Τρίτη, Ιουνίου 30, 2020

Όταν ο γαλλικός λυρισμός συνάντησε τον αμερικανικό ρεαλισμό σε ασπρόμαυρο φόντο

Παλίρροια / Απόκληροι της ζωής (1942)
Σκηνοθεσία :

Archie Mayo Archie Mayo Archie Mayo Archie Mayo Stock Photo - Alamy


. Με τους : Ζαν Γκαμπέν, Άιντα Λουπίνο, Τόμας Μίτσελ, Κλωντ Ρέινς. 
Ένας δυνατός έρωτας  δυσκολεύεται να ανθίσει ανάμεσα σε δύο  ναυάγια της ζωής , που υποδύονται ο Ζαν Γκαμπέν και η  Άιντα Λουπίνο .https://www.picclickimg.com/d/l400/pict/191992585823_/8x10-Print-Jean-Gabin-Ida-Lupino-Moontide-1942.jpg

"Αξιοπρεπής" σκηνοθετικά  ταινία,  είναι η πρώτη απ’ τις δύο ταινίες του   Γκαμπέν στην Αμερική, όπου ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός  ανάγκαστηκε να μείνει προσωρινά λόγω του ξεσπάσματος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Φριτζ Λανγκ αρχικά επιλέχθηκε για να την σκηνοθετήσει, αλλά δεν άντεξε στις διαρκείς παρεμβάσεις  της λογοκρισίας  και τα βρόντηξε μέσα στις  δύο πρώτες εβδομάδες.

Η ταινία άντεξε μέσα στο χρόνο και βλέπεται σήμερα με ενδιαφέρον όχι μόνο για τις εξαιρετικές ερμηνείες των βασικών ηθοποιών, ιδιαίτερα της Λουπίνο,   αλλά και την εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα των καταγωγίων με τα ναυάγια της ζωής που μεθοκοπούν και καυγαδίζουν μέχρι θανάτου , αλλά και του διαρκώς ομιχλώδους λιμανιού με τα  κύματα που χτυπάνε με λύσσα στον προβλήτα και απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα΄, σε πολύ εντυπωσιακά φωτογραφικά ντεκόρ. Σημειωτέον ότι ο Charles G. Clarke  προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας για ασπρόμαυρη ταινία.

Όλα τα πρόσωπα κουβαλούν ένα σκοτεινό παρελθόν, γεγονός που φαίνεται από τους υπαινικτικούς διαλόγους που υπονοούν αποτρόπαιες πράξεις και ανομολόγητες σεξουαλικές κλίσεις και σχέσεις . Διάχυτος είναι όμως ο πηγαίος λυρισμός  των λαϊκών ανθρώπων που ονειρεύονται να ξεφύγουν από τη αθλιότητα του λιμανίσιου περιθωρίου , όπου τους έριξε η ζωή.

Gerontakos
*****************
ΥΠΟΘΕΣΗ

 Ο λιμενεργάτης Μπόμπο (Jean Gabin) ταξιδεύει από πόλη σε πόλη, κάνοντας δουλειές του ποδαριού και μεθώντας. Ένα βράδυ, έρχεται στο Σαν Πάμπλο της Καλιφόρνια για να συναντήσει τον Ιρλανδό φίλο του Τάινυ (Thomas Mitchell) που του βρίσκει δουλειές. Ο Μπόμπο περνάει την υπόλοιπη νύχτα πίνοντας, καβγαδίζοντας και φλερτάροντας με μια κοπέλα που δουλεύει στο σαλούν. Το επόμενο πρωί, ξυπνάει σε μια μαούνα που πουλάει δόλωμα και ανήκει στον Χένρυ Χιρότα και τον γιο του Τακέο. Όταν φτάνει ο Χένρυ, εξηγεί στο Μπομπο ότι τον συνάντησε ενώ αυτός ήταν μεθυσμένος, και ότι συμφώνησε μαζί του να εργαστεί γι΄ αυτόν. Εκείνη την στιγμή ένας αστυνομικός περνάει ψάχνοντας, και ο Τακέο εξηγεί στον Μπόμπο ότι κάποιος με τον οποίο συναντήθηκε την προηγουμένη νύχτα, βρέθηκε στραγγαλισμένος. Ο Μπόμπο τρομοκρατείται γιατί φοβάται ότι μπορεί να είναι ο ένοχος. Το ίδιο βράδυ σώζει μια κοπέλα (Ida Lupino) που κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και...

Moontide - Wikipedia


  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια: