Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019

https://img.documentonews.gr/unsafe/1000x600/smart/http://img.dash.documentonews.gr/documento/imagegrid/2019/09/24/5d8a1ae3825e6348af3a3856.jpg

Νίκος Μωραΐτης: «Είμαστε στη Δεξιά του 1961»

Νίκος Σπυρόπουλος


Στον απόηχο της ξαφνικής αποπομπής του από το μουσικό talent show «The Final4» του Αnt1 λίγες ημέρες μετά τη χυδαία διαδικτυακή επίθεση που του έγινε από ακροδεξιά τρολ αλλά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ο γνωστός στιχουργός και αρθρογράφος Νίκος Μωραΐτης μιλά στο Documento για όλα.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, όταν σου έγινε η πρώτη νύξη να συμμετάσχεις στο talent show.
Δέχτηκα το πρώτο τηλεφώνημα από στέλεχος του Αnt1. Είπα ότι θα το συζητούσα αν υπήρχε μια επιτροπή που να μην αισθανόμουν ξένος. Ολα τα στελέχη του καναλιού με τα οποία μιλούσα ήταν ευγενικά και εξαιρετικοί επαγγελματίες. Μου λένε έχουμε υιοθετήσει το φορμάτ των τριών κριτών και πρέπει να ζητήσουμε άδεια από την εταιρεία παραγωγής. Τέσσερις πέντε μέρες μετά με παίρνουν και μου λένε ότι μας επέτρεψαν τέσσερις κριτές, οπότε σου κάνουμε και επίσημα την πρόταση. Στις συζητήσεις τέθηκε από μένα το πολιτικό κομμάτι, χαριτολογώντας φυσικά, επειδή δεν περίμενα ότι ζούμε σε τέτοιες περιόδους.
Πείστηκες και ξεκινήσατε κανονικά τη συνεργασία;
Ναι, όλα ήταν κανονικά. Με έβαλαν στη διαδικασία συναντήσεων με το κανάλι, κάναμε συσκέψεις, φωτογραφίσεις, τρέιλερ. Έγιναν και ανακοινώσεις.
Τότε εμφανίζονται και οι πρώτες χυδαίες επιθέσεις μέσω Τwitter με αφορμή πολύ παλιότερες αναρτήσεις σου.
Αρχίζει πόλεμος στο Τwitter με απίστευτες ύβρεις. Βρίζουν και το κανάλι και εμένα. Γίνομαι για μια εβδομάδα βορά στα σκυλιά. Τα τρολ αυτά δεν γνωρίζουν την ιστορία και τις πράξεις σου. Ξέρουν μόνο πώς να σε χτυπήσουν και να σε «σκοτώσουν». Πάταγα στα προφίλ και έβλεπα από περικεφαλαίες και Βουκεφάλες μέχρι σβάστικες. Ηταν ακροδεξιά τρολ. Δεν ήταν, θεωρώ, κόσμος που ψήφισε ΝΔ.
Ποια στάση κράτησε ο σταθμός σε όλο αυτό το γεγονός;
Οταν επικοινώνησα με τον Ant1 μου είπαν να μην απαντήσω στην επίθεση και ότι με στηρίζουν απόλυτα. Ε, με άφησε μια βδομάδα να με τρώνε τα ακροδεξιά τρολ, εγώ να μην απαντώ επειδή σεβόμουν ότι είμαι συνεργάτης του καναλιού και έτσι ήθελε να πράξω.
Και έρχεται η Δευτέρα όταν έγινε γνωστή η αποπομπή σου. Τι συνέβη;
Ενώ ο Ant1 έχει πάρει αυτήν τη στάση και την ευθύνη, έρχεται τη Δευτέρα και υιοθετεί όσα γράφουν τα τρολ. Μου το ανακοίνωσαν τηλεφωνικά και μέχρι σήμερα έχω ζητήσει και έγγραφη ανακοίνωση, αλλά δεν έχω λάβει κάτι. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τη Δευτέρα. Μέχρι τότε ήταν «άσε τα τρολ να γράφουν».
Τι μεσολάβησε;
Βγήκε ο Παπαχρήστου στα «Νέα» και καλούσε τον Κυριακού να απαντήσει αν υιοθετούσε ορισμένα tweets μου.
Υπήρξε δηλαδή πολιτική παρέμβαση; Πιστεύεις ότι «έπεσε» τηλέφωνο από την κυβέρνηση ή ακόμη και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Δεν ξέρω από πού έπεσε τηλέφωνο αλλά έπεσε! Σαφώς και υπήρξε πολιτική παρέμβαση. Θα ήταν πολύ πιο έντιμο να με καλέσουν και να πουν ότι είμαστε με τα χέρια δεμένα, υπήρξε πολιτική παρέμβαση και δεν μπορείς να συνεχίσεις. Κάτσε μαζί μας γιατί δεν θέλουμε να σε βλάψουμε, να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο δεν θα συνεχίσεις. Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να παίξουν με τη νοημοσύνη μου.
Νιώθεις ότι το κανάλι σε κρέμασε;
Ανάποδα.
Πικράθηκες ή νευρίασες με την αποπομπή σου;
Νευρίασα. Μάλλον, σοκαρίστηκα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας καλλιτέχνης που είναι ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί καν να μπει κριτής σε ένα τηλεπαιχνίδι. Είναι πρωτοφανές.
Είσαι τρολ του ΣΥΡΙΖΑ;
Τι σημαίνει τρολ; Ο,τι γράφω φέρει την υπογραφή μου. Εγραψε ένα σάιτ «από τρολ του ΣΥΡΙΖΑ κριτής στον Ant1»· αυτό θα μπορούσε να μου αποφέρει πολλά χρήματα. Το ειδοποιώ αυτό το σάιτ. Να προσέχουν πολύ καλά τι γράφουν. Αν τρολ είναι όποιος επώνυμα έχει γράψει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως εναντίον της απίστευτης διαφθοράς και διαπλοκής που κυβέρνησε τη χώρα, τότε, ναι είμαι. Τώρα που επέστρεψε η κυβέρνηση αυτή έχει την εξής ιδιομορφία. Αν αφήσεις ένα λιοντάρι ατάιστο, δεν θα φάει την μπριζόλα που του δίνεις αλλά και αυτόν που το ταΐζει. Τεσσεράμισι χρόνια λοιπόν ήταν ατάιστοι, εκτός εξουσίας, λαμογιάς και διαπλοκής, τώρα βγήκαν έξω! Δεν θα φάνε μόνο το φαΐ τους, θα φάνε και τον άνθρωπο. Ερχονται με τέτοια εκδικητικότητα που δεν τους ενδιαφέρει που γύρισαν στην εξουσία, αλλά θέλουν να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος που να έχει προβεβλημένη δουλειά χωρίς τη δική τους ιδεολογία. Δεν πρέπει να έχεις δουλειά γι’ αυτούς! Ακόμη και ο… άριστος γι’ αυτούς, αν δεν έχει τις απόψεις τους, δεν επιτρέπεται να έχει δουλειά!
Σκοπεύεις να καρπωθείς τη δημόσια στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. κατεβαίνοντας –αν σου γίνει πρόταση– βουλευτής;
Δεν μπορώ να ξέρω τι θα θελήσω να κάνω στη ζωή μου ούτε να δεσμευτώ. Δεν έχω τέτοια πρόθεση πάντως. Δεν είμαι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω μου έπεσε κάτι που είναι πιο βαρύ από εμένα.
Αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σε συνάδελφό σου, να χάσει δηλαδή τη δουλειά του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, θα τον στήριζες δημόσια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ποτέ γιατί είναι φασισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τον φασισμό. Αν υποθέσουμε ότι το έκανε, τότε βεβαίως και θα τον στήριζα. Οταν χτυπάνε έναν άνθρωπο άδικα δεν κοιτάζω τα πολιτικά πιστεύω και την προσωπική σχέση με έχει συμπαραστάτη. Δεν μπορώ να το καταπιώ αυτό.
Αν ύστερα από όλα αυτά σου έλεγε ο Αnt1 να συνεχίσεις στο σόου, τι θα απαντούσες;
Δεν είμαι μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Δεν θα υπάρξει πρόταση. Οι συνθήκες είναι ξεκάθαρες. Υπήρξε πολιτική παρέμβαση: «Πετάχτε τον». Δεν λέω ότι έχουμε χούντα, αλλά είμαστε στη Δεξιά του 1961. Αυτόν που δεν θέλεις τον πετάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...