερα, «ο καταξιωμένος, μαχητικός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας ήρθε ως αρχηγός κόμματος στις Φέρες, στα γραφεία μας, με αληθινό ενδιαφέρον». Με τον εθνοσωτήρα αρχηγό ήδη αποδημήσαντα εις Κύριον, η δημοσιοποίηση της επίσκεψής του θα μπορούσε όμως να εκληφθεί ως απλό μνημόσυνο.
Δεν ισχύει το ίδιο με την προεκλογική ανάρτηση του προέδρου του συλλόγου (24.4.2023), για την υποψηφιότητά του με το κόμμα του Βελόπουλου: «Αυτές οι εκλογές πρέπει και θα είναι διαφορετικές, σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν ψηφίζουμε πλούσια βιογραφικά με πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν ψηφίζουμε τον υποψήφιο που θα μοιράσει περισσότερα φυλλάδια, θα μας φιλήσει και θα μας αγκαλιάσει, θα τα πει ωραία.. χορτάσαμε απ’ όλους αυτούς.. ψηφίζουμε ανθρώπους καθαρούς που αποδείξαν έμπρακτα (πολύ πριν από τις εκλογές) ότι ματώσαν για τον Εβρο μας και στα δύσκολα μπήκαν μπροστά χωρίς φόβο». Η απαγόρευση της πολιτικολογίας και των κομμάτων αφορά, προφανώς, τους άλλους.
Ακολουθούσε η υπόμνηση των εθνικών αγώνων του προέδρου, με κορωνίδα την ενεργό συμμετοχή του στο μείζον εθνικό ανδραγάθημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Μάρτιος 2020, υβριδική επίθεση λαθρομεταναστών μέσω Τουρκίας.. στο Δέλτα Εβρου παρών στην πρώτη γραμμή επί 5 συνεχόμενες ημέρες και νύχτες μαζί με τους άξιους άντρες και γυναίκες του Εβρου»· λίγο παρακάτω μαθαίνουμε μάλιστα πως υπήρξε «κατηγορούμενος μετά από μηνύσεις διαφόρων ΜΚΟ για τα επεισόδια Μαρτίου 2020 στο Δέλτα του Εβρου», δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις. Οι υπόλοιπες εθνικές περγαμηνές του κ. Παπαδάκη περιλαμβάνουν την οργάνωση μιας διαδήλωσης το 2021 στην Ορεστιάδα κατά της δημιουργίας στρατοπέδου μεταναστών (ΚΥΤ), τη δικηγορική υπεράσπιση διαφόρων συλληφθέντων σε επεισόδια για το ίδιο ζήτημα αλλά και τη «σύσταση από το δικηγορικό του γραφείο του σωματείου για την ίδρυση εκκλησίας δίπλα στο ΚΥΤ» – για να μη μολυνθεί, προφανώς, η Θράκη μας από την παρουσία (και άλλων) μουσουλμάνων, έστω κι εγκλείστων… Αξιοσημείωτη, τέλος, η διακήρυξή του πως «οι καλύβες στο Δέλτα Εβρου παρόλο των αποφάσεων [sic] κατεδάφισης όσο είμαι και θα είμαι πρόεδρος δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν».
Αυθαίρετα εξοχικά για την πατρίδα
Ερχόμαστε έτσι στο μείζον διακύβευμα που διαφοροποιεί ριζικά το «Αινήσιο Δέλτα» από άλλους εθνοπατριωτικούς συλλόγους: τον εποικισμό του Δέλτα του Εβρου, προστατευόμενης περιοχής Natura και εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, από δεκάδες αυθαίρετες «καλύβες» (στην πραγματικότητα: εξοχικά) εθνικά ευαίσθητων συμπατριωτών μας.
Σύμφωνα με σχετικό υπερασπιστικό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη στο protothema.gr (15.10.2021), που προβάλλεται με ενθουσιασμό στον ιστότοπο του συλλόγου, «το 2008 μεικτό κλιμάκιο του Δασαρχείου, της Πολεοδομίας και της Αστυνομίας κατέγραψε συνολικά 167 αυθαίρετες καλύβες στην περιοχή του Δέλτα και όλος ο φάκελος με τα στοιχεία των φερόμενων κατόχων τους απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αλεξανδρούπολης, η οποία προχώρησε σ’ έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων. Παράλληλα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των φερομένων κατόχων των καλυβών, που κλήθηκαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα».
Παρενέβη όμως το 2015 ο από μηχανής Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, και στα τέλη του 2017 ο Ν. 4995 της κυβέρνησης Τσίπρα για τον «Ελεγχο και την προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» περιέλαβε ειδική διάταξη (άρθρο 122§4), σύμφωνα με την οποία «οι κείμενες στο Δέλτα του Εβρου αυθαίρετες κατασκευές υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων ιγ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 89, […] εφόσον είναι σύμφωνες με το ειδικότερο περιεχόμενο και τους όρους του προεδρικού διατάγματος για την προστασία της περιοχής, το οποίο εκδίδεται κατά τη διαδικασία του ν. 1650/1986, όπως ισχύει, εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος». Οι διατάξεις που κηρύχθηκαν ανεφάρμοστες –ειδικά στο Δέλτα του Εβρου– είναι η απαγόρευση αυθαίρετης δόμησης «σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση» (άρθρο 89§2.στ΄) και «σε προστατευόμενη περιοχή» (άρθρο 89§2.ιγ΄).
Δίχως κανείς να έχει τολμήσει μέχρι σήμερα να τα νομιμοποιήσει ρητά (ή να τα απαγορεύσει με την επιβολή μιας αυστηρής ρύθμισης), τα επίμαχα αυθαίρετα διατηρούνται έτσι σε ένα μετέωρο καθεστώς διαρκούς «προσωρινότητας», με αποφυγή έκδοσης του επίμαχου Π.Δ. και αλλεπάλληλες παρατάσεις της παραπάνω προθεσμίας.
Στρατηγική στόχευση των «Αινησίων» είναι πάντως η αναγόρευση των αυθαιρέτων τους σε πυλώνα της… εθνικής άμυνας, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος μιας τόσο χοντροκομμένης παραβίασης της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το διαπιστώνουμε από γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στις 11.4.2019, σε συνεννόηση με τον σύλλογο, ο τότε βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. (και επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.) Αναστάσιος Δημοσχάκης: «Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τις συγκεκριμένες κατασκευές στα Εθνικά Αμυντικά Σχέδια της χώρας; Σκοπεύετε να εκπονήσετε σχέδια για την χρησιμότητα αυτών των κατασκευών ως αμυντικά έργα και τα οποία να συμπεριληφθούν στο υπό σύνταξη Π.Δ. για την περιοχή;»
Στο ίδιο μήκος κύματος, τέσσερα χρόνια αργότερα ο πρόεδρος του συλλόγου εξηγεί στο Facebook (19.2.2022) ότι, κατά τη διαβούλευση στη Βουλή για «την περιβαλλοντική μελέτη που αφορά το Δέλτα του Εβρου και συνακόλουθα των καλυβών μας […] τους δώσαμε να καταλάβουν ότι οι καλύβες διαδραματίζουν πολύτιμο Εθνικό ρόλο στο Δέλτα του Εβρου και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν. Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά οι προτάσεις μας θα γίνουν αποδεκτές και σύντομα οι καλύβες μας θα νομιμοποιηθούν».
Ο σύλλογος φρόντισε ως εκ τούτου να διασφαλίσει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες. «Στην σημερινή εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη ΤΩΡΑ», διαβάζουμε σε ανάρτηση της Μαρτίδου (15.3.2020), «φιλοξενούμενος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετείται μετά την προσωπική του αυτοψία στο Δέλτα του Εβρου. Σε συνεννόηση με τον στρατηγό Αγγελο Χουδελούδη ανέλαβε ο ταμίας του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Νίκος Μουσουνάκης την περιήγησή του με την πλάβα του κατά μήκος του Δέλτα όπου είχε την πραγματική εικόνα και φωτογράφησε τις λαμαρινένιες παράγκες. Δεν ήθελε πολύ να τον κάνουμε σύμμαχό μας».
Στις 12.10.2021 η ίδια μας πληροφορεί πάλι ότι κατατέθηκε «ερώτηση στη Βουλή για το… μετέωρο καθεστώς των καλυβών στο Δέλτα του Εβρου από τους βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ. […] Στόχος να δοθεί άμεσα νέα παράταση από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αναστολή των προστίμων και των πράξεων κατεδάφισης, να προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη και το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλύβες του Εβρου».
Στενές σχέσεις στρατιωτικού τύπου
Η προσπάθεια σύνδεσης της επιδιωκόμενης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων του Δέλτα με την εθνική άμυνα δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως μας θυμίζει στο προαναφερθέν άρθρο του ο Σαββίδης, «το Δέλτα του Εβρου βρίσκεται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) και αποτελεί στρατιωτική περιοχή για την οποία απαιτείται άδεια εισόδου σε αλλοδαπούς επισκέπτες». Στο πλαίσιο αυτό, οι πατριώτες αυθαιρετούχοι παρουσιάζονται σαν μια σύγχρονη εκδοχή των μετεμφυλιακών ΤΕΑ, επιφορτισμένοι με το εθνικό καθήκον της επιτήρησης και καταστολής του νέου εσωτερικού εχθρού: «Η ανθρώπινη παρουσία στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, στο νότιο τμήμα του νομού Εβρου», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος που διαφήμισε κάποτε προεκλογικά τη Χρυσή Αυγή σαν προστάτη των γιαγιάδων στα ΑΤΜ, «κρίνεται αναγκαία ειδικά σε μια εποχή που η Αγκυρα απειλεί μ’ επανάληψη ενός σκηνικού ανάλογου του Μαρτίου του 2021 [sic]. Τότε που οι “καλυβιέρηδες» του Δέλτα –μέλη του συλλόγου ‘‘Αινήσιο Δέλτα΄΄– βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον στρατό και στην αστυνομία, συμβάλλοντας στην προστασία του εθνικού εδάφους από τις τουρκικές μεθοδεύσεις. […] Ουσιαστικά όσοι δραστηριοποιούνται στο Δέλτα Εβρου καλύπτουν μια σημαντική αδυναμία της Πολιτείας, αυτήν της καθημερινής και επί 24ώρου βάσης ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην ευαίσθητη περιοχή».
Τον εθνικό αυτό ρόλο, ως ημιεπίσημου παραστρατιωτικού σώματος, διεκδίκησαν άμεσα την άνοιξη του 2020 ο πρόεδρος κι ο ταμίας της οργάνωσης, με δηλώσεις τους προς τον απεσταλμένο της εφημερίδας μας, Μάνο Τσαλδάρη: «Στο Δέλτα τις πρώτες μέρες οι πρόσφυγες έμπαιναν από παντού. Σε δυο μέρες είχαν αποπειραθεί να περάσουν δυο “πακέτα” δέκα χιλιάδων. Μετά πέσαν στα 2.000 άτομα, έπειτα 40 με 50 άτομα την ημέρα και προχθές πέρασαν μόνο τρία άτομα. Οι περισσότεροι απωθούνταν, ενώ κάποιοι πιάνονταν από την αστυνομία. Δώδεκα μέρες είμαστε εκεί για να τους σταματάμε. Το μέρος είναι δύσκολο και πυκνό, λαβύρινθος. Δεν μπορούν οι αστυνομικοί να μπουν εκεί μέσα. Εμείς έχουμε μεγαλώσει στο ποτάμι, το ξέρουμε σαν την παλάμη μας, γι’ αυτό και βοηθάμε. Προχωράμε εκτελώντας εντολές. Μας ανέθεσαν μια δουλειά και ξέρουμε να την κάνουμε. […] Τα μέλη του συλλόγου μας είναι συγκρατημένοι. Δεν είμαστε αυτόκλητοι. Μας λένε πού να πάμε και τι να κάνουμε» («Ακρίτες είμαστε, δεν είμαστε φασίστες», «Εφ.Συν.», 10.3.2020).
Η στενή σχέση του συλλόγου με τον στρατό, και δη την τοπική ηγεσία του τελευταίου, επιβεβαιώνεται από πάμπολλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Γέμισε γαλανόλευκες σημαίες το Αινήσιο Δέλτα στον Eβρο», μας πληροφορεί χαρακτηριστικά ένα βιντεάκι στο YouTube (e-evros TV, 7.4.2020). «Με πρωτοβουλία της ΧΙΙ Μεραρχίας και την υποστήριξη του φορέα διαχείρισης Εγνατίας Οδού, προμηθεύτηκαν [sic] και διανεμήθηκαν στον σύλλογο Αινήσιο Δέλτα περισσότερες από 150 Σημαίες για τα παραπήγματα των παραδοσιακών ψαράδων στα κανάλια των εκβολών του Eβρου ποταμού».
Στις 23.3.2020, πρώτη μέρα του λοκντάουν σε όλη τη χώρα λόγω κορονοϊού, το Facebook του συλλόγου αποχαιρετά «δύο υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων που οι συγκυρίες μας έφεραν κοντά, που νιώσαμε το κλίμα εμπιστοσύνης και στήριξης. Τον υποστράτηγο διοικητή της 12ης Μεραρχίας Πεζικού Αγγελο Χουδελούδη που αναλαμβάνει νευραλγικό πόστο στο ΓΕΣ και τον ταξίαρχο της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Αριστείδη Ηλιόπουλο που αναλαμβάνει διοικητής την πολυεθνική δύναμη των Σκοπίων. Ο αποχαιρετισμός λιτός, αυτοσχέδιος, με πολλές κονσέρβες και τοπικό τσίπουρο αλλά εγκάρδιος, με την υγρασία εκεί στο δέλτα, στο Νεραϊδότοπο, με όσους έτυχε νάναι εκεί στο καθήκον, με συζητήσεις καρδιάς, για την κατάσταση και τη δυναμική της τοπικής κοινωνίας, για την ενότητα που πρέπει να έχουν οι Eλληνες». Οι συνοδευτικές φωτογραφίες απεικονίζουν τον στρατηγό, υφισταμένους του και μέλη του συλλόγου σε διάφορα στιγμιότυπα του αποχαιρετιστήριου γλεντιού.
Μεταγενέστερη ανάρτηση (27.10.2021) επιβεβαιώνει πως η συνεργασία του συλλόγου με τις στρατιωτικές διοικήσεις έχει διαχρονικό χαρακτήρα: «Οι αθέατες στιγμές που αποτυπώνουν σχέσεις εκτίμησης, εμπιστοσύνης και αναγνώρισης του έργου του συλλόγου μας. Κάποιες αξίζει να αναδεικνύονται διακριτικά. Είναι η επίδοση της στρατιωτικής πλακέτας με το έμβλημα της 12ης μεραρχίας Αλεξανδρούπολης από τον διοικητή της κ. Σταύρο Παπασταθόπουλο στον κ. Νικόλαο Μουσουνάκη, επιχειρηματία, ταμία του μάχιμου συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Eβρου».
Στις 11.2.2023 ο πρόεδρος ανακοινώνει, πάλι, ότι κατά την κοπή της πίτας του συλλόγου «βραβεύσαμε επίσης τον Στρατηγό της 12ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Καβιδόπουλο Παναγιώτη, ο οποίος από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα μας στηρίζει και έχουμε αγαστή συνεργασία για την προστασία του Δέλτα Eβρου. Eνας μειλίχιος άνθρωπος και ταυτόχρονα ένας αποφασιστικός και ικανότατος Αξιωματικός των ΕΔ. Σε ευχαριστούμε για όλα Στρατηγέ!». Δύο μήνες μετά, ο ίδιος γνωστοποιεί (9.4.2023) ότι «τον αρχηγό ΓΕΣ τίμησε ο σύλλογός μας δια μέσου του μέλους του ΔΣ κ. Μουσουνάκη Νικολάου».
Σεσημασμένες πλάβες, μελανόμπλουζη παρέλαση
Η σχέση με τον στρατό δεν περιορίζεται όμως στις βραβεύσεις αλληλοϋποστήριξης. Στις 27.9.2021 μαθαίνουμε πως «οι Εθνοφύλακες μέλη του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα συμμετείχαν και στην φετινή άσκηση Εμμανουήλ Μινωτάκη που διεξήχθη στα πλαίσια του Παρμενίωνα στην θέση καλύβες στο Δέλτα του Εβρου αποδεικνύοντας την απαιτούμενη ετοιμότητα όταν και εάν χρειαστεί».
Η αποκαλυπτικότερη πτυχή αυτής της διαπλοκής είναι όμως άλλη: η πρόσφατη de facto αναγόρευση του συλλόγου σε ρυθμιστή της νόμιμης κυκλοφορίας στο Δέλτα. Στις 14.7.2021 ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, «κατόπιν ενημέρωσής μας από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, προς αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων και δραστηριοτήτων οι κάτοχοι μπλαβών στο δέλτα του Εβρου και στις παρακείμενες λιμνοθάλασσες –πλην των επαγγελματιών αλιέων– είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώσουν στο σύλλογο και περαιτέρω η λίστα με τα ονόματα θα διαβιβαστεί στο ΤΣΦ Φερών. Το κόστος είναι 30 ευρώ για την κατασκευή αριθμημένης πινακίδας, έως τις 25 Ιουλίου 2021. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως εντός ως άνω προθεσμίας οι άγνωστες - μη καταχωρημένες μπλάβες θα απομακρυνθούν από το Δέλτα Eβρου και θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα, κατασχέσεις και διαβίβαση των στοιχείων των χρηστών στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξ/πολης για την άσκηση ποινικής δίωξης. Οι αριθμημένες - καταχωρημένες μπλάβες θα μπορούν να κλινούνται στο δέλτα Eβρου εφόσον την σχετική αναλυτική κατάσταση έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες Αρχές. Διευκρινίζεται ότι οι χρήστες καλυβών στο Δέλτα δικαιούνται χρήση μιας βάρκας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. […] Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν ενώ η κίνηση των μπλαβών θα παρακολουθείται με κάμερες παράλληλα με τους διαρκείς ελέγχους της Αστυνομίας. Καλούμε τα μέλη μας να ανταποκριθούν εγκαίρως για να μην υπάρξουν παράπονα και επιβολή κυρώσεων».
Για την επιβολή αυτής της τακτοποίησης, σε πείσμα της απροθυμίας πολλών αυθαίρετων οικιστών, εξαιρετικά εύγλωττες είναι οι αλλεπάλληλες αναρτήσεις της Μαρτίδου στο Facebook το αμέσως επόμενο διάστημα:
● «Οι πινακίδες για τη σήμανση της βάρκας σας ετοιμάστηκαν. Η πρώτη λίστα με τους δικαιούχους είναι έτοιμη στα γραφεία του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Φερών και […] στην επιχείρησή του για όσους είναι στην Αλεξανδρούπολη. Ενδιαφερθείτε για την παραλαβή τους και την τοποθέτηση άμεσα» (28.7).
● «Παρακαλείστε για την άμεση παραλαβή και τοποθέτηση στις μπλάβες σας των πινακίδων που είναι ήδη έτοιμες στα γραφεία του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα στις Φέρες. Επιβάλλεται η άμεση τοποθέτηση γιατί ξεκινούν σε λίγες μέρες οι έλεγχοι και θα συνοδεύονται από κυρώσεις. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που υποδείχθηκε από τις αρμόδιες Αρχές διασφαλίζει την απρόσκοπτη παρουσία μας στο Δέλτα Εβρου ως ψαράδων, καλυβιέρηδων, κτηνοτρόφων» (4.8).
● «Οι πινακίδες για τις μπλάβες σας μοιράστηκαν στους δικαιούχους που ενδιαφέρθηκαν για την έκδοσή τους. Μια επιτόπια επίσκεψη στο Δέλτα όμως κατέδειξε ότι υπάρχουν πολλές μπλάβες αδήλωτες που οι κάτοχοί τους τις επόμενες μέρες αν δεν ενδιαφερθούν θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Η προθεσμία και η σιωπηρή παράτασή της εκπνέει…» (17.8).
● «Παρακαλώ ενδιαφερθείτε για την παραλαβή των πινακίδων που είναι έτοιμες στα γραφεία του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Φερών. Αρχίζουν οι έλεγχοι και μετά μην επικαλεστείτε τη συνδρομή μας» (30.8).
Παράλληλα με τον ρυθμιστικό ρόλο που απέσπασε όσον αφορά την κυκλοφορία πολιτών στη στρατιωτική Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως, ο σύλλογος των αυθαίρετων οικιστών φρόντισε πάντως ν’ ανυψώσει το εθνικό φρόνημα του πληθυσμού, συμμετέχοντας στην παρέλαση της τοπικής επετείου («Ελευθέρια») στην Αλεξανδρούπολη.
Η συμμετοχή του αυτή συνδέεται μάλιστα ρητά με τον παραστρατιωτικό άθλο του 2020 κατά της μεταναστευτικής εισβολής: «Ο σύλλογός μας Αινήσιο Δέλτα για πρώτη φορά μετά τα επεισόδια του Μαρτίου 2020 στις Καστανιές όπου αποδείξαμε έμπρακτα τι εστί (Γκιαουράντας) θα συμμετέχει στην παρέλαση της 14ης Μαΐου. Οποιος / όποια επιθυμεί να παρελάσει να το δηλώσει μέχρι αύριο», διαβάζουμε σε ανάρτηση του προέδρου στις 11.5.2022. Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν τις επόμενες μέρες, οι «Αινήσιοι» παρέλασαν τότε με στολές μοβ (οι σημαιοφόροι/στελέχη) ή πράσινες (τα απλά μέλη). Τη φετινή όμως χρονιά, η «εναλλακτική» αυτή διχρωμία αντικαταστάθηκε, αρκούντως συμβολικά, από ομοιόμορφες μαύρες μπλούζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου