Παρασκευή, Απριλίου 05, 2019

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

Προβολή ταινίας από τη Λέσχη Κινηματογράφου του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Cinéma –κίνημα: σχολείο (5/4/19)

Η Λέσχη Κινηματογράφου του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Cinéma –κίνημα: σχολείο σας καλεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 και ώρα 6 το απόγευμα στην παρουσίαση της ταινίας «Vitus», παραγωγής Ελβετίας, 2006.
Αποτέλεσμα εικόνας για «Vitus»,  2006: Fredi M. Murer Σκηνοθεσία: Fredi M. Murer
Ηθοποιοί: Fabrizio Borsani (ο Vitus στην ηλικία των 6 ετών)
Teo Gheorghiu (ο Vitus στην ηλικία των 12 ετών), Bruno Ganz.

Καλεσμένος μας ο κ. Χαράλαμπος Χειμαριός, κοντραμπασίστας, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από το 1989 και Κορυφαίος Α΄ από το 2001. Η ταινία θα παρουσιαστεί στα γραφεία του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ (Μπρούφα 12, περιοχή Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου, Θεσσαλονίκη).
  • Διεθνές Συνέδριο στο Παν/μιο Πατρών: Mythical History and Historical Myth: Blurred Boundaries in Antiquity (28/6-1/7/19)

    Το «Εργαστήριο Μελέτης Μύθου & Θρησκείας στην Ελληνική & Ρωμαϊκή Αρχαιότητα» του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Mythical History and Historical Myth: Blurred Boundaries in Antiquity», από 28 Ιουνίου μέχρι 1 Ιουλίου 2019.
    Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου (https://mythistory.events.upatras.gr/) μπορείτε να δείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (πρόγραμμα, περιλήψεις ανακοινώσεων, κλπ.)
  • 1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (27-29/9/19)

    Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλασικές Σπουδές» του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει συνέδριο Μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών και υποψηφίων Διδακτόρων με θέμα "Αθανασία και Μνήμη στον Αρχαίο Κόσμο", που θα διεξαχθεί στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο 'ΞΕΝΙΑ' στο Ρέθυμνο. Το συνέδριο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/-τριες και υποψήφιους/-ες διδάκτορες των Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής.
    Για την πρόσκληση και την αφίσα, βλ. συνημμένα
    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://pgradconferenceuoc.wixsite.com/immortality-memory ή να επικοινωνήσετε με την οργανωτική επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pgradconference.uoc@gmail.com.

    Συνημμένα

  • Πρόσκληση (pdf, 121KB)
  • Αφίσα (pdf, 140KB)

  • Ομιλία στο ΕΚΠΑ: Homer live then and now: Ὅμηρος ἐν τῷ ζωῷ ἐνταῦθα καὶ νυνί (8/4/19)

    Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, ώρα 10.30 πμ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Dr Héctor Eduardo García Cataldo (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso / Universidad de Chile) με θέμα: ‘Homer live then and now: Ὅμηρος ἐν τῷ ζωῷ ἐνταῦθα καὶ νυνί’. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα 826 (8ος όροφος) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
  • Ανακοίνωση ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης του Τομέα ΜΝΕΣ του ΑΠΘ: Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική από τους πρώιμους νεότερους χρόνους έως σήμερα (Μάρτιος 2020)

    Ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ ανακοινώνει την ΙΣΤ΄ Επιστημονική Συνάντηση του Τομέα ΜΝΕΣ του ΑΠΘ με θέμα: Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική από τους πρώιμους νεότερους χρόνους έως σήμερα. Η Συνάντηση έχει ως κεντρικό στόχο να φωτίσει την πολεμική διάσταση της λογοτεχνίας, της φιλολογίας και της κριτικής, διερευνώντας ευρύχωρα στον χρόνο τεχνικές, ρητορικές και είδη.
    Οι εργασίες της Επιστημονικής Συνάντησης θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαρτίου του 2020 (πιθανότερες ημερομηνίες 27-29 Μαρτίου). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν πρόταση για ανακοίνωση, η οποία θα περιλαμβάνει τίτλο και περίληψη 300 λέξεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lvarelas@lit.auth.gr). Η επιλογή των προτάσεων θα ανακοινωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.
    Προτεινόμενες θεματικές περιοχές: Φιλολογία και κριτική
    1. Φιλολογικές έριδες και διαμάχες
    2. Η ρητορική των πολεμικών κειμένων (λίβελλοι, κριτικές, δημοσιογραφία)
    3. Παράδοση vs νεωτερικότητα: η κριτική ως πεδίο στράτευσης σε κρίσιμους καιρούς
    Λογοτεχνία
    1. Το οπλοστάσιο του λογοτέχνη: παρωδία, σάτιρα, παιγνιώδης λογοτεχνία
    2. Λογοτεχνικές ανταρσίες και συγκρούσεις λογοτεχνών

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.lit.auth.gr/sites/default/files/e_pena_kai_to_ksiphos.pdf
  • Διάλεξη στο Παν/μιο Πατρών: Το γλωσσικό ζήτημα και η γενιά του 30η Αποτέλεσμα εικόνας για η γενιά του 30

    Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος), Πανεπιστήμιο Harvard και το Πανεπιστήμιο Πατρών σας προσκαλούν στη διάλεξη της Χριστίνας Ντουνιά, Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Το γλωσσικό ζήτημα και η “γενιά του τριάντα”». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 10 Απριλίου και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο.
    Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά.
  • Έφυγε από τη ζωή η νεοελληνίστρια Ινές Ντι Σάλβο

    Έφυγε από τη ζωή η τακτική καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Παλέρμου, Ινές Ντι Σάλβο.
    Η Ινές Ντι Σάλβο για σαράντα περίπου χρόνια αγάπησε με πάθος, μελέτησε σε βάθος, δίδαξε και μετέδωσε τις γνώσεις της σε εκατοντάδες φοιτητές στη Σικελία, διαδίδοντας παράλληλα τις νεοελληνικές σπουδές σε όλο τον κόσμο μέσα από τη συμμετοχή της στο περίφημο Σικελικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμου και πρωτοστατώντας στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και διαγωνισμών, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης”.

    Αποτέλεσμα εικόνας για ines di salvoInes Di Salvo | Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών

  • Διαλέξεις για τον Γιώργο Σεφέρη στο Τελλόγλειο τον ΑπρίλιοΑποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Σεφέρης «Όταν το φως χορεύει

    Στο πλαίσιο της έκθεσης Γιώργος Σεφέρης «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια» θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
    -δύο διαλέξεις, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 19.00, από τους καθηγητές του ΑΠΘ κ. Μάρθα Βασιλειάδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και κ. Λάμπρο Βαρελά, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Η διάλεξη της κ. Βασιλειάδη έχει τίτλο: «Ο Σεφέρης αλληλογράφος» και του κ. Βαρελά «Η επιτιμοποίηση του Γιώργου Σεφέρη από το ΑΠΘ: 16.4.1964».
    -«Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη», την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 στις 19.30. Οι ομιλητές θα είναι ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιστήμονας, διπλωμάτης, βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής, και ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι. Η ομιλία του κ. Κουμουτσάκου θα αφορά τον διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη ενώ του κ. Παπαδόπουλου την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.
    - Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 18.30: ομιλία της Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίας Μαίρης Μικέ, με τίτλο " Γιώργος Σεφέρης, Τροχιές φωτός" και ξενάγηση στην έκθεση "Γιώργος Σεφέρης: όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια" από συνεργάτη του Τελλογλείου Ιδρύματος.

    Πληροφορίες: https://www.teloglion.gr/el/teloglion/events
  • 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων: Libraries: dialogue for change (24-30/8/19)


    Η Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA), με θέμα “Libraries: dialogue for change” (“Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή”).
    Το συνέδριο θα διεξαχθεί από Σάββατο 24 έως Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Aθηνών. Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για την ανάληψη του καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του Δήμου Αθηναίων. Το συνέδριο, στην υλοποίηση του οποίου θα συμβάλουν πάνω από 300 εθελοντές, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στο χώρο των βιβλιοθηκών και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 4.000 συνέδρους από 120 χώρες. Παράλληλα με αυτό, διοργανώνεται διεθνής έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο του συνεδρίου.

    To συνέδριο θα εστιάσει στο πώς οι βιβλιοθήκες κάθε είδους, μεγέθους και θεματικού πεδίου θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο και τις υπηρεσίες τους εν όψει των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Άλλωστε, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή, η ανάδυση του ψηφιακού κόσμου, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, απαιτούν προσαρμογές και αλλαγές.
    πηγή: εφημ. Η Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/1017728/gallery/politismos/atzenta/85o...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...