Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2023

«Όταν δεν έχεις να φας, δεν διαβάζεις βιβλία»

Σέχαν Καρουνατίλακα: «Όταν δεν έχεις να φας, δεν διαβάζεις βιβλία»

 

Σέχαν Καρουνατίλακα: «Όταν δεν έχεις να φας, δεν διαβάζεις βιβλία»

«Στη Σρι Λάνκα πάσχουμε από συλλογική αμνησία. Πλέον κανείς δεν μιλάει για τον εμφύλιο», είπε το βράδυ της Τρίτης ο βραβευμένος συγγραφέας Σέχαν Καρουνατίλακα

Αυτή τη στιγμή είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους και πολυσυζητημένους συγγραφείς. Ο Σριλανκέζος Σέχαν Καρουνατίλακα βρέθηκε χθες, Τρίτη, στην Αθήνα για να μιλήσει για «Τα επτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» (εκδόσεις Gutenberg, μτφρ. Ρένα Χατχούτ), το εξαιρετικό μυθιστόρημα με το οποίο απέσπασε το περσινό βραβείο Μπούκερ.Τα Εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα: Ένα εντυπωσιακό λογοτεχνικό επίτευγμα  - Cat Is Art

Ο Καρουνατίλακα ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας του συνάντησε τους Έλληνες αναγνώστες χθες βράδυ στο κατάμεστο καφέ του Public Συντάγματος. Τη βραδιά άνοιξε ο εκδότης του οίκου Gutenberg, Κώστας Δαρδανός ενώ η διευθύντρια της σειράς Aldina, Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου.

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει το αστυνομικό μυστήριο και το μεταφυσικό στοιχείο με το συχνά άγριο χιούμορ (πνευματικός πατέρας του Καρουνατίλακα είναι ο Κερτ Βόνεγκατ), έχει αφετηρία το 1989, μια χρονιά την οποία ο συγγραφέας θυμάται ως την πιο σκληρή του εμφυλίου μεταξύ των βουδιστών Σινγκαλέζων και των ινδουιστών Ταμίλ, ο οποίος κράτησε 26 χρόνια (1983-2009).

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο πολεμικός φωτορεπόρτερ Μάαλι Αλμέιντα, ο οποίος ξυπνά νεκρός στον προθάλαμο του άλλου κόσμου. Έχει εφτά μέρες διορία για να διαλευκάνει τη δολοφονία του ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να δημοσιοποιήσει μια σειρά από φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την κτηνωδία του εμφυλίου – ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από τον ακτιβιστή Ρίτσαρντ ντε Ζόισα, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1990.
Όπως είπε η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου: «Ο τίτλος του βιβλίου φαντάζει κάπως ρομαντικός, κάπως λυρικός, μόνο που το έργο δεν είναι καθόλου τέτοιο. Πρόκειται για μια πολύ σκληρή αφήγηση όπου αξεχώριστα διαπλέκονται ο μύθος και η ιστορία».

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρήστος Αστερίου συνομίλησε με τον Σέχαν Καρουνατίλακα, θέτοντας καίριες ερωτήσεις. Σχετικά με το πώς δένει το κωμικό με το τραγικό στοιχείο στο βιβλίο του ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα απάντησε: «Στη χώρα μου η τραγωδία με την κωμωδία συνυπάρχουν. Το βιβλίο αναφέρεται στο 1984 αλλά θα μπορούσε να μιλάει για τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς. Όπως γνωρίζετε η οικονομία μας κατέρρευσε πέρυσι – εσείς οι Έλληνες θα μπορούσατε να μας δώσετε και μερικές συμβουλές αφού το έχετε περάσει. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη για έξι μήνες, δεν είχαμε πετρέλαιο δεν είχαμε τροφή, οι νέοι είχαν κατέβει στους δρόμους και διαδήλωναν. Και πραγματικά σημειώθηκαν τραγελαφικά περιστατικά. Από τη μια έβλεπες τα παιδιά στους δρόμους και από την άλλη στρατιώτες να κουβαλάνε όπλα. Και μετά μπήκαν οι διαδηλωτές στο προεδρικό μέγαρο και κολυμπούσαν στην πισίνα του προέδρου. Όλοι κατά τη διάρκεια των έξι αυτών μηνών αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με χιούμορ. Το χιούμορ είναι ο τρόπος μας να αντιμετωπίζουμε το τραύμα, να επιβιώνουμε».

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς υποδέχτηκαν το βιβλίο στη Σρι Λάνκα, ο συγγραφέας απάντησε εστιάζοντας στην περίοδο της βράβευσης: «Πήρα το Μπούκερ τον Οκτώβριο τότε που στη χώρα ακόμη είχαμε οικονομική κρίση. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν δεν έχεις να φας και δεν έχεις βενζίνη για το αυτοκίνητό σου, δεν διαβάζεις βιβλία». Λίγο αργότερα, όταν η κρίση ξεπεράστηκε και ο κόσμος άρχισε πάλι να διαβάζει ο Καρουνατίλακα δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια από πολλούς. «Ήταν σαν να κέρδισε η εθνική ομάδα κρίκετ. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που συμβαίνει στη Σρι Λάνκα αλλά και σε όλη την νοτιοανατολική Ασία – ίσως συμβαίνει και σε εσάς. Πάσχουμε από συλλογική αμνησία. Πλέον κανείς δεν μιλάει για τον εμφύλιο γιατί πάντα έχουμε μια καινούργια κρίση να αντιμετωπίσουμε».

Το βιβλίο, όπως είπε, διαβάζεται από πολλούς νεαρούς αναγνώστες οι οποίοι γνωρίζουν πως κάποτε υπήρξε ένας εμφύλιος πόλεμος, όμως κανείς δεν τους μιλάει γι’ αυτόν, ούτε οι γονείς τους ούτε και το σχολείο το οποίο ασχολείται μόνο με τους αρχαίους βασιλείς και την αποικιοκρατία. «Οι πολιτικοί μου έδωσαν συγχαρητήρια. Μου έκαναν tweets, μου έγραφαν μπράβο. Λογικά χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο, διότι από κάτω από τα tweets τους απαντούσαν άλλοι “τι συγχαρητήρια του δίνετε; Για εσάς λέει, εσάς κατακρίνει”» έλεγε χθες ο Σέχαν Καρουνατίλακα.

Η βραδιά έκλεισε με τον συγγραφέα να υπογράφει βιβλία για τους αναγνώστες του.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο ο Σέχαν Καρουνατίλακα στην Έμυ Ντούρου για το Documento: Σέχαν Καρουνατίλακα: «Πιστεύαμε ότι ο πόλεμος στη Σρι Λάνκα δεν θα τελείωνε ποτέ»O Σεχάν Καρουνατιλάκα είναι ο δεύτερος συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα που κερδίζει το βραβείο Μπούκερ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...