Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2019


Διημερίδα, 11 και 12/10/19: Παρουσίαση του αρχείου «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»


Στη διημερίδα (11-12/10) με τίτλο «Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας» θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» –η δημιουργία, η λειτουργία και η χρήση του– και θα συζητηθούν μεθοδολογικά ερωτήματα και ερευνητικές προοπτικές που αφορούν την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την κληρονομιά της.



(στη φωτ.: Αντάρτες του 42ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στη Στερεά Ελλάδα το καλοκαίρι του 1944. Προσωπική συλλογή Ιάσονα Χανδρινού)
Αναλυτικά η παρουσίαση της επιστημονικής διημερίδας:
Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας:
το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»
11-12 Οκτωβρίου 2019
Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ – Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30)
Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (Memories of the Occupation in Greece - MOG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019 (Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ – Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30), με θέμα: Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»
Στη διημερίδα με τίτλο «Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας» θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» –η δημιουργία, η λειτουργία και η χρήση του– και θα συζητηθούν μεθοδολογικά ερωτήματα και ερευνητικές προοπτικές που αφορούν την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την κληρονομιά της. Σκοπός της διήμερης συνάντησης είναι επίσης να διερευνηθούν ο ρόλος της χρήσης των ψηφιακών μέσων στις ανθρωπιστικές επιστήμες και οι σχέσεις της προφορικής ιστορίας με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Το αναλυτικό πρόγραμμα: 
Εδώ θα βρείτε το τελικό πρόγραμμα ως pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφιέρωμα στον «άγιο» της λογοτεχνίας μας

  Αντώνης Αναπλιώτης* ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ   Έγραφε, έψελνε, έπινε. (Το λιγοστό κρασάκι του -Το ταπεινό-φτηνό μεράκι του.) -Πένα ψα...