Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2019

Η συνέντευξη Τσίπρα στον Σκάι, το πολιτικό σύστημα και η δημοσιογραφία, η συγγνώμη και το «λάθος»

Του Νίκου Λακόπουλου
Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι πέντε μέρες πριν τις εκλογές ήταν ένα debate με τον εαυτό του που του έδωσε την ευκαιρία να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις που καίνε που είχαν σαν θέμα ωστόσο τον ίδιο και όχι το κόμμα, το πρόγραμμα την πολιτική αντιπαράθεση των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά και την κυβέρνηση.
«Μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που απάντησε και στο ερώτημα αν έκανε λάθος το 2015 που πήγε σε εκλογές, το δημοψήφισμα, το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση.
«Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.» είπε. Άρα δεν υπήρξε κόστος. Ο Σαμαράς επιδίωξε τις εκλογές -χωρίς νάχει πετύχει την αξιολόγηση  πιστεύοντας πως θα υπάρξει μια σύντομη «αριστερή παρένθεση».
O Aλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μίλησε για το Μάτι λέγοντας ότι «ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν» κι ότι «θύμωσα με το πως διαλύθηκε ο κρατικός μηχανισμός στο Μάτι». » Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη, μπήκα στο αεροπλάνο και έφυγα, πέρασα επάνω από την περιοχή αλλά δεν είχα εικόνα ούτε αν είχε γίνει εκκένωση ούτε αν είχαν χάσει άνθρωποι την ζωή τους. Βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν γνώριζα αν εκείνη την ώρα βγαίναμε απευθείας στον αέρα. Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Το μόνο που ήξερα σαν πληροφορία ήταν ότι ένας ή δύο άνθρωποι μπορεί να είχαν χάσει την ζωή τους από αναθυμιάσεις… Μετά την μετάδοση μου είπαν ότι μπορεί να υπήρχαν περισσότεροι νεκροί. Η συνέχεια ήταν η αντιμετώπιση μίας πραγματικότητας που μας είχε υπερβεί. Υπήρχε κλίμα πανικού».
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον κέρδισε τις εντυπώσεις από τη στιγμή που αποφάσισε να δώσει στο κανάλι συνέντευξη απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν όλα όσα έπληξαν την εικόνα του, το «κότερο», τον Πετσίτη, τον Πολάκη. «Δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ούτε στο ελικόπτερο άλλου καναλάρχη με το οποίο έκανε μετακινήσεις ο κ. Μητσοτάκης». Θα ήταν κακή η εικόνα αν βρισκόμουν στο σκάφος ενός επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί για διαπλοκή ή που βρισκόμουν σε μία fake αντιπαράθεση» είπε και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως «η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μία δυνατότητα να ζει με πολύ μεγάλη άνεση. Έχει την δυνατότητα να έχει εξοχικό μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο. Αλλά όταν ήλθε εδώ δεν τον ρωτήσατε. Και αν ξανάρθει πάλι δεν θα τον ρωτήσετε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι για ότι κακό έχει συμβεί στην χώρα φταίει ο Τσίπρας».
«Είμαι περήφανος γιατί τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός μου που να έχει βάλει το χέρι στο μέλι». «Θεωρώ ότι στο σκάνδαλο της NOVARTIS υπάρχει δρόμος μπροστά. Υπήρξε την επίμαχη περίοδο σκάνδαλο, υπάρξουν καταθέσεις, mail και ενδείξεις».
Οι δύο δημοσιογράφοι του Σκάι -ο Αλέξης Παπαχελάς και η Σία Κοσιώνη- εστιάζοντας σε ερωτήσεις γύρω από θέματα που θα μπορούσαν να αφορούν μόνο τις στήλες του κουτσομπολιού και το πρόσωπο του πρωθυπουργού πήραν μέρος στην επιχείρηση αποδόμησης της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα που εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από τον Σκάι και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία πέτυχαν τον σκοπό τους: ο Αλέξης Τσίπρας είναι λιγότερο δημοφιλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη -που αποφεύγει τέτοιες συνεντεύξεις και απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης από μέσα που φιλοτεχνούν την εικόνα του ηγέτη.
Το πρόβλημα δεν ήταν το κότερο, αλλά ότι ο Τσίπρας ήταν σ΄αυτό και μάλιστα κάπνιζε και …πούρο! Το σκάνδαλο Novartis έγινε σκευωρία. Το μνημόνιο το ΄φερε ο Τσίπρας, μαζί με την ανεργία, ρουσφέτια και την καταστροφή της μεσαίας τάξης. Η αριστερά δεν μπορεί να κυβερνά και μάλλον γι΄αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας.
Η συνέντευξη έδινε πολύ συχνά την εικόνα της απολογίας σε μια ανάκριση με την Σία Κοσιώνη να παίρνει εισαγγελικό ύφος και τον Αλέξη Τσίπρα να της θυμίζει πως είναι μέλος μιας πολιτικής οικογένειας -πράγμα που αν ήταν δικαστής ήταν λόγος εξαίρεσης από την δίκη! Πιθανόν – όπως παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας- θα ήταν πράγματι αντικειμενική δημοσιογραφία αν το κανάλι καλούσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κάνει αντίστοιχες ερωτήσεις -που μάλλον θα είχαν περισσότερα θέματα, αλλά αυτή δεν έγινε και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ.
Όπως επίσης παρατήρησε ο πρωθυπουργός η συζήτηση δεν αφορούσε θέματα όπως το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, ενώ η ερώτηση για το Novartis δεν είχε θέμα το σκάνδαλο, αλλά τον …Αλέξη Τσίπρα, λες και αυτός πρέπει να απολογηθεί γι΄αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι πήγε στο στόμα του λύκου κι απάντησε σε κάθε ερώτηση που δέχτηκε, αλλά όπως ανέλαβαν να εξηγήσουν άλλα μέσα έφυγε «αμετανόητος». Η απόφαση θα βγει από όλα τα μέσα και είναι ….ένοχος.
Πιθανόν το σύστημα να συγχωρούσε τον Αλέξη Τσίπρα αν έδειχνε …μεταμέλεια, μια συγγνώμη, μια δήλωση μετανοίας. Ο ίδιος δήλωσε με ειλικρίνεια μόνο …αφέλεια, αλλά αυτό δείχνει πως είναι «αμετανόητος» γιατί ούτε η αφέλεια, ούτε η ειλικρίνεια συγχωρούνται. Ούτε καν η μεταμέλεια ενός νικητή, αλλά μόνο η δήλωση μετανοίας ενός ηττημένου.
Η συνέντευξη είχε φυσικά υψηλή τηλεθέαση- 41% έφτασε κάποια στιγμή- και το ερώτημα αν κέρδισε ή έχασε δεν έχει απαντηθεί. Άλλοι θα πουν πως οι δυο δημοσιογράφοι «διέλυσαν» τον Τσίπρα κι άλλοι πως τους «διέλυσε» εκείνος. Μερικοί θα πουν έτσι πρέπει να γίνονται οι συνεντεύξεις, αλλά πρέπει να γίνονται με όλους. Σε μια πρόσφατη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ερωτήσεις ήταν του τύπου «τι κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου» και πώς καταφέρνεις και είσαι τόσο άνετος, ανεπιτήδευτος, τόσο σπουδαίος!
Ο Αλέξης Τσίπρας εν προκειμένω έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη -ίσως επειδή υπάρχει ως πολιτικός που δεν γεννήθηκε από τα τζάκια και τα ΜΜΕ σε μια χώρα που τα κανάλια ελέγχονται από ολιγάρχες, οι πολιτικοί γεννιούνται από την τηλεόραση και πολλοί δημοσιογράφοι γίνονται πολιτικοί.
Σε μια χώρα που η μια οικογένεια έχει τρεις πολιτικούς, η άλλη δύο και μια τρίτη ζει από το δημόσιο και θεωρείται φυσικό να κληροδοτούνται οι βουλευτικές έδρες, αλλά και οι τηλεοπτικές εκπομπές -καθώς η δημοσιογραφία γίνεται υπόθεση μιας ελίτ γύρω από οικογένειες και κόμματα.
Κατά τα άλλα η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί τον Τσίπρα για τον «Μπάρμπα στην Κορώνη», ο Μητσοτάκης θα χτυπήσει την Οικογενειοκρατία, η Φώφη Γεννηματά θεωρεί πως είναι φυσικό -ως γόνος- νάχει δυο Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του κόμματός της και πιθανόν να οδηγούμαστε σε ένα σύστημα «βασιλευόμενης» δημοκρατίας, όπως έγραψε πρόσφατα ένας δημοσιογράφος της Αριστεράς -που επίσης διακρίνεται για την δική της οικογενειοκρατία.
Σε ένα τέτοιο σύστημα που ο βασιλιάς έφυγε, αλλά οι «ευγενείς» παραμένουν και κυβερνούν πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας – ως προσωρινός ένοικος κατά τον Σημίτη, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, όχι μόνο που υπάρχει, αλλά που διαταράσσει την πολιτική τάξη -η οποία χάρη στον ρόλο των ΜΜΕ, θα αποκατασταθεί πιθανόν την Κυριακή, όταν ο λαός θα διορθώσει το λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σοβαρά ερωτήματα για να μην επαναληφθεί το τρισάθλιο «φαινόμενο Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ

  Πόθεν η... στεφανιαία του ΣΥΡΙΖΑ; Το «γιατί» έχει εδώ πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιοι ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ  avgi.gr Στέφανος ο κατακτητ...