Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2020

Παντρεύοντας τα μουσικά ιδιώματα του Μπαχ με τους παραδοσιακούς σκοπούς της Βραζιλίας

Heitor Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras, No. 1-9 Complete

«Η μουσική του Βίλα-Λόμπος είναι ποτισμένη από την πατρίδα του, τη Βραζιλία. Έχει φως, έχει πάθος, έχει δύναμη. Δύναμη που πηγάζει από τη μελωδία. Ο συνθέτης παραμένει μια ιδιαίτερη, εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση στη μουσική ιστορία του 20ού αιώνα. Παντρεύοντας το κλασικό και το παραδοσιακό με το σύγχρονο έχτισε ένα μαγικό μελωδικό σύμπαν, εύληπτο ακόμη και από τον αμύητο ακροατή, ο οποίος όμως σε κάθε επανακρόαση αποκαλύπτει κάτι καινούργιο. Μουσική εύληπτη δεν σημαίνει και ρηχή, και αυτό φαίνεται εύκολα από το έργο του βραζιλιάνου συνθέτη. Φαίνεται αμέσως και στη δημοφιλέστερη ενότητα έργων του, τις περίφημες Bachianas Brasileiras, οι οποίες, όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, παντρεύουν τα μουσικά ιδιώματα του Μπαχ με τους παραδοσιακούς σκοπούς της Βραζιλίας.
Εννέα τον αριθμό είναι όλες   οι Bachianas Brasileiras, Η δημοφιλέστερη ανάμεσά τους είναι η πέμπτη  αρ. 5. Το κομμάτι είχε αρχικά συντεθεί για σόλο βιολοντσέλα. Όταν το άκουσε η φίλη του συνθέτη και διάσημη υψίφωνος της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης Μπιντού Σαγιάο, ενθουσιάστηκε και ζήτησε από τον Βίλα-Λόμπος να της το διασκευάσει για γυναικεία φωνή και ορχήστρα βιολοντσέλων. Η ηχογράφηση που έγινε τότε γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο.


Πέρα πάντως από την αρ. 5, η σύνθεση στο σύνολό της αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα συμφωνικά έργα του 20ού αιώνα. Και η αδιάλειπτη επανακρόασή του [....................] αποδεικνύει για άλλη μία φορά πόσο σύγχρονος και μοντέρνος μπορεί να είναι ένας… κλασικός συνθέτης.» 

Πηγή:tovima.gr/2008

Εϊτόρ Βίλα-Λόμπος (1887-1959) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...