Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2022

Ο θατσερικού τύπου θάνατος της ΕΡΤ

ΕΡΤ / Θατσερικές πολιτικές Μητοτάκη μισό αιώνα μετά

Βουλή-Μητσοτάκης
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η αγωνία ενός τεχνικού Δικτύου της ΕΡΤ μπροστά στην απαξίωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Είναι μια ταινία του Κεν Λόουτς, «The Navigators» λέγεται, στα ελληνικά αποδόθηκε «Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι», που έρχεται στο νου όταν διαβάζεις την κραυγή αγωνίας στην επιστολή του εργαζόμενου της ΕΡΤ, Τεχνικός Δικτύου δουλεύει, στα βουνά, και έστειλε την επιστολή σε όλη τη διοίκηση της ΕΡΤ, στο ΔΣ, στους διευθυντές και στο σωματείο του.

Υπάρχει ένα κοινό υπόβαθρο ανάμεσα στους εργάτες του βρετανικού σιδηροδρόμου που περιγράφει ο Κεν Λόουτς στην ταινία του, η οποία εκτυλίσσεται στη Μετα-θατσερική Βρετανία στα μέσα των ’90 και στον Τεχνικό Δικτύου της ΕΡΤ στη μητσοτακική Ελλάδα του σήμερα . Συνδετικός κρίκος η μετάβαση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Αυτές οι πολιτικές που περνάνε σαν θύελλα πάνω από χώρες, κοινωνίες και ανθρώπους και καταστρέφουν ό,τι δημόσιο χτίστηκε με κόπο από το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος, που ισοπεδώνουν μέσα σε λίγα χρόνια δομές που διαμορφώθηκαν μέσα από διαδρομή αιώνων ίσως, διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, απαξιώνουν τη γνώση, την εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και βάζουν σε δοκιμασία τις ανθρώπινες σχέσεις και την ανθρωπιά.

Ο Κεν Λόουτς μιλάει για όλα αυτά και τα αποτυπώνει μέσα από μια παρέα σιδηροδρομικών, «τον Πωλ, τον Μικ και τους άλλους», εργατών που συντηρούν το δίκτυο στην περιοχή του Γιόρκσάιρ, άλλος νέος, άλλος στη σύνταξη, άλλος στη μέση, με τη δουλειά τους συντηρούν σπίτια, παιδιά, οικογένεια ή τον εαυτό τους. Καλοί τεχνίτες, οι μεγάλοι πιο έμπειροι, οι νεότεροι μαθαίνουν ακόμα. Έως ότου έρχονται αντιμέτωποι με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση με πενιχρή αποζημίωση ή τη συνέχιση της εργασίας τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και με μικρότερες αποδοχές. Στο μεταξύ, βλέπουν το συνδικάτο τους να διαλύεται, τους συναδέλφους να πατάνε πάνω στους άλλους για να επιβιώσουν, η σύνταξη τους πάει περίπατο. Προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις περνούν με τη σειρά τους μεγάλη δοκιμασία.

Οι θατσερικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Αγγλία στα ’80 έρχονται στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μισό αιώνα καθυστέρηση για να καταστρέψουν ό,τι δεν πρόλαβε η κρίση του 2010, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση: μέσα σε τρισίμισι χρόνια έχουν καταφέρει να συρρικνώνουν τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια, να διαλύουν το σύστημα Δημόσιας υγείας, να απαξιώνουν τις μαζικές, δημόσιες μεταφορές, να χτυπούν τα συνδικάτα και τα εργασιακά δικαιώματα. Και όλα αυτά βέβαια με τη βοήθεια περισσότερης αστυνομίας, μεγαλύτερης καταστολής, περισσότερης επιτήρησης, και με τη βοήθεια των ΜΜΕ- «πετάει ο γάϊδαρος; Πετάει!»

Οι φανταστικοί ήρωες του Κεν Λόουτς και ο πραγματικός Τεχνικός Δικτύου της ΕΡΤ βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να συντελείται μια καταστροφή: οι σιδηροδρομικοί ανακαλύπτουν ότι τη δουλειά τους αναλαμβάνουν ανειδίκευτοι εργάτεςμε ειδικότητα να βάζουνε πλακάκια στα μπάνια, ενώ ο πραγματικός Τεχνικός Δικτύων της ΕΡΤ βλέπει να εγκαταλείπονται τα κέντρα εκπομπής της Δημόσιας τηλεόρασης στα βουνά, αφού ο ίδιος και οι συνάδελφοι του συνταξιοδοτούνται στα 37 χρόνια και δεν έχουν έρθει νέοι. «Πριν από 3 χρόνια ζήτησα από τη Διεύθυνση Λειτουργίας Δικτύου

να επιδιώξει να γίνουν προσλήψεις τεχνικού προσωπικού που είναι απαραίτητες. Είπα πως πρέπει να ενημερωθούν- εκπαιδευτούν οι νέοι τεχνικοί γιατί εμείς είμαστε για σύνταξη. Αυτό δεν έγινε».

Ο τεχνικός Δικτύου της ΕΡΤ που εργάζεται στο Κέντρο Εκπομπής Πηλίου, με την επιστολή του ενημερώνει τους ιθύνοντες της ΕΡΤ ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνουν το κέντρο εκπομπής στο Πήλιο, που εξυπηρετεί όλη την Κεντρική Ελλάδα, θα μείνει «ανεπιτήρητο». «Μου είναι αδιανόητο πώς θα λειτουργεί το Κέντρο Εκπομπής Πηλίου χωρίς προσωπικό, όσο κι αν μελλοντικά εκσυγχρονιστεί», λέει ο Τεχνικός στους προϊσταμένους του. «Η τεχνολογία λέει πως κανένας Αυτοματισμός δεν αντικαθιστά ασφάλειες. Συντήρηση, έλεγχος πομπών και χώρων πώς θα γίνεται; Άλλο είναι η τηλε-επιτήρηση και άλλο η παρουσία προσωπικού στο χώρο», συμπληρώνει.

Ο τεχνικός Δικτύου της ΕΡΤ τα βλέπει και τα λέει, η ΕΡΤ θα μείνει χωρίς σήμα, όπως οι σιδηροδρομικοί του Κεεν Λόουτς, γελούσαν με την ασχετοσύνη των καινούργιων- πώς θα συντηρήσει τις ράγες ένας πλακάς; Κανείς τους όμως δεν υπολόγισε ότι ο στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, ανεξάρτητα από την ποιότητα της υπηρεσίας: όπως δεν πειράζει αν φύγει και κανα τραίνο από τις ράγες, άλλο τόσο δεν πειράζει εάν πέσει το σήμα της ΕΡΤ από ένα σημείο εκπομπής για μερικές ώρες, ακόμα και για μερικές μέρες. Και τι έγινε; Και τι έγινε που έχουμε στην Ελλάδα τους περισσότερους μαθητές ανά τάξη; Τι έγινε που είχαμε την υψηλότερη θνησιμότητα από την πανδημία του covid 19; Και τι πειράζει που είμαστε πάτος στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία; Και τι έγινε που είμαστε «Δημοσιογραφία θέση 108» στην παγκόσμια κατάταξη; Τίποτα δεν πειράζει, αν τα λεφτά έχουνε πάει στις σωστές τσέπες.

Ο τεχνικός Δικτύου της ΕΡΤ –όπως ο Πωλ και ο Μικ στην Αγγλία- είναι υπερήφανος για τη δουλειά του: «Εμείς θα φύγουμε έχοντας στο ενεργητικό μας Μηδέν διακοπή λειτουργίας στο Κέντρο Εκπομπής Πηλίου μέχρι σήμερα», λέει με καμάρι. Όμως δεν μετέδωσε τη γνώση του σε καθέναν καινούργιο, γιατί δεν θα υπάρξει καινούργιος. Γράφει στους προϊσταμένους του με πραγματική αγωνία: «Πόσες βλάβες στα Κέντρα Εκπομπής χωρίς την παρουσία προσωπικού! Ο Υμηττός το Φθινόπωρο 2015 βγήκε εκτός λειτουργίας και επανήλθε η παρουσία προσωπικού. Κάηκε το Κ.Ε. στον Έβρο γιατί δεν υπήρχε προσωπικό. Καταργήθηκε το Κ.Ε. Παγγαίου και υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη της περιοχής. Πού είναι το Κ.Ε. Βιτσίου για την τηλεόραση; Πού είναι ο εθνικός ρόλος της ΕΡΤ;»

«Ο κόσμος πληρώνει ανταποδοτικό τέλος κανονικά. Η ΕΡΤ του παρέχει εικόνα και ήχο κανονικά;» ρωτάει τους υπεύθυνους. Ρητορικό το ερώτημα. Γιατί δεν έχει σημασία τι παρέχει η ΕΡΤ. Όπως δεν έχει σημασία τι παρέχει το ΕΣΥ. Σημασία έχει να δίνονται παραγωγές έξω, να κυκλοφορεί το χρήμα, να βολεύουμε τους ανθρώπους μας κι αν το σήμα χαθεί, ε! θα ξανάρθει! Ο τεχνικός Δικτύου της ΕΡΤ επιμένει: «Το καλύτερο πρόγραμμα να έχει η ΕΡΤ, αν δεν λειτουργεί το Δίκτυο, θα το βλέπουν οι συνάδελφοι από τα Monitors», είναι η αγωνία του, τώρα που συνταξιοδοτείται.

Και συνεχίζει σαν χείμαρρος, όμως υποψιασμένος: «Έχω πάρα πολλά να πω. Δεν ξέρω ποιοι αποφασίζουν και πώς. Ή μάλλον ξέρω. Ελπίζω σε πιο σωστή σκέψη, ψύχραιμη και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Ανάπτυξη και όχι υποβάθμιση. Μηχανήματα μαζί με τον παράγοντα άνθρωπο. Τα νέα παιδιά τι θα τα κάνουμε; Θα τα διώξουμε όλα στο εξωτερικό;»

Λίγο πριν βγει στη σύνταξη ο τεχνικός Δικτύου της ΕΡΤ φαίνεται να υποψιάζεται με τι ακριβώς έχουμε μπλέξει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: