Τρίτη, Απριλίου 07, 2020

http://www.avgi.gr/documents/10179/9050424/51.jpg/63f6a77f-21e7-4919-9de5-9ccf6794190a?t=1532261408427&imageThumbnail=3

H Εταιρεία Συγγραφέων σας προσκαλεί στο «σπίτι των λέξεων»


avgi.gr

"Φάρμακο και καταφύγιο ψυχής, η λογοτεχνία μπορεί να δώσει δύναμη να σκεφτούμε, να σταθούμε, να αντισταθούμε"
Στις δύσκολες αυτές ημέρες, η Εταιρεία Συγγραφέων δημιουργεί με κείμενα μελών της ένα «σπίτι των λέξεων» και προσκαλεί όλους, που σπίτι πρέπει να μείνουμε, να το επισκεφτούν. Φάρμακο και καταφύγιο ψυχής, η λογοτεχνία μπορεί να δώσει δύναμη να σκεφτούμε, να σταθούμε, να αντισταθούμε.
Η Εταιρεία Συγγραφέων κάλεσε τα μέλη της να στείλουν για ανάρτηση στον ιστότοπό της (www.authors.gr) ένα σύντομο ανέκδοτο κείμενο ή απόσπασμα από δημοσιευμένο έργο τους σε οποιαδήποτε μορφή λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο ή άλλη μορφή). Το κείμενο μπορεί να είναι απόσπασμα από δικές τους μεταφράσεις έργων άλλων συγγραφέων. Κάλεσε επίσης τα μέλη της να στείλουν λίγα λόγια για ένα βιβλίο που διαβάζουν ή ξαναδιαβάζουν τώρα. Σε αλφαβητικές ενότητες, οι αναρτήσεις, των κειμένων ακολουθούν τη σειρά με την οποία αποστέλλονται και συνεχίζονται για όσο διάστημα μένουμε σπίτι.
Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι ελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Γιάννη Δάλλα, την Κική Δημουλά, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, την Άλκη Ζέη, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Σέιμους Χίνι και πολλούς άλλους. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής, διάδοσης και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.
Κάθε χρόνο η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει τέσσερα βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Μετά από πρόταση της Εταιρείας καθιερώθηκε διεθνώς από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Η Εταιρεία έχει πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο Ημερολόγιο με κείμενα μελών της. «Λογοτεχνία & Επανάσταση: 1821-2021» είναι το θέμα του Ημερολογίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων. Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας και τα τακτικά, επίτιμα και αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και υπηρετούν αμισθί.
Με έργο αναγνωρισμένης λογοτεχνικής αξίας, υποψήφιοι για μέλη πρέπει να προταθούν από επτά μέλη της Εταιρείας και να υπερψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση σε μυστική ψηφοφορία. Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.
************************ 
 Η "ανταπόκριση" Της Σοφίας Κολοτούρου στο κάλεσμα της Εταιρείας Λογοτεχνών στα μέλη της να στείλουν κάποιο έργο τους

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ

ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ 2020

                                                  Δεν σε θέλουν πια. Είσαι επίσημα λεπρός.
                                                                                ​Φ. Γονιδάκης, καθ. Ψυχιατρικής, 2020


Το σπίτι. Η φυλακή, η εξορία.
Η Σπιναλόγκα ενός νέου αιώνα.
Ο εγκλεισμός, σαν νέα τιμωρία
που μας επέβαλε ο ιός με την κορώνα.
Εμείς δεν είμαστε σ’ αυτά συνηθισμένοι.
Στο σπίτι ανάβουμε τα φώτα στην κουζίνα,
όπως πεντάχρονο παιδάκι, που επιμένει
να βλέπει τέρατα σ’ αυτή την καραντίνα.
Στα παιδικά μας τα δωμάτια, οι σκιές μας
μας δείχνουν, έντρομες, τη μνήμη, την πορεία
που ακολουθούνε τόσα χρόνια οι διαδρομές μας
και τη μικρή, προσωπική μας ιστορία.
Μικρές μικρές οι Σπιναλόγκες του καθένα.
Λεπροί, λεπροί – στιβάδες φεύγει δέρμα.
Μα έχουμε χρέος, ως γιατροί, και σ’ άλλον ένα
κι έναν ακόμα, πριν να φτάσουμε στο τέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...