Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2019

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

 
Ετιέν Ζιλσόν

Μετάφραση: Χρήστος Μαρσέλλος
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019 (Σεπτέμβριος)
Σελίδες: 542
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-552-8
Τιμή: 30,00 €




Το πνεύμα της μεσαιωνικής φιλοσοφίας, όπως εννοείται εδώ, είναι λοιπόν το χριστιανικό πνεύμα, που διαπερνά την ελληνική παράδοση, τη δουλεύει εκ των έσω και την οδηγεί να παραγάγει μια κοσμοαντίληψη, μια Weltanschauung, ειδικά χριστιανική. Έπρεπε να υπάρξουν ελληνικοί ναοί και ρωμαϊκές βασιλικές για να υπάρξουν καθεδρικοί ναοί· όποια όμως κι αν είναι η οφειλή των αρχιτεκτόνων του Μεσαίωνα στους προκατόχους τους, διαφέρουν από εκείνους, και το καινούργιο πνεύμα που έκανε δυνατή τη δημιουργία τους είναι ίσως το ίδιο που ενέπνευσε μαζί μ' αυτούς και τους φιλοσόφους της εποχής τους.

Το πνεύμα της μεσαιωνικής φιλοσοφίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που κατέλιπε ο Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός της φιλοσοφίας Ετιέν Ζιλσόν. Στα είκοσι κεφάλαια-μαθήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ο Ζιλσόν, εξετάζοντας με μια μοναδική συνθετική ικανότητα τις θέσεις των χριστιανών στοχαστών, από τους Απολογητές και τους Πατέρες της Εκκλησίας ως τις μεγάλες μορφές του μεσαιωνικού χριστιανικού στοχασμού -κυρίως τη σκέψη του Αυγουστίνου, του Θωμά Ακυινάτη, του Ιωάννη Σκώτου του Δούνς, του Μποναβεντούρα, του Ανσέλμου της Κανταουρίας, του Βερνάρδου του Κλαιρβώ κ. ά., αναπτύσσει τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίχθηκε η δυτική μεσαιωνική σκέψη και οι οποίοι διαμόρφωσαν τη διακριτή χριστιανική θέαση του κόσμου. Αφετηρία των "μαθημάτων" είναι η στοιχειοθέτηση της έννοιας της χριστιανικής και της μεσαιωνικής φιλοσοφίας αυτής καθ' εαυτήν. Ο Ζιλσόν υπερασπίζεται την αυτονομία της σκέψης, που δεν εμποδίζεται αλλά επωφελείται από τη βοήθεια την οποία παρέχει η υπερφυσική Αποκάλυψη στην ανθρώπινη γνώση.

Στις σελίδες του βιβλίου αναπτύσσονται κεφαλαιώδη ζητήματα όπως εκείνα του όντος και της αναγκαιότητάς του, της χριστιανικής γνωσιολογίας, της αγάπης, του αυτεξούσιου και της ελευθερίας, του νόμου και της ηθικότητας, της φύσης και της ιστορίας. Το Πνεύμα της μεσαιωνικής φιλοσοφίας συνιστά κατά κάποιον τρόπο ένα απόσταγμα και μια επιτομή της μεσαιωνικής σκέψης και της χριστιανικής φιλοσοφίας εν γένει, που σφυρηλατήθηκε αξιοποιώντας τα φιλοσοφικά εργαλεία τα οποία πρόσφερε η αρχαία ελληνική σκέψη.
 

●●● / ●●●
 
Δημήτριος Ι. Πολέμης
Ιστορία της Άνδρου
Πρόλογος & Επιμέλεια Παραρτήματος: Μιχάλης Τιβέριος
Άνδρος, Καΐρειος Βιβλιοθήκη, 2019 (Ιούλιος)
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-7709-43-1
Τιμή: 20,00 €
 
 
●●● / ●●●
 
Δημήτρης Φιλιππίδης
Ανώνυμη Αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία
Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 245, με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 24 x 28 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-244-206-7
Τιμή: 32,00 €


«Η έκδοση το 1981 του βιβλίου του Δημητρίου Ι. Πολέμη Ιστορία της Άνδρου, μιας ευσύνοπτης, έγκυρης και ενημερωμένης εξιστόρησης της ιστορίας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων ως τις μέρες μας, χωρίς αμφιβολία κάλυψε ένα μεγάλο κενό.

[...] Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ιστορία του Πολέμη πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι καθόλου μικρό, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι, κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, έχουν αναληφθεί στο νησί πρωτοβουλίες και έχουν εξελιχθεί δραστηριότητες που έχουν συμβάλλει καίρια στον εμπλουτισμό της ιστορίας του.

[...] Όλες αυτές οι νέες γνώσεις, οι οποίες εμπλούτισαν εξαιρετικά την ιστορία του νησιού κατά την προϊστορική εποχή, την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τους χρόνους της Φραγκοκρατίας και της οθωμανικής κατάκτησης, δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν στην παρούσα επανέκδοση της Ιστορίας του Πολέμη, όπως δεν αγνοήθηκαν και κατά την πρόσφατη έκδοσή της στην αγγλική γλώσσα από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη το 2016. Έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν σ΄αυτήν για να την καταστήσουν πιο ενήμερη, πιο πλήρη, πιο χρήσιμη. Έτσι ζητήθηκε από τους υπεύθυνους των αρχαιολογικών αυτών ερευνών στο νησί, όπως και από ορισμένους άλλους ειδικούς, να συνδράμουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου με τη συγγραφή σχετικών κειμένων. Από σεβασμό βέβαια στον πνευματικό μόχθο του Πολέμη, τα κείμενα έπρεπε να είναι σύντομα και να περιορίζονται στις εντελώς απαραίτητες νέες γνώσεις, όπως περιορισμένη έπρεπε να είναι και η Βιβλιογραφία που τα συνοδεύει. Για να μη διαταραχθεί η συνοχή του κειμένου του Πολέμη, προτιμήθηκε τα συμπληρωματικά αυτά κείμενα να μην ενσωματωθούν στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου αλλά να συγκεντρωθούν όλα μαζί στο τέλος του, ως Παράρτημα...».

Μιχάλης Τιβέριος
(από τον πρόλογο της ελληνικής επανέκδοσης)

●●● / ●●●
 
Πέτρος Δ. Στεφανίτσης 1791-1863
Απομνημονεύματα (1821-1839)
Φωτοανατύπωση από το μοναδικό γνωστό αντίτυπο της Συλλογής Ι. Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης
Επιλεγόμενα: Πόπη Πολέμη, Τ. Ε. Σκλαβενίτης
Αθήνα, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 2019 (Αύγουστος)
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-7498-66-3
Τιμή: 21,20 €
 


«Ο εντοπισμός του μοναδικού γνωστού αντιτύπου των Απομνημονευμάτων του Π. Δ. Στεφανίτση (ΠΔΣ), η βιβλιογράφηση, το ανέβασμά του στο διαδίκτυο και η υπομνηματισμένη φωτοανατύπωσή του είναι οι αναβαθμοί που οδήγησαν στη χαρμόσυνη είδηση ότι ένα βιβλίο χαμένο για 180 χρόνια γίνεται προσιτό στους φιλίστορες, στους ερευνητές της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 και των Αγωνιστών της, στους βιογράφους του Στεφανίτση, στους μελετητές της ιστορίας της ιατρικής και της ιστορίας της Λευκάδας.

Η ανάγκη αναγνωρισιμότητας του βιβλίου και η διευκόλυνση αναφοράς σε αυτό με οδήγησαν στην επιλογή του τίτλου Απομνημονεύματα (1821-1839), τον οποίο ακολουθεί μερική αναπαραγωγή του τίτλου του πρωτοτύπου από το εξώφυλλο.

Από την πλευρά της επικαιρότητας το βιβλίο μας θα μπορούσε να θεωρηθεί προπομπός και συμβολή στον ουσιαστικό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, 1821-2021, και κίνητρο για τις λευκαδίτικες σπουδές στην προσπάθεια για κάλυψη των μεγάλων κενών και σιωπών για τη συμμετοχή των Λευκαδίων στο μεγαλύτερο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας...».


Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης
(από το σημείωμα του επιμελητή 
για τους αναγνώστες)
●●● / ●●●
 
Ρίτσαρντ Γουόλιν
Τα παιδιά του Χάιντεγκερ. Χάνα Άρεντ, Καρλ Λέβιτ, Χανς Γιόνας και Χέρμπερτ Μαρκούζε
Μετάφραση: Μάνος Βασιλάκης
Επιστημονική επιμέλεια: Περικλής Βαλλιάνος
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019 (Σεπτέμβριος)
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-551-1
Τιμή: 22,00 € 

Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, και το έργο του αποτέλεσε το ερέθισμα για πολλά πρωτότυπα και συναρπαστικά επιτεύγματα της νεωτερικής σκέψης. Η παρουσία του στις πανεπιστημιακές αίθουσες ήταν σαγηνευτική, και τη δεκαετία του 1920 προσήλκυε τους ευφυέστερους νεαρούς διανοούμενους της Γερμανίας. Πολλοί από αυτούς ήταν Εβραίοι, οι οποίοι θα έπρεπε εν τέλει να συμβιβάσουν τη φιλοσοφική και συχνά προσωπική αφοσίωσή τους στον Χάιντεγκερ με τις επαίσχυντες πολιτικές του αντιλήψεις.

Το 1933 ο Χάιντεγκερ συνέδεσε την τύχη του με τον εθνικοσοσιαλισμό. Ποδοπάτησε τη σταδιοδρομία Εβραίων φοιτητών και κατήγγειλε συναδέλφους του καθηγητές τους οποίους θεωρούσε ανεπαρκώς ριζοσπαστικούς. Επί σειρά ετών, υπέγραφε επιστολές και ξεκινούσε τις παραδόσεις του με τον χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ!», ενώ μέχρι τέλους κατέβαλλε τη συνδρομή του στο ναζιστικό κόμμα. Εξίσου προβληματικές για τους πρώην φοιτητές του ήταν οι προσπάθειές του να θέσει την υπαρξιστική σκέψη στην υπηρεσία ναζιστικών επιδιώξεων, αλλά και το ότι ποτέ δεν αποκήρυξε τις ενέργειές του εκείνες.

Το βιβλίο διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τέσσερις από τους σημαντικότερους Εβραίους φοιτητές του Χάιντεγκερ προσέγγισαν τη σχέση του δασκάλου τους με τους ναζί, καθώς και το πώς το γεγονός αυτό επηρέασε τη σκέψη τους. Η Χάνα Άρεντ, ερωμένη αλλά και φοιτήτρια του Χάιντεγκερ, έφθασε να συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα. Ο Καρλ Λέβιτ επέστρεψε στη Γερμανία το 1953 και σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους της. Ο Χανς Γιόνας απέκτησε φήμη ως ο κορυφαίος φιλόσοφος του περιβαλλοντισμού στη Γερμανία. Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε έγινε διάσημος ως διανοούμενος της Σχολής της Φραγκφούρτης και μέντορας της Νέας Αριστεράς.

Γιατί δεν κατόρθωσαν οι λαμπρές εκείνες διάνοιες να αντιληφθούν τι έκρυβε η καρδιά του Χάιντεγκερ και τι επιφύλασσε το μέλλον στη Γερμανία; Πώς, μετά τον πόλεμο, θα επανεκτιμούσαν τις γερμανικές διανοητικές παραδόσεις; Θα μπορούσαν άραγε να περισώσουν κάποιες πτυχές της σκέψης του Χάιντεγκερ; Η φιλοσοφία τους θα αντανακλούσε ή θα απέρριπτε εντελώς τις πρώιμες σπουδές τους; Θα μπορούσαν άραγε οι χαϊντεγκεριανοί εκείνοι να συγχωρήσουν, ή ακόμη και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν, την προδοσία του ανθρώπου που τόσο θαύμασαν; Τα Παιδιά του Χάιντεγκερ εντάσσουν τις παραδοξότητες αυτές σε μια ευρύτερη σκληρή ειρωνεία της τύχης: οι ευρωπαίοι Εβραίοι βίωσαν τη μεγαλύτερη συμφορά τους αμέσως μετά την πληρέστερη αφομοίωσή τους. Το βιβλίο βρίσκει στις αντιδράσεις τους απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση της υπαρξιακής απογοήτευσης και για το σημείο όπου οι ιδέες συναντούν την πολιτική.
 
●●● / ●●●
 
Αλληλογραφία δύο ερωτευμένων. Τον καιρό του Γιούγκερμαν, 1935-1937
Επιμέλεια – επίμετρο: Λίζυ Τσιριμώκου
Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2019, (Σεπτέμβριος)
Σελίδες: 91
Διαστάσεις: 13 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-05-1754-5
Τιμή: 12,00 €


Γράμμα προς τη Νίκη που βρίσκεται στην Άνδρο, λίγες μέρες πριν φύγει ο Καραγάτσης για την Αμερική.

Νίκη μου,
Ήθελα να σου πω πως σ' αγαπώ πολύ.
Ίσως να μη τόχεις καταλάβει. Μα φταίω εγώ. Μου αρέσει να εκδηλώνω παραμορφωμένα τα αισθήματά μου. Δύστροπος, στραβοκέφαλος, ανοικονόμητος, ανυπόφορος. Όχι όμως ψεύτης ούτε κάλπης. Έχεις κι εσύ τα ελαττώματά σου. Ελπίζω όμως ότι μ' έχεις πια καταλάβει. Τίποτα δε λογαριάζω πιο πολύ από το παιδί και σένα. Εγώ -αν κι αρκετά εγωιστής- έρχομαι παρακάτω. Τα υπόλοιπα δεν λογαριάζουν...

Αρχές Αυγούστου 1950


«...Δεν θεωρώ ότι ο βίος ξεκλειδώνει το έργο - είμαστε μακριά πια από τον επίμονο βιογραφισμό άλλων εποχών ως εργαλείο ερμηνευτικής προσέγγισης της λογοτεχνίας. Οπωσδήποτε και οι βιογραφικές, και οι ιστορικές, κοινωνικές, ιδεολογικές ή άλλες εξωτερικές συνθήκες συντείνουν στη διαμόρφωση ενός λογοτεχνήματος, συντήκονται μέσα του. Δεν το εξηγούν, αλλά το περιβάλλουν με μια ιδιαίτερη άλω που περιφρουρεί τη μοναδικότητά του. Τούτη η μικρή συζυγική-οικογενειακή επιστολογραφία του Καραγάτση (γράμματα χαριτωμένα, ευτράπελα, γουστόζικα, μα και απελπισμένα, σκοτεινά και μελαγχολικά) μας ανοίγει ένα παραθυράκι στη θέα της εργοβιογραφίας του από όπου μπορούμε να δούμε εποπτικότερα και καλειδοσκοπικά το σύνολο των κειμένων του...».

Λίζυ Τσιριμώκου
(απόσπασμα από το επίμετρο του βιβλίου
●●● / ●●●
 
Γεώργιος Α. Λεονταρίτης
Ιουλιανά 1965. Τα άγνωστα παρασκήνια
Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019 (Ιούνιος)
Σελίδες: 235
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-03-6602-0
Τιμή: 12,00 €


Ποια ήταν η αλήθεια για τα Ιουλιανά του 1965; Βεβαίως, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης γι' αυτή την περίοδο. Οι περισσότεροι, όμως, θέλησαν να παρουσιάσουν τα γεγονότα μέσα από κομματικές παρωπίδες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους συμπάθειες ή αντιπάθειες. Η κρίση μεταξύ της οικογένειας Παπανδρέου και των Ανακτόρων οδήγησε τη χώρα στη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ποιος έφταιγε γι' αυτό; Μπορούσε τότε να αποτραπεί η επέμβαση του Στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας; Τι συνέβη με την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ; Ποια ήταν αυτή η οργάνωση και πώς επηρέασε την πολιτική κρίση; Είχε συμμετοχή ο Ανδρέας Παπανδρέου; Ποιοι αγωνίσθηκαν να μη φθάσουμε στον κατήφορο; Ποιοι επιδίωξαν την άμβλυνση των παθών και την πολιτική ομαλότητα και ποιοι πυροδότησαν την οξύτητα;

Ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης έζησε ως δημοσιογράφος εκείνα τα γεγονότα, αλλά και επί σειρά ετών ερεύνησε τα παρασκήνια της πιο συγκλονιστικής περιόδου της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είχε προσωπική γνωριμία με τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές των Ιουλιανών, οι οποίοι του παραχώρησαν ντοκουμέντα και συνεντεύξεις που ρίχνουν ένα διαφορετικό φως στην εποχή. Μαρτυρίες που προέρχονται από ηγετικές φυσιογνωμίες όλου του πολιτικού φάσματος έρχονται τώρα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και πείθουν ότι η ιστορία του καυτού Ιούλη του 1965 και της λεγάμενης "Αποστασίας" πρέπει να ξαναγραφτεί.
●●● / ●●●
 
Theodore Gray
Τα στοιχεία. Μια οπτική εξερεύνηση όλων των γνωστών ατόμων του σύμπαντος
Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόγγονας
Επιστημονική εποπτεία: Ηλίας Κακουλίδης
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019 (Σεπτέμβριος)
Διαστάσεις: 25 x 25 εκ.
ISBN πανόδετου: 978-960-524-549-8
Τιμή: 25,00 €
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ // ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
"Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ", λέει ο συγγραφέας Theodore Gray, "είναι ο παγκόσμιος κατάλογος με όλα τα πράγματα που μπορούν να πέσουν στα πόδια σας". Οτιδήποτε χειροπιαστό υπάρχει στον κόσμο αποτελείται από στοιχεία, και τα στοιχεία έχουν δύο όψεις - την καθαρή μορφή τους και τις χημικές ενώσεις που σχηματίζουν όταν συνδυάζονται με άλλα στοιχεία. Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε επτά χρόνια έρευνας και φωτογράφισης, μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά και τις δύο αυτές όψεις. Οι φωτογραφίες του αποτελούν το πιο πλήρες και οπτικά γοητευτικό πορτραίτο όλων των ατόμων του σύμπαντος.
Το υλικό είναι δομημένο κατά τη σειρά του Περιοδικού Πίνακα, και το κάθε στοιχείο παρουσιάζεται (στις περιπτώσεις που αυτό είναι φυσικά δυνατόν) με μια μεγάλη, όμορφη φωτογραφία που το απεικονίζει στην καθαρή μορφή του. Για παράδειγμα, το οξυγόνο (το στοιχείο 8) είναι ένα άχρωμο αέριο, αλλά στους -183°C μετατρέπεται σε ένα ωχρογάλαζο υγρό. Περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν ενδεικτικούς τρόπους με τους οποίους υπάρχει το στοιχείο αυτό στον κόσμο - ενώσεις και εφαρμογές μέσω των οποίων συναντάμε το στοιχείο στην καθημερινή μας ζωή.
Το κείμενο που συνοδεύει κάθε δισέλιδο αφηγείται την ιστορία του στοιχείου. Μας πληροφορεί, για παράδειγμα, ότι το φθόριο (το στοιχείο 9) είναι ένα από τα πιο δραστικά στοιχεία. Σχεδόν οποιοδήποτε υλικό, αν εκτεθεί σε ένα ρεύμα από αέριο φθόριο, θα τυλιχτεί σε φλόγες. Επειδή όμως είναι τόσο δραστικό, οι ενώσεις του είναι πολύ ευσταθείς.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει ακόμα ουσιώδη φυσικά δεδομένα σχετικά με το κάθε στοιχείο, όπως ατομικό βάρος, ακτίνα του ατόμου, διάγραμμα της κρυσταλλικής δομής, και γραφήματα που αναπαριστούν τη σειρά συμπλήρωσης των ηλεκτρονίων, το ατομικό φάσμα εκπομπής, και τις περιοχές θερμοκρασιών όπου το στοιχείο είναι στερεό, υγρό και αέριο. Η εισαγωγή του βιβλίου περιλαμβάνει μια εξήγηση αυτών των ιδιοτήτων, καθώς και μια περιήγηση στη δομή του Περιοδικού Πίνακα.
Μοναδικός συνδυασμός έγκυρης επιστήμης και υψηλής φωτογραφικής τέχνης. Τα στοιχεία είναι το ιδανικό δώρο για κάθε φίλο της γνώσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
●●● / ●●●
 
Mark Forsyth
Το Άγνωστο Άγνωστο. Τα βιβλιοπωλεία και η απόλαυση να μην παίρνεις αυτό που ήθελες
Μετάφραση: Αριάδνη Λουκάκου
Αθήνα, Εκδόσεις Ποταμός, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 46
Διαστάσεις: 10 x 16 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-545-124-0
Τιμή: 5,00 € // ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ // ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΝΑ ΜΗΝ"[...] Το Καλό Βιβλιοπωλείο. Αποτελείται από ένα χώρο (ή δύο) όπου οι άγνωστοι άγνωστοι αυτού του κόσμου είναι απλωμένοι πάνω σε πάγκους και στοιχισμένοι σε ράφια. Είναι ένας χώρος (ή δύο) όπου μπορείς να βρεις αυτό που ποτέ δεν ήξερες πως έψαχνες, εκεί που οι επιθυμίες σου συνεχώς αναγεννιούνται." (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Τα άγνωστα καλά βιβλία
Ένα μικρό ολιγοσέλιδο βιβλιοβιβλίο που συγκεντρώνει στις σελίδες του όλη την αγάπη για τα βιβλία και ειδικά για τα όμορφα, ζεστά, μικρά βιβλιοπωλεία με τίτλο Το άγνωστο άγνωστο: τα βιβλιοπωλεία και η απόλαυση να μην πάρεις αυτό που ήθελες. Ο συγγραφέα Mark Forsyth, που αν κρίνω από το σύντομο βιογραφικό στην προμετωπίδα, φαίνεται να αγαπά την αγγλική γλώσσα, είχε την ιδέα να γράψει δύο λόγια για τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν ανακαλύπτει στα ράφια του βιβλιοπωλείου άγνωστα του, μέχρι εκείνη την ώρα, σπουδαία αναγνώσματα. Μια χαρά που όλοι εμείς έχουμε βιώσει καθώς βολτάρουμε ανάμεσα σε ράφια με μυρωδιές από φρεσκοτυπωμένο μελάνι ή κιτρινισμένες από το χρόνο χάρτινες σελίδες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
   https://voltitses.blogspot.com, 8.9.2019
●●● / ●●●
 
Mark Forsyth
Σύντομη ιστορία της μέθης
Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
Αθήνα, Εκδόσεις Ποταμός, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 308
Διαστάσεις: 14 x 19 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-545-125-7
Τιμή: 17,00 €
Η μέθη είναι σχεδόν οικουμενική. Όλοι σχεδόν οι πολιτισμοί ανά τον κόσμο πίνουν αλκοόλ. Η μέθη είναι εορτασμός, είναι τελετουργία, είναι ένα πρόσχημα για ξυλοδαρμούς, ένας τρόπος λήψης αποφάσεων ή επικύρωσης συμβολαίων... Μπορεί να είναι θρησκευτική, μπορεί σεξουαλική, μπορεί να 'ναι η συνήθεια των βασιλέων ή η παρηγοριά των απόκληρων. Η μέθη σε στέλνει για ύπνο αλλά σε στέλνει και στη μάχη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Χα, χα, χα, ό, τι πρέπει για τις γιορτές". (Μάργκαρετ Άτγουντ)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Εξέλιξη
Η προϊστορία του ποτού
Το μπαρ των Σουμερίων
Αρχαία Αίγυπτος
Το ελληνικό συμπόσιο
Το ποτό στην αρχαία Κίνα
Η Βίβλος
Το ρωμαϊκό convivium
Πρώιμος Μεσαίωνας
Το ποτό στην Μέση Ανατολή
Το sumbl των Βίκινγκ
Το μεσαιωνικό ζυθοπωλείο
Οι Αζτέκοι
Η τρέλα για τζιν
Αυστραλία
Το σαλούν της Άγριας Δύσης
Ρωσία
Ποτοαπαγόρευση
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Ευχαριστίες
Ευρετήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Schubert: The Last Three String Quartets/Τα τρία τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων του Σούμπερτ

Schubert: The Last Three String Quartets Brilliant Classics     Τα τρία τελευταία κουαρτέτα εγχόρ...