Τρίτη, Ιουνίου 30, 2020

Παίζοντας με το φως :Τοπίο-Λουλούδια-Καρποί-Πουλιά

Ο Αμερικανός ζωγράφος Μάρτιν Τζόνσον Χέιντ ξεκίνησε ως πορτρετίστας αλλά στράφηκε προς τις πλατιές τοπιογραφικές συνθέσεις. Ταξίδεψε δύο φορές στην  Ευρώπη και συνέχισε τα ταξίδια του κατά τη διάρκεια της ζωής του στην πατρίδα του, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Το ώριμο στυλ του Heade, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακρίβεια και φωτεινότητα και επηρεάστηκε προφανώς από  το έργο του Fitz Henry Lane και το ζωγραφικό στιλ του , που έδινε έμφαση στο φως και ονομάστηκε Λουμινισμός.
 Οι πολυάριθμες σκηνές που αποπνέουν την ηρεμία και τη λαμπρότητα των αλυκών είναι οι συνθέσεις που του έχουν αποφέρει τη μεγαλύτερη φήμη. Αυτό το ελώδες έδαφος έδωσε στον Χέιντ την ευκαιρία να συλλάβει αλλαγές στην ατμόσφαιρα και το φως. https://cdn.britannica.com/34/134034-050-C8996C2F/Summer-Showers-oil-canvas-Martin-Johnson-Heade.jpg

Καρπός  των τριών ταξιδιών του στην Κεντρική και Νότια Αμερική , μεταξύ 1860 και 1870, (Βραζιλία, Κολομβία, Παναμάς και Τζαμάικα) ήταν τα περίφημα  εξωτικά λουλούδια , οι καρποί και τα πουλιά, εκτός από τα τοπία. Ο συνδυασμός αυτών των μοτίβων είχε ως αποτέλεσμα τους πρωτότυπους πίνακες ζωγραφικής του με ορχιδέες και  πουλιά σε τροπικά περιβάλλοντα, τα οποία αναγνωρίζονται ως το πιο πρωτότυπο κομμάτι του έργου του.

Martin Johnson Heade - Wikipedia

https://www.historyofpainters.com/Martin%20_Johnson_%20Heade.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...