Απόδοση τιμής στον Μανώλη Μητσιά για την αντιδικτατορική του δράση!
Μαθήματα Ιστορίας σε εργοστάσιο
Μάθημα σύγχρονης Ιστορίας, απόδοση τιμής σε έναν εμβληματικό τραγουδιστή για την αντιδικτατορική του δράση, παρουσία δεκάδων μελών του αντιδικτατορικού αγώνα, με ταυτόχρονη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας που οργανώθηκε με… όρους «συνωμοτικότητας» σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας αποκλειστικά για τους περίπου 1.000 εργαζόμενους σε αυτήν. Συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων Ohonos Snack στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και αποτελεί ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη.
Τιμήθηκε και τραγούδησε ο Μανώλης Μητσιάς. Τον έπαινό του έγραψε ο συγκρατούμενός του στις φυλακές Επταπυργίου Σπύρος Σακέτας, παρουσία φυσικά του επίσης συγκρατούμενού του την εποχή της δικτατορίας, Νώντα Οχονου, δημιουργού και ιδιοκτήτη της βιομηχανίας μαζί με τον αδελφό του, Κώστα. Παρευρέθη με ειδική πρόσκληση και μίλησε ο συγγραφέας και ποιητής Μήτσος Κασόλας. Είναι δύσκολο να μεταφερθούν σε λίγες γραμμές το γεγονός, τα πρόσωπα που προσήλθαν και η ιστορία τους, πολύ περισσότερο οι ιστορίες τους, όλα αυτά συγκεντρωμένα στον αύλειο χώρο μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας εν λειτουργία.
Εκπλήξεις
Αφορμή για την οργάνωσή του, το αίτημα εργάτριας της παραγωγής στον κ. Οχονο να οργανώσει μια βραδιά διασκέδασης για όλο το προσωπικό. Κουβέντα στην κουβέντα, η εργάτρια ζήτησε αν γινόταν να κληθεί ο Μανώλης Μητσιάς. «Μα είναι φίλος μου από… άλλα χρόνια, θα γίνει», απάντησε ο κ. Οχονος και εκεί ξεκίνησαν όλα.
Η διοργάνωση λάμβανε ήδη άλλες διαστάσεις στο μυαλό του ιδιοκτήτη, για να φτάσουμε στη φθινοπωρινή συγκέντρωση της «αντιδικτατορικής φρουράς» (παρέστησαν σχεδόν όλα τα μέλη του ΣΦΕΑ '67-'74) της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, αφού υπήρξαν και εκπλήξεις στις παρουσίες! Δεν βλέπει κανείς κάθε μέρα έναν τραπεζίτη, πρόεδρο Δ.Σ. μεγάλης τράπεζας (Βασίλης Ράπανος - Alpha Bank), να συμμετέχει σε τέτοια εκδήλωση όταν λίγο νωρίτερα είχε ακούσει τον λόγο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ!
Για δυόμισι ώρες ο Μητσιάς τραγουδούσε και αφηγούνταν ιστορίες από την εποχή της χούντας, τους συγκρατούμενους, ιστορίες του κάθε τραγουδιού πριν το τραγουδήσει. Ψίθυροι από την πρώτη σειρά καθισμάτων που ήταν γεμάτα από γυναίκες και άντρες της αντιδικτατορικής αντίστασης πρόσθεταν λεπτομέρειες στις διηγήσεις.
Ο Σπύρος Σακέτας -το κείμενό του διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης- θύμισε ότι ο Μητσιάς, Νοέμβριο του 1967, ήταν από τους πρώτους που καταδικάστηκαν από Έκτακτο Στρατοδικείο της χούντας στη «Δίκη των 41», υπέστη κακοποιήσεις στην Ασφάλεια και στο Μεταγωγών και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο, «δεν υπέκυψε ποτέ στο πανηγύρι της ματαιοδοξίας, της αλαζονείας, της έπαρσης […], της φήμης πάση θυσία», ενώ «στην πινακοθήκη των εκδηλώσεων της προσωπικότητάς του απουσιάζει η ξιπασιά», παρά την αναγνώριση, τη φήμη και το καλλιτεχνικό του κύρος.
Ο Μητσιάς ανταπέδωσε, «ένας από τους λόγους που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη είναι ο Σακέτας», και κυρίως με αφήγηση μιας συγκλονιστικής ιστορίας από τη χούντα. Σύμφωνα με τη διήγηση, ο Μητσιάς ήταν συγκρατούμενος με μια μυθική μορφή της ελληνικής αντίστασης από τα χρόνια της Κατοχής, τον Χαλκιδικιώτη Χρήστο Μόσχο ή και «Νέλσον Μαντέλα της Ελλάδας», γιατί έμεινε συνολικά στις φυλακές 30 χρόνια(!) και δίπλα του ήταν ο Στέργιος Λεβέντης, ο οποίος ξυπνούσε τον νεαρό τότε Μανώλη στις 3 το πρωί για να του τραγουδάει σαν νανούρισμα το τραγούδι «Μακάρι να ’χα δυο καρδιές».
«Το μαύρο τρένο»
Μάλιστα ο Σακέτας -αιώνιο πειραχτήρι- του είχε πει τότε «αφού δεν ενοχλούνται οι ποινικοί που τους ξυπνάς τέτοια ώρα, πάει να πει θα γίνεις καλός τραγουδιστής…». Ακολούθησε φυσικά το τραγούδι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», το οποίο αφιερώθηκε στην πολυβασανισμένη Ελπίδα Κωνσταντινίδου, που ήταν παρούσα.
Δύο ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας: α) η ερμηνεία του Μητσιά στο σπαρακτικό νέο τραγούδι «Το μαύρο τρένο» σε μουσική του Ηρακλή Ζάκκα, στίχους του Γιώργου Μπαρτόλη, γραμμένο για τους νεκρούς της τραγωδίας στα Τέμπη, και β) η συμμετοχή στη συναυλία της εργάτριας στο εργοστάσιο και εξαιρετικής νέας τραγουδίστριας Πόπης Αναστασιάδου.
«Αυτό που συνέβη απόψε είναι το καλύτερο βραβείο που έχω πάρει, ευχαριστώ πολύ την οικογένεια Οχονου γι' αυτήν την πρόσκληση», είπε μετά τη συναυλία στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Μητσιάς, συμπληρώνοντας ότι «είμαι πολύ συγκινημένος, δεν έχω λόγια, δεν ξέρω τι να πω όταν σε τιμούν με τέτοια λόγια άνθρωποι όπως ο Σακέτας, ένας από τους πιο έντιμους αγωνιστές».
Ο Νώντας Οχονος είπε στην εφημερίδα μας ότι η εκδήλωση ήταν πρώτα «ένα μικρό αντίδωρο στους εργαζόμενους, διότι εμείς πιστεύουμε στον άνθρωπο, βιομηχανία χωρίς τους ανθρώπους, χωρίς τους εργάτες δεν υπάρχει και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό διαπράττουν πολύ μεγάλο σφάλμα». Πρόσθεσε δε ότι «η βραδιά ήταν παράλληλα αφιερωμένη στα τιμημένα πρόσωπα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα οι οποίοι, άντρες και γυναίκες, σήκωσαν όλο το φορτίο για να μιλάμε τουλάχιστον σήμερα ελεύθερα».
Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος Ohonos Snack είναι αμιγώς ελληνική επιχείρηση («δημιουργός του ονείρου» είναι ο Κώστας Οχονος), το γκρουπ περιλαμβάνει άλλα 7 εργοστάσια στο εξωτερικό και έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να εξάγει το 50% των προϊόντων του στο εξωτερικό.
ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου