Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019

54α Δημήτρια :το καλλιτεχνικό "αντίο" του Μπουτάρη και της "ψυχής" του φεστιβάλ, Έλλης Χρυσίδου


Τα 54α «Δημήτρια» με το πολιτικό αποτύπωμα Μπουτάρη


Μαρία Ριτζαλέου
Πηγή: ethnos.gr 
Με σημείο αναφοράς τον Λευκό Πύργο ξεκινούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με το «πολιτικό αποτύπωμα» της δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μπουτάρη και την «υπογραφή» της απερχόμενης αντιδημάρχου Πολιτισμού, Έλλης Χρυσίδου, ξεκινούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου τα 54α «Δημήτρια», οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών: από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι τον χορό, τον λόγο και τα εικαστικά. 
Απόντος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, παρότι το όνομά του ήταν πρώτο στην πρόσκληση και ο ίδιος βρισκόταν στο γραφείο του στο δημαρχείο, γεγονός που οδήγησε κάποιους στο να σχολιάσουν ότι «απαξίωσε» τον θεσμό, τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής παρουσίασαν πριν από λίγο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου, αναφέρθηκε στο στίγμα αυτών και στον πολυθεματικό τους χαρακτήρα.







Η συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος και υπεύθυνη για το κομμάτι των εικαστικών, Θούλη Μυσιρλόγλου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θεσμού, και ειδικά στην απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη το 2014 να περιορίσει τον υπέρογκο επί θητείας Παπαγεωργόπουλου προϋπολογισμό και να μειώσει τον χρόνο των «Δημητρίων», ώστε να αποκτήσει τον χαρακτήρα του φεστιβάλ.
«Είχαμε διαπιστώσει ότι τα "Δημήτρια" έπαψαν να αφορούν την πόλη και έκτοτε κάναμε στοχευμένες κινήσεις, για να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις σε ένα σύγχρονο διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ» είπε η κ. Μυσιρλόγλου και πρόσθεσε: «το "σπίτι" ξαναφτιάχτηκε, αλλά δεν έγινε ακόμη «οικοδομή». Ωστόσο, μας χαροποιεί ότι μπήκε στον χάρτη των ευρωπαϊκών φεστιβάλ».
Η έναρξη των «Δημητρίων» θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου με σημείο αναφοράς ένα εμβληματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο. Η Parallaxi, το παλαιότερο Free press σε κυκλοφορία στην Ελλάδα και μια συνέργεια φορέων του πολιτισμού, όπως το ΚΘΒΕ, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, οργανώνουν και συμμετέχουν σε ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από το εμβληματικό μνημείο και τη σχέση του με τη ζωή της πόλης, στο χθες και στο σήμερα.

Δυναμικό το φετινό Show Case 

«Με πονούσε η θεατρική απομόνωση της πόλης» δήλωσε ο υπεύθυνος για το κομμάτι των θεατρικών εκδηλώσεων, καθηγητής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και κριτικός θεάτρου, Σάββας Πατσαλίδης, ο εμπνευστής του show case που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Τρία θεατρικά σχήματα από τη Θεσσαλονίκη και έξι από την Αθήνα παρουσιάζουν τη δουλειά τους ενώπιον καλλιτεχνικών διευθυντών μεγάλων οργανισμών και φεστιβάλ της Ευρώπης, με στόχο να «εξάγουν» τις παραγωγές τους.
Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, «και στις 9 παραγωγές τα σώματα, με την τοποθέτησή τους στον πυρήνα των δρώμενων, αποκτούν «ορατότητα», την ίδια στιγμή που η σκηνή, την οποία κατοικούν, μεταμορφώνεται σε τόπο αποκάλυψης, ένα είδος ετεροτοπίας απέναντι στους κοινωνικούς τόπους».
Μουσική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, διαλέξεις, αποτελούν το πλέγμα των εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε πολλούς χώρους της πόλης στη διάρκεια του επόμενου μήνα και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου.



dimitria_afisa.jpg



Tο πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων! 

parallaximag.gr


Η διοργάνωση των Δημητρίων, ένας σπουδαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης, επιστρέφει φέτος για 54η χρονιά. 
Τα 54α Δημήτρια θα διεξαχθούν στην πόλη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, αποτελώντας μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα συνολικά με τις τέχνες άλλων χωρών.
Η οπτική ταυτότητα των φετινών Δημητρίων αποκαλύπτεται μέσα από τις αφίσες του θεσμού για το 2019. Τη φετινή αφίσα σχεδίασαν οι βραβευμένοι Θεσσαλονικείς γραφίστες Dolphins Comunication Design. Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν και την Parallaxi τα τελευταία 23 χρόνια.

 

  • Παρακάτω, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις.
28/09/2019 Έναρξη 54ων Δημητρίων – Ιστορίες του Λευκού Πύργου | Λευκός Πύργος | Σε συνεργασία με την Parallaxi | ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ 30 χρόνια parallaxi
H εναρκτήρια εκδήλωση των Φετινών Δημητρίων είναι εμπνευσμένη από τα 30 χρόνια της parallaxi που συμπληρώνονται το Φθινόπωρο και αφιερωμένη στο Λευκό Πύρο. Βασισμένη στην ίδια την αρχιτεκτονική του μνημείου του Λευκού Πύργου, τις χρήσεις του στο πέρασμα του χρόνου, το ρόλο του ως τοπόσημου στην σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Ένα τεράστιο video mapping θα εξελιχθεί όταν θα νυχτώσει πάνω στο μνημείο,  σχεδιασμένο από την Όλγα Σφέτσα, μουσικά και φωτιστικά δρώμενα γύρω και πάνω από το μνημείο, γεγονότα που θα εξελιχθούν σε στεριά και θάλασσα,ένα θεατρικό δρώμενο σε κείμενο ειδικά γραμμένο για την ημέρα από τον Άκη Δήμου και και σκηνοθετημένο από τον Χάρη Πεχλιβανίδη και πολλές άλλες εκπλήξεις εμπνευσμένες από την ιστορία του. Όπως πάντα στο ”Θεσσαλονίκη Αλλιώς” της parallaxi μια τεράστια συνέργεια δυνάμεων που συμπεριλαμβάνει το ΚΘΒΕ, το Κρατικό Ωδείο, την Μούσα, Ορχήστρα του ΟΜΜΘ, την Φιλαρμονική του Δήμου και πολλούς άλλους.
29/09/2019 | Μάκμπεθ (Ιταλία) | ΚΘΒΕ – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών | ΘΕΑΤΡΟ

O σαιξπηρικός Μακμπέθ με την υπογραφή ενός από τους πιο σημαντικούς Ιταλούς σκηνοθέτες, του Alessandro Serra, και παραγωγή του Θεάτρου της Σαρδηνίας επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του στρατηγού Μακμπέθ που αναρριχήθηκε στο βασιλικό θρόνο μέσα από φόνους και δολοπλοκίες. Μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη, την πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση. Μια παράσταση υψηλής εξπρεσιονιστικής αισθητικής που θα αρέσει και στους πλέον απαιτητικούς θεατές.
30/09/2019 | Οθωμανικά – Συναυλία Δ. Βασιλειάδη Αλατζά Ιμαρέτ | ΜΟΥΣΙΚΗ
Παρουσίαση συνθέσεων Τούρκων συνθετών από την Θεσσαλονίκη (κι ενός Αρμενίου) της κλασσικής Οθωμανικής μουσικής, σε συνδυασμό με συνθέσεις Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης της ίδιας περιόδου (19ος-αρχές 2ου αι.)
01/10/2019 | Sokratis Sinopoulos & L’Acheron LACHRIMÆ LYRÆ | Ροτόντα | Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης | ΜΟΥΣΙΚΗ 

Το Γαλλικό μουσικό σχήμα L’ Acheron είναι ένα κουαρτέτο που ειδικεύεται στη μουσική μπαρόκ. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές. Η συνεργασία τους με τον Σωκράτη Σινόπουλο (στην πολίτικη λύρα), έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση , έχει μάλιστα δισκογραφηθεί και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη γαλλική εταιρεία Fuga Libera έχοντας ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.Στα Δημήτρια θα παίξουν τα «επτά δάκρυα» του σπουδαίου συνθέτη John Dowland και άλλες συνθέσεις εποχής.
02/10/2019 | Η Θεσσαλονίκη στους Ζωγράφους | Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών

02/10/2019 | REAL MAGIC By Forced Entertainment (Αγγλία) | Μέγαρο Μουσικής | Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ. | Θέατρο
To πιο γνωστό βρετανικό σχήμα έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με την τελευταία, και σύμφωνα με την κριτική, την καλύτερη δουλειά τους, το Real Magic, μια απομυθοποιητική ματιά στον κόσμο της τηλεόρασης, των reality shows και του γέλιου. Σάτιρα, μαύρο χιούμορ, έξυπνος λόγος και αμεσότητα σε ένα μεταδραματικό θέαμα που μας αφορά.
03/10/2019 | Αφιέρωμα στον Χ. Σαββόπουλο | Casa Bianca | Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων

Aut viam inveniam aut faciam, δηλαδή Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε. Αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο. Ένα αφιέρωμα στον ιστορικό τέχνης και καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Χάρη Σαββόπουλο, οργανώνεται στα Δημήτρια 2019 μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Κείμενα, έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε, αλλά και μια ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του, πλαισιώνουν το αφιέρωμα.
04/10/2019 | Σεφαραδίτικα – Συναυλία Δ. Βασιλειάδη Γενί Τζαμί | Μουσική
Η μουσική την Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης (από σπάνια αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού).
05/10/2019 | Ημερίδα – Αφιέρωμα στον Χ. Σαββόπουλο |  Casa Bianca | Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών | Εικαστικά
Ημερίδα Ημερίδα-αφιέρωμα στον ιστορικό τέχνης και καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Χάρη Σαββόπουλο, Δραστηριοτήτων οργανώνεται στα Δημήτρια 2019 μετά τον αιφνίδιο θάνατό του.
05 – 06/10/2019 | Ιταλική Νύχτα, Σκηνοθεσία: Π.Φλατσούσης | Θέατρο Άνετον | SHOWCASE Θέατρο
Odon Von Horvath, Ιταλική Νύχτα, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Παντελή Φλατσούση. Παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος. Έργο που διερωτάται, με φόντο την άνοδο του φασισμού, τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, της βίας, του πολέμου. Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις τους; Η παράσταση συνδέει την Ελλάδα της σημερινής κρίσης με την Ευρώπη της κρίσης τη δεκαετία του 1930.
05 – 06/10/2019 | PERSONAS, Oμάδα Πλεύσις | Παλιά Δημοτικά Σφαγεία | SHOWCASE Χορός

Η ομάδα Πλεύσις από την σύστασή της (1996) κινείται στο χώρο του σωματικού θεάτρου αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος η οποία προκύπτει μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών και στον πολυμορφικό σκηνικό χώρο. H παράσταση Personas είνα μία multimedia performance σωματικού θεάτρου. Θέμα της η ποιητική εισαγωγή του θεατή στον «κόσμο του εαυτού» που καθορίζεται από τις έννοιες «παρατηρώ, ανακαλύπτω, συνδέομαι, κουβαλώ μέσα μου ως μνήμη».
06/10/2019 | Half the truth – Rootless Root ΚΘΒΕ – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών |SHOWCASE Χορός
Χορός με τη Λίντα Καπετανέα και τον Edivaldo Ernesto. Ένα χορευτικό δρώμενο με επίκεντρο το σώμα που δεν γνωρίζουμε. Ένας χάρτης του άγνωστου. Το σώμα στα όρια του απίθανου.

07 – 08/10/2019 | REVOLT- ATHENS & THE CAVE | Μέγαρο Μουσικής | Showcase Θέατρο

Από την ομάδα ODC Ensemble η βραβευμένη στο εξωτερικό παράσταση σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου, μιλά για την κρίση, για την πολιτική, επενδύοντας στα δρώμενα έντονα μουσικά ακούσματα και εύστοχες προβολές βίντεο που ενισχύουν την περιρρέουσα επιτελεστική ατμόσφαιρα. Επίσης από την ομάδα ODC Ensemble, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου. Με αφετηρία το γνωστό δοκίμιο του Πλάτωνα, η σκηνοθεσία καταλήγει σε μια κυβερνο-πανκ όπερα, όπου το θέατρο σκιών, το βίντεο, και οι προβολές δημιουργούν ένα περιβάλλον ονειρικό και συνάμα εφιαλτικό. Σχόλιο στην αδυναμία των ανθρώπων να δουν την πραγματικότητα. Βλέπουν μόνο σκιές.
07/10/2019 | Ερμαφρόδιτος – Σκηνοθεσία: Δ. Κωνσταντινίδης  | Μπενσουσάν Χαν | SHOWCASE Θέατρο
Ερκουλίν Μπαρμπέν. Οι αναμνήσεις ενός ερμαφρόδιτου. Ομάδα Angelus Novus. Από τις καλύτερες παραστάσεις φέτος, με την υπογραφή του διασκευαστή της ιστορίας, Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Πρόκειται για την ιστορία της/του Ερκουλίν Μπαρμπέν, όπως η ίδια/ο ίδιος την κατέγραψε στο ημερολόγιό της/του. Έμεινε στην Ιστορία ως το πρώτο κείμενο ερμαφρόδιτου. Σήμερα, η/ο Ερκουλίν αποτελεί εμβληματική μορφή του κινήματος των ίντερσεξ ατόμων. Την εποχή, όμως, που έζησε τη σύντομη ζωή της/του, ήταν ένας άνθρωπος που προσπαθούσε απεγνωσμένα να κατανοήσει και να διαχειριστεί τη σεξουαλική του επιθυμία, μια ύπαρξη καταδικασμένη στη μοναξιά και την απομόνωση, ένα μίασμα για τη θρησκόληπτη κοινωνία. Ένα θύμα της ζωής, η οποία τον οδήγησε στον μονόδρομο της αυτοκτονίας.
08/10/2019 – 09/10/2019 Παράξενες Ιστορίες – Σκηνοθεσία: Λ.Κωστούλα | Παλιά Δημοτικά Σφαγεία | SHOWCASE Θέατρο
Παράξενες ιστορίες του Έντγαρ Αλαν Ποε. Μια πολυμεσική περφόρμανς η οποία συνδυάζει τη μουσική, το θέατρο, την αφήγηση και την εγκατάσταση (installation), με άξονα μια
ιστορία γύρω από τη ζωή και τον θάνατο, με την υπογραφή της Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) και πρωταγωνίστρια την Αγλαϊα Παππά. Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, ευφυής και ονειρική διαχείριση ενός θέματος που μας αφορά όλους.
08 – 09/10/2019 ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ – Σκηνοθεσία: Μάρθα Mπουζιούρη | Θέατρο Αυλαία | SHOWCASE Θέατρο

Θέατρο ντοκουμέντο σε σύλληψη και σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη, βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία που έγινε στην Αμάρυνθο και αφορούσε το βιασμό μιας Βουλγάρας μαθήτριας από τέσσερις συμμαθητές της. Τα ερωτήματα που θέτει η παράσταση είναι πολλά: Ρατσιστική επίθεση; Έμφυλη επίθεση; Κι εμείς ποια θέση παίρνουμε στο ζήτημα; Ένα εξαιρετικό δρώμενο που βάζει τον θεατή να σκεφτεί πολλά πράγματα που τον αφορούν.
09 – 10/10/2019 Φαέθων – Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας – Ομάδα Ars MOriendi Λαογραφικό Μουσείο | SHOWCASE Θέατρο
Έργο του κορυφαίου συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις και τη βία που ασκείται κεκλεισμένων των θυρών. Σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς.
10/10/2019 One by One | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο | Σε συνεργασία με
τo Βαφοπούλειο
Δύο λογοτεχνικά αρχεία του Γιώργου Βαφόπουλου και Γιώργου Ιωάννου πλαισιωμένα από την οικοσκευή τους και μία επιλογή εικαστικών έργων από τη μόνιμη συλλογή του Βαφοπουλείου συνθέτουν το project με τίτλο ONE by ONE. Παράλληλες λογοτεχνικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο, όπου ρόλο σκηνογραφίας θα παίξουν προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα των λογοτεχνών, καθώς και εικαστικά έργα.
10/10/2019 | Συναυλία Raul Moretti (Ιταλία) | Μέγαρο Μουσικής Μ2 | Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ. και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ο ιταλοελβετός αρπίστας Raoul Moretti είναι ένας πολύπλευρος μουσικός με πολύ προσωπική προσέγγιση στο συγκεκριμένο όργανο. Είναι ένας από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες με μια διεθνή πορεία, φέρνοντας την άρπα του σε διαφορετικούς μουσικούς
κόσμους (avant-garde, pop-rock, παγκόσμια μουσική, ηλεκτρονική, nu-dance, κλασικό, δωρεάν αυτοσχεδιασμό) και άλλες μορφές τέχνης.
11/10/2019 Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης – Natassa Mare Quintet | Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης | Μουσική

Η σύμπραξη της ΣΟΔΘ με το κουιντέτο της ελληνο-γερμανικής αυτής συνεργασίας αποτελεί μία σπουδαία διαπολιτισμική συνάντηση, στοχεύοντας σε μία μοναδική σύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό ηχόχρωμα, τον παραδοσιακό/μεσόγειο ήχο και τη σύγχρονη μουσική χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα στοιχεία από τα αρχαιοελληνικά σπαράγματα διά μέσω των μοναδικών φωνητικών βοκαλισμών της Νατάσσας Μάρε. Τα θέματα εμβαπτίζονται στο
σύγχρονο ηχοχρωματικό τοπίο διαμέσου της τζαζ, του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και των διαπολιτιστικών επιρροών και ηχοχρωμάτων των διεθνών μουσικών.
11/10/2019 έως 16/11/2019 | Το Σύνδρομο του Stendhal | Γενί Τζαμί | Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων 
Το duo καλλιτεχνών Marjano και Denis Καπουράνης, διαπραγματευόμενοι τα ρίσκα των σύγχρονων ταξιδιών, εστιάζουν σε μια κατάσταση ιδιαίτερης παθολογίας, την οποία οι ειδικοί
ονομάζουν Σύνδρομο του Σταντάλ. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την συνεύρεση με πολιτιστικούς θησαυρούς και γίνεται αντιληπτή μέσα από κρίσεις πανικού, ευφορία ή άλλα. Η πιθανότητα μιας αισθητικής αντίδρασης είναι στο επίκεντρο της εμπειρίας που προτείνεται μέσα στη νέα έκθεση.
12/10/2019 Biennale Momus & Αλατζά Ιμαρέτ | Σε συνεργασία με το MOMus | SHOWCASE Εικαστικά
Στο Αλατζά Ιμαρέτ θα παρουσιαστεί πλήθος καλλιτεχνών στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από το MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης).
12/10/2019 | Το θέατρο για παιδιά και νέους θεατές στον 21ο αιώνα | Ισλαχανέ | Θέατρο-Ημερίδα
Με στόχο την έρευνα και χαρτογράφηση της σύγχρονης θεατρικής πραγματικότητας, η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα το θέατρο για παιδιά και νέους στον 21ο αιώνα.Την πρώτη μέρα θα αναδειχθούν μέσα από οργανωμένες συζητήσεις, τα ζητήματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες τάσεις, το ρεπερτόριο και το
καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των παραστάσεων που παρακολουθούν οι νέοι θεατές. Τη δεύτερη μέρα θα διεξαχθούν εργαστήρια που απευθύνονται σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς και όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο για παιδιά και εφήβους.
12-13/10/2019 | Ύψωμα 731 – Σκηνοθεσία:Α. Μπινιάρης | Θέατρο Αυλαία | Θέατρο

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς που μας πέρασε. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας. Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός
κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.
13/10/2019 | Συναυλία παραδοσιακής ιταλικής μουσικής Πλατεία Άθωνος | Μουσική
Παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και ιδιαίτερα από την περιοχή της Friuli Venezia Giulia. Επίσης συνθέσεις με γκάϊντες από την Σκωτία, Ισπανία
και τη Βρετάννη.
13/10/2019 | SYLPHIDARIUM Maria Taglioni on the Ground – Colletivo Cinetico (Ιταλία) | ΚΘΒΕ – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών | Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Ιταλική Πρεσβεία 
Το Sylphide θεωρείται ένα από τα κορυφαία σημεία του ρομαντικού μπαλέτου που σχετίζεται με την δύναμη της πρώτης πρωταγωνίστριας Maria Taglioni, της οποίας η χάρη στον χορό
ίδρυσε ένα πραγματικό είδος, που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Η χορογραφία, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά από τον πατέρα του χορευτή Φίλιππο Ταγλιόνι, συνιστά την ενσάρκωση της “ιδιοφυίας του αέρα”.
14/10/2019 | Lamia Bedioui & Solis Barki / Fin’ Amor | Αποθήκη Δ’ Ο.Λ. Θ. | Μουσική
Fin’Amor είναι μεσαιωνική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε απο τους τροβαδούρους του 12ου και 13ου αιώνα και δηλώνει τον ιδανικό, τον τέλειο Έρωτα. H Lamia Bedioui και ο Σόλης Μπαρκή, μας μεταφέρουν το σφυγμό της Γής, σε μια συναυλία πρωτότυπη με πολλούς ρυθμούς και ηχητικά τοπία. Τραγούδια από όλον τον κόσμο (Ελλάδα, Τυνησία, Αλγερία, Υεμένη, Παλαιστίνη, Ισπανία, Γαλλία κ.α.) απο τον 13ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Μια συναυλία για κρουστά και φωνή, ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό.
15/10/2019 | Greek Fusion Orchestra (GFO) | Μέγαρο Μουσικής Μ2
Ο Κυριάκος Σφέτσας, διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης συμφωνικής, κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής, μουσικής για μπαλέτο, για σύνολα δωματίου και για σόλο όργανα, ηλεκτρονικής μουσικής, τζαζ κ.α., δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από την Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της χούντας. Το αποτέλεσμα είναι ένα Progressive Jazz-Fusion αριστούργημα, που αποτελείται από περίπλοκες και συναρπαστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.
16/10/2019 Συναυλία Dissonart | Σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος Soundscapes Compositions
Το μουσικό σύνολο DissonART θα παίξει σε ζωντανή εκτέλεση τις 8 συνθέσεις εμπνευσμένες από τα οκτώ σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα προσκαλέσει το κοινό σε έναν ηχητικό περίπατο, στο πλαίσιο της δράσης Soundscapes Compositions.
16/10/2019 | TEATRO DELUSIO – FAMILY OZ (Γερμανία) | Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες ομάδες στη χρήση της μάσκας έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας από τη Γερμανία με τη μεγαλύτερή τους επιτυχία, Τeatro Delusio, ένα συναρπαστικό δρώμενο που κινείται ανάμεσα στη μάσκα και το πρόσωπο, την αλήθεια και το ψέμα, το παρασκήνιο και το προσκήνιο. Άφθονο γέλιο αλλά και άφθονη ανθρωπιά. Η τέχνη να μιλάς για τα πάντα χωρίς να αρθρώνεις έστω και μία λέξη. Ένα απολαυστικότατο
ταξίδι στη γοητεία του θεατρικού ονείρου.
16/10/2019 | TEATRO DELUSIO – FAMILY OZ (Γερμανία) Παλιά Δημοτικά Σφαγεία | Εργαστήριο
Από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες ομάδες στη χρήση της μάσκας έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας από τη Γερμανία εκτός από τη παράστασή τους θα πραγματοποιήσουν και πρωϊνό εργαστήριο για τη τέχνη της μάσκας.
18 έως 20/10/2019 | Σεμινάριο Coulibaly (Βέλγιο) \ Δημοτική Σχολή Χορού | Σεμινάριο Χορού
Σεμινάριο χορού από τους χορευτές της ομάδας της Serge Aime Coulibaly (Marion Alzieu Jean Robert Koudogbo Kiki.) Μέσα από την εκμάθηση ορισμένων χορογραφικών περασμάτων και την ερμηνεία του χορευτή από μια προσωπική σύνθεση, βάζουν τους
συμμετέχοντες στην πλευρά του χοροθεάτρου, για να δούν την ενέργειά τους και την καθολικότητα που ορίζουν.
17/10/2019 | Stelarc | MOMus- ουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΔΕΘ | Σε συνεργασία με το Momus

Ο διάσημος κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης της performance Stelarc θα κάνει μια παρουσίαση στο έργο του στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), στο πλαίσιο
και της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Performance της.
14 έως 18/10/2019 | Νύχτα Τέχνης | Διοργάνωση Τμήματος Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων | Εικαστικά
Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη του κοινού σε αίθουσες τέχνης και μουσεία.
17-18/10/2019 | BY HEART By TIAGO RODRIGEZ (Πορτογαλία) | Θέατρο Αυλαία

Έτσι τιτλοφορεί τη «Διαμεσική του περφόρμανς» (Intermedial performance) ο πιο γνωστός αυτή τη στιγμή σκηνοθέτης της Πορτογαλίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας του, Tiago Rodrigues. Πρόκειται για ένα πείραμα που θέτει το ερώτημα πόσο δύσκολο είναι να μάθουμε κάτι. Ο Tiago Rodrigues διδάσκει επί σκηνής ένα σονέτο του William Shakespeare σε 10 εθελοντές θεατές, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αφήγηση που συνδέει την αληθινή ιστορία της γιαγιάς του, η οποία χάνει την όρασή της. Αποτελεί την πλέον ταξιδεμένη παράσταση στην ιστορία του πορτογαλικού θεάτρου.
18 έως 20/10/2019 | Thessaloniki International Short Film Festival | Μέγαρο Μουσικής Μ2 \ Συνεργασία με το ΑΖΑ Cinema
Το TiSFF–Thessaloniki International Short Film Festival, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, έχει συμπληρώσει πάνω από μια δεκαετία στα κινηματογραφικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Το TiSSF είναι ένα φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες (5 – 45
λεπτών), συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο πολιτιστικό και κοινωνικοπολιτικό. Με στόχο την προώθηση του ελληνικού σινεμά αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης το TiSSF έχει ταξιδέψει ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα) αλλά και το εξωτερικό (Βελιγράδι, Μπρίστολ, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη, Κεμπέκ, κ.ά.) με δίωρα προγράμματα ελλήνων σκηνοθετών.
19/10/2019 | PIKAP COMMUNITY – ART IN THESSALONIKI  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΔΕΘ | Σε συνεργασία με το Momus
Πρόκειται για την παρουσίαση της προσπάθειας συγκέντρωσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Θεσσαλονίκη.
20/10/2019 | KALAKUTA REPUBLIK – Coulibaly (Βέλγιο) | ΚΘΒΕ – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών | Χορός
Εμπνευσμένος από τον Fela Kuti, τον Νιγηριανό συνθέτη, σαξοφωνίστα, πολιτικό ακτιβιστή και εφευρέτη του Afrobeat, ο χορογράφος Serge Aimé Coulibaly δημιούργησε μια νέα παράσταση στην οποία η πολιτική είναι κάτι περισσότερο από ένα αόριστο δραματουργικό υπόβαθρο. Το σκηνικό μαρτυρεί τόσο τον σύγχρονο πολιτικό όσο και τον κοινωνικό μας κόσμο σε έναν ιερό και μυθικό τόπο, συγχρόνως ναό και νυχτερινό κέντρο διασκέδασης,
όπου ο Φέλα Κούτι τραγουδούσε για ελπίδα και εξέγερση. Το πνεύμα του Fela, φιγούρα της αντιπολίτευσης στη Δυτική Αφρική και πηγή έμπνευσης για πολλούς, είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της παράστασης.
20/10/2019 | PARTY ΛΗΞΗΣ 54ων Δημητρίων | ΚΘΒΕ Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο
5-6/10/2019 | Kapani Project Καπάνι | Φεστιβάλ

Συναυλίες, αφηγήσεις, performance, stand up comedy κ.ά.
10 έως 13/10/2019 | Thessaloniki Animation Festival Αποθήκη Δ’ Ο.Λ.Θ. | Φεστιβάλ
Η πέμπτη συνεχόμενη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη του Animation, προβολές ταινιών κ.α.
14-15/10/2019 | Αφιέρωμα στον συγγραφέα Α.Σουρούνη | Ισλαχανέ | Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας | Λογοτεχνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...