Κυριακή, Απριλίου 12, 2020

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/covid-19-impact-tv-consumption-reached-a-historic-high-of-1-2-trillion-minutes-in-a-week.jpg/9547ee36-dd90-4e4b-a075-dfbd29ab9b7d?t=1586651594358&imageThumbnail=3

Πανδημία και ΜΜΕ: Η κατάργηση του δημόσιου διαλόγου

Πηγή : Η Αυγή (avgi.gr )

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό έλεγχο και καταστολή της ενημέρωσης - Στις ανταποκρίσεις και τα βίντεο από το εξωτερικό δελτίο για την πανδημία εμφανίζονται δύο βασικοί άξονες: ο ένας είναι η παρουσίαση της καθημερινής εικόνας σε κάθε χώρα. Ο δεύτερος είναι οι αναφορές σχετικά με τις αντοχές των συστημάτων Υγείας. Τα κανάλια στην Ελλάδα παραλείπουν τον δεύτερο άξονα - Οι Έλληνες είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα συστήματα Υγείας όλων των χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όχι όμως για το ελληνικό σύστημα Υγείας. Για το ελληνικό ΕΣΥ οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο μετά από ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη.
Σε μια ειλικρινή ομολογία του, ο Γιώργος Παπαδάκης του ΑΝΤ1 συμπύκνωσε προ ημερών τον ιδιότυπο ολοκληρωτισμό που διατρέχει το μιντιακό σύστημα της χώρας εδώ και έναν μήνα. Είπε ο Γ. Παπαδάκης: «Έχουμε επιλέξει άλλου είδους ενημέρωση», πέρα από «κομματικές αγκυλώσεις».
Και εξήγησε: «Εμείς αυτό το διάστημα δεν θέλουμε να κάνουμε τηλεόραση όπως κάναμε τις προηγούμενες ημέρες. Δεν θα μπούμε στη λογική της στείρας αντιπαράθεσης - μακάρι να ήταν δημιουργική. Σ’ αυτή τη φάση επιλέγουμε να έχουμε μεμονωμένες συνεντεύξεις με υπουργούς».
Οι υπουργοί λοιπόν κυκλοφορούν παντού στο γυαλί. Ανενόχλητοι. Αμέριμνοι. Αναλύουν προγράμματα, εξηγούν σχεδιασμούς, απαντούν σε ερωτήσεις για τις ΠΝΠ. Στα τηλεοπτικά παράθυρα όλα δουλεύουν ρολόι για τους κυβερνητικούς. Όπως για τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, που απαντά στην καθημερινή ενημέρωση των 6 μ.μ., κανένα πρόβλημα, όλα δουλεύουνε φίνα!
Η πανδημία αξιοποιείται ως αφορμή για την παύση κάθε δημόσιου διαλόγου και κριτικής σκέψης και για την αποσιώπηση κάθε αντιπολιτευτικής φωνής. Την ίδια ώρα ενορχηστρώνεται η αποθέωση της κυβέρνησης εν μέσω του φόβου για την υγεία και φιλοτεχνείται το προφίλ Μητσοτάκη - εθνάρχη εν μέσω διαγγελμάτων, τηλεδιασκέψεων και υποδοχής υγειονομικού υλικού στο αεροδρόμιο.
Πολύ νωρίς, ήδη από τις πρώτες μέρες της κρίσης του κορωνοϊού, το μιντιακό σύστημα ευθυγραμμίστηκε με προθυμία στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Κι αν η στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου που σχεδιάστηκε από την ομάδα των επιστημόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα αποδείχθηκε σωτήρια, δεν συμβαίνει καθόλου το ίδιο ούτε με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ούτε με την επάρκεια των υγειονομικών, ούτε με τις συνθήκες εργασίας τους, για τα οποία διατυπώνονται πολλά ερωτήματα.
Ακόμα περισσότερα διατυπώνονται από την αντιπολίτευση για τον σχεδιασμό και τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με τον Ευ. Τσακαλώτο, τον Ν. Παππά και την Έ. Αχτισόγλου την περασμένη Δευτέρα.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν ασχολήθηκαν παρά 2 - 2,5 λεπτά με την παρουσίασή του. Η ΕΡΤ πρόβαλε το μεσημέρι ζωντανά την ομιλία Τσίπρα, όχι όμως των βουλευτών, ούτε τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στη συνέχεια. Ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ακουστούν στοιχειωδώς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε, δύο μέρες μετά, να δώσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. 900.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν τη συνέντευξη.
Κι αν οι πολιτικές παρεμβάσεις αγνοούνται ή εξουδετερώνονται, ο έλεγχος είναι ασφυκτικός στις κοινωνικές αντιδράσεις. Οι γιατροί είναι «ήρωες» μεν, αλλά να λένε αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν στα κανάλια και όχι αυτά που θέλουν να πουν οι ίδιοι.

Η αρχιτεκτονική των ειδήσεων

Στις ανταποκρίσεις και στα βίντεο από το εξωτερικό δελτίο, καθώς η ειδησεογραφία έχει γίνει μονοθεματική διεθνώς -τα πάντα γύρω από τον ιό και οι επιπτώσεις του ιού-, εμφανίζονται δύο βασικοί άξονες: ο ένας είναι η παρουσίαση της καθημερινής εικόνας σε κάθε χώρα. Ο δεύτερος είναι οι αναφορές σχετικά με τις αντοχές των συστημάτων Υγείας.
Τα κανάλια στην Ελλάδα παραλείπουν τον δεύτερο άξονα. Αποτέλεσμα, οι Έλληνες να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα συστήματα Υγείας όλων των χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όχι όμως για το ελληνικό σύστημα Υγείας. Για το ελληνικό ΕΣΥ οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο μετά από ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη.
Όλες οι εικόνες από το εσωτερικό των νοσοκομείων, από κλίνες ασθενών, κρεβάτια ΜΕΘ, νοσηλευτικό προσωπικό, έρχονται από το εξωτερικό. Για ποιο λόγο δεν υπάρχει μισή εικόνα από ΜΕΘ ελληνικού νοσοκομείου; Για ποιο λόγο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μισό ρεπορτάζ από το εσωτερικό των μονάδων Covid-19 στην Ελλάδα;
Για ποιο λόγο οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής δεν έχουν μιλήσει για τις απίστευτες δοκιμασίες που περνάνε όταν η συνέντευξη με δύο νοσηλεύτριες από το Μπέργκαμο μεταδόθηκε «διακαναλικά»;
Όταν ο εντατικολόγος από τη Μαδρίτη έπαιξε στα ελληνικά κανάλια και άλλοι γιατροί πρώτης γραμμής από βαριά πληττόμενες περιοχές; Με ενδιαφέρον αναμένεται το ντοκιμαντέρ που γυρίζει η Ό. Τρέμη μέσα στα νοσοκομεία, όπως μας πληροφόρησαν από την εκπομπή.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό έλεγχο και καταστολή της ενημέρωσης:
* Οι γιατροί που βγαίνουν στον αέρα, ιδίως στην ΕΡΤ, επιλέγονται προσεκτικά πλέον. Σχεδόν κανένας δεν είναι γιατρός της «πρώτης γραμμής», σίγουρα ούτε και συνδικαλιστής στο ΕΣΥ, όπως τους είχε ξεφύγει τις πρώτες μέρες.
* Οι «πηγές» της πληροφόρησης έχουν κλείσει. Από το υπουργείο Υγείας, από τους επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών που εποπτεύουν τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από τους ίδιους τους επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών παραμένουν άγνωστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση Χαρδαλιά και ΕΟΔΥ δεν εκδίδονται δελτία και ανακοινώσεις από τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά νοσοκομεία για την πορεία της νόσου, με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται τα φαινόμενα της παραπληροφόρησης.
* Τα σωματεία των δημοσιογράφων της περιφέρειας με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το κεντρικό μοντέλο πληροφόρησης που επιλέχθηκε και επισημαίνουν την τεράστια σημασία που έχει η απρόσκοπτη αποκεντρωμένη λειτουργία των κρατικών φορέων που οφείλουν να παρέχουν διαρκή ενημέρωση στους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της πανδημίας. Ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις συνθήκες για να μπορούν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας να ασκούν αποτελεσματικά το έργο τους και να ενημερώνουν έγκαιρα και αξιόπιστα τις τοπικές κοινωνίες. Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί και από τους εκδότες της περιφέρειας (ΣΗΠΕ - Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων).
* Οι όποιες προσπάθειες ενημέρωσης από το ιατρικό προσωπικό καταστέλλονται, αποσιωπώνται ή δυσφημίζονται:
- Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τέλη Μαρτίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δεν καλύφθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ και η ΕΡΤ που κάλυψε την εκδήλωση δεν ανέφερε παρά για μερικά δευτερόλεπτα το θέμα. Η ΕΡΤ έκρινε ότι σε μια τέτοια συγκυρία οι πρωταγωνιστές της μάχης για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να έχουν δημόσιο λόγο, ούτε βεβαίως να εκφράσουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.
- Οι ίδιοι, νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί, ζήτησαν να ενισχυθεί το ΕΣΥ και η δημόσια περίθαλψη με κινητοποίησή τους στις 7 Μαρτίου σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιορίστηκαν να «καλύψουν» την επέμβαση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των γιατρών του «Ευαγγελισμού». Διότι οι γιατροί δημιουργούσαν «συνωστισμό», κι αυτό ως γνωστόν απαγορεύεται.

Τα "δώρα" στα κανάλια

Επιβράβευση για τις υπηρεσίες των καναλιών στην κυβέρνηση -που ούτως ή άλλως θα προσέφεραν- είναι το «πακέτο» ενίσχυσης μέσω κρατικής διαφήμισης και απαλλαγής τελών που αποφάσισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα:
* Αναστολή καταβολής του τέλους 3,5 εκατ. ανά κανάλι για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνολικά 21 εκατ. ευρώ θα στερηθούν τα δημόσια ταμεία το έτος 2020.
* «Επικοινωνιακό πρόγραμμα» για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ύψους 11 εκατ. ευρώ ζεστό δημόσιο χρήμα, θα μοιραστεί στα ΜΜΕ. Παραμένει αμφίβολο εάν η κρατική διαφήμιση θα μοιραστεί με διαφάνεια, ισότιμα και σε όλους.
* Άλλα «επικοινωνιακά προγράμματα», συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν για 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται γλέντι τρικούβερτο στην Αθήνα και την επαρχία.
Την ίδια ώρα, η ενίσχυση του έντυπου Τύπου με κονδύλι περί τα 6 εκατ. ευρώ καθυστερεί εδώ και μήνες, όταν οι ΠΝΠ πέφτουν σαν βροχή και τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το πλαίσιο που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ τροποποιήθηκε, όμως ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση των εφημερίδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: