Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2018


Οκτώβριος , ο μήνας της ποίησης (και άλλων πολλών)


Ο Οκτώβριος 2018 ίσως γίνει  ο πιο συναρπαστικός μήνας του Φθινοπώρου, καθώς είναι γεμάτος ποίηση, αναγνώσεις και βιβλία.

Ποιητικές Διαδρομές: η Ποίηση ταξιδεύει με την Ιστορική Διαδρομή του 040

Η ΠΟΙΗΣΗ  …. On the road ή αλλιώς νέοι ποιητές  διαβάζουν και συζητούν την εποχή τους. Στην ιστορική γραμμή του 040, που συνδέει τους δύο μεγαλύτερους και ιστορικούς δήμους της Αττικής της Αττικής, την Αθήνα με τον Πειραιά, από την 1 Οκτωβρίου και κάθε πρωτομηνιά έως και τον Μάρτιο, νέοι ποιητές βρίσκουν ένα μοναδικό πεδίο και χώρο για να μυήσουν επιβάτες και κοινό στη δουλειά τους.  Παράλληλα συζητούν ζητήματα της τέχνης τους με παλιότερους ομότεχνους τους.Κάθε μία από τις δράσεις θα έχει ξεχωριστή ταυτότητα:  σωματική ποίηση, ποίηση και πολιτική, ποίηση και πόλη, γενιά Χ. Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ξεκινήσει πανηγυρικά στην πλατεία Συντάγματος παρουσία των φιλαρμονικών των δύο δήμων. Μια συνεργασία της ΑΠΠΒ 2018 με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που εμπλουτίζει κ δίνει νέα διάσταση σε μια ήδη επιτυχημένη δράση του ΔΘΠ. Με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ.

Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net: Τέχνες και Αφήγηση

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων και η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου καλούν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να περιπλανηθούν στην Αθήνα από τη δύση του ήλιου και μέχρι τα μεσάνυχτα , για να ανακαλύψουν μια σειρά από εκδηλώσεις κ δράσεις εκπλήξεις,  που αναδεικνύουν με διαφορετικούς και συμμετοχικούς τρόπους τις συγγένειες Τέχνης και Αφήγησης. Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί, μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τους, τους «νυχτερινούς» επισκέπτες με εικαστικά, μουσική, αναγνώσεις ποίησης και πεζογραφίας, κυνήγι θησαυρού, θέατρο, λογοτεχνικά παιχνίδια στον δημόσιο χώρο, απρόσμενες performances,  και άλλα. Συμπράττουν καταξιωμένοι δημιουργοί που διαβάζουν αγαπημένα τους κείμενα σε φημισμένες γωνιές, αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες και τοπόσημα της Αθήνας. Την ίδια βραδιά, η Art Athina και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης οργανώνουν το Gallery Night με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 γκαλερί.

Ο Μήνας της Μετάφρασης

Σειρά εκδηλώσεων που για πρώτη φορά φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την πολυεπίπεδη διαδικασία της μετάφρασης και τους μεταφραστές, πάντα σε σχέση με τη λογοτεχνική παραγωγή και το βιβλίο.
Μέσα από τις «Μεταφραστικές Συναντήσεις» (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» δήμου Αθηναίων, 30/9, 4,13,20/10 και 4/11) αποκαλύπτονται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό όλοι οι συντελεστές που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου λογοτεχνίας, και συζητούνται θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα, το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή, η οπτικοακουστική μετάφραση, το παιδικό και εφηβικό βιβλίο και άλλα.
Μέσα από δράσεις-παιχνίδια («Γίνε Μεταφραστής για μια μέρα» 6/10, «Μεταφραστικοί Διαξιφισμοί» 24/10) οι φίλοι του βιβλίου θα γνωρίσουν καλύτερα τη μεταφραστική διαδικασία, θα δοκιμάσουν να γίνουν μεταφραστές οι ίδιοι και θα πάρουν μια γεύση από αυτήν την απαιτητική δουλειά.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», τον ΟΣΔΕΛ και τη ΣΤΑΣΥ, διοργανώνει από την 1η έως τις 7 Οκτωβρίου, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών
Για μια εβδομάδα η πόλη μεταμορφώνεται σε έναν μεγάλο ποιητικό καμβά και υποδέχεται Έλληνες και ξένους ποιητές. Ποιητικά αναλόγια, συνομιλίες και συναντήσεις, μουσικές δράσεις, δρώμενα και ημερίδες συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης αλλά και στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών παραδόσεων. Ταυτοχρόνως, σε επιλεγμένους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ (Σύνταγμα, Κεραμεικός, Ακρόπολη, Συγγρού Φιξ) θα φιλοξενείται η καλλιτεχνική δράση «Εικόνα + Ποίημα»

Αθήνα Ελεύθερη

Τον Οκτώβριο γιορτάζεται η απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί τη 12η Οκτωβρίου 1944, μέσα από πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου και διοργανώνονται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ.
Προβολές ταινιών, εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, εργαστήρια, συναυλίες, αναγνώσεις, ομιλίες, περίπατοι αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της στα ταραγμένα χρόνια από τον Πόλεμο ως την Απελευθέρωση και «φωτίζουν» τα σημεία όπου η Κατοχή και η Αντίσταση άφησαν το αποτύπωμά τους

Ταξίδι στο αρχαίο θέατρο 

μια μοναδική εμπειρία αναβίωσης του αρχαίου δράματος

Mία ωριαία παράσταση σε ανοικτό θέατρο, κάτω από το φως του ήλιου, χωρίς ίχνος τεχνολογίας, η οποία αναπαριστά την εμπειρία της γέννησης της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας – ακριβώς με τον τρόπο των αρχαίων.
Μία ανεπανάληπτη εμπειρία συναισθηματική και διανοητική, που προσφέρει γνώση, αναψυχή, ψυχική ανάταση, και εν τέλει κάθαρση όπως την ορίζει ο Αριστοτέλης. Το πρωί, λίγο μετά την ανατολή του ήλιου – με τον τρόπο των αρχαίων!

Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης: #ipolidiavazei #βιβλίαπαντού

O δημόσιος χώρος γιορτάζει την ανάγνωση και οι δημόσιες εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλες κι όλους, κυριαρχούν. Το σύνθημα βιβλία παντού γίνεται πράξη σε κεντρικά σημεία της πόλης – πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, κτίρια. Το βιβλίο «κινείται»  πάνω σε ρόδες, στο μετρό, σε λεωφορεία, σε δρόμους , στις γειτονιές. Το βιβλίο σε βρίσκει παντού!

Κινητή Βιβλιοθήκη ΟΠΑΝΔΑ

Το ειδικά διαμορφωμένο βιβλίο -αυτοκίνητο συνεχίζει τα επιτυχημένα  βιβλιο- δρομολόγια του! Με πολλούς και διαφορετικούς τίτλους, διαθέτει τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να καλύπτει τις απαραίτητες υπηρεσίες μιας βιβλιοθήκης (ηλεκτρονικό δανεισμό, αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο κλπ). Κυκλοφορεί στην πόλη από Τρίτη έως Σάββατο, σταθμεύει σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και εξυπηρετεί τους πολίτες.

Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί από λίγες μόνο ώρες έως μια ολόκληρη μέρα και φέρνει  στα παιδιά, βιβλία, πάζλ, παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Ένα υφάδι ανάγνωσης απλώνεται σε δημόσιους χώρους, πάρκα και πλατείες στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας.

Κινητή βιβλιοθήκη ECHO Refugee Library

Είναι ένα φορτηγάκι που μεταφέρει το μήνυμα της συνεργασίας, του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών. Διαθέτει βιβλία σε πληθώρα γλωσσών όπως αραβικά, φαρσί, κουρδικά, γαλλικά, αγγλικά κι ελληνικά που οι αναγνώστες μπορούν να ξεφυλλίσουν επί τόπου ή να τα δανειστούν και να τα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα. Από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο η  κινητή ECHO Refugee Library σε συνεργασία με το We Need Books και την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων καλωσορίζουν μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο σταθμό Λαρίσης και στο Communitism στην οδό Κεραμεικού.

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® για πολύ μικρούς αναγνώστες

Η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, συνεχίζουν να φέρνουν βαλίτσες γεμάτες καινούργια βιβλία γνώσεων, παραμύθια, εικονογραφημένα, μουσικά, αφής, αραβικά και φαρσί για τα προσφυγόπουλα, καθώς και βιβλία που θα βοηθήσουν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους, στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

Τα βιβλία φτιάχνουν διαδρομές  και οι ξεναγήσεις συνεχίζονται σε γειτονιές της Αθήνας που είτε έγιναν σκηνικό μυθοπλασίας ή έδωσαν έμπνευση κι έγραψαν ιστορία με  οδηγούς τους ίδιους τους συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες.
Στις 6/10 η Κατερίνα Σχινά προσκαλεί παιδιά 8-12 ετών στην Αθήνα των Ατρόμητων Κοριτσιών, σε μια διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες»- ηρωίδες που  κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα.
Στις 7/10 η  Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, σε μια λογοτεχνική διαδρομή που διαγράφουν τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με». Αφηγήσεις  που αναφέρονται σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και προσώπων στη σημερινή Αθήνα της κρίσης κι εξελίσσονται με αστυνομική πλοκή!
Στις 10/10 η Αθηνά Κακούρη, με τη βοήθεια του Θανάση Γιοχάλα, πραγματοποιεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην Πρώτη Ακαδημία, στη μοναδική δηλαδή σε όλο τον κόσμο ιστορία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», που ιδρύθηκε το 1861 για «την προώθηση της γνώσης».
Στις 13/10 με αφορμή το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο», η Αγγελική Δαρλάση και ο Νίκος Νικολαΐδης, πραγματοποιούν έναν περίπατο που αναπλάθει μνήμες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Με αφετηρία την είσοδο του Δημαρχείου Αθηνών περνούν από την πλατεία Κοτζιά σ τη Βαρβάκειο Αγορά και τις οδούς Ευριπίδου και Αιόλου, με κατάληξη το ζαχαροπλαστείο «Κρίνος».
Στις 14/10 ο  Αλέξης Σταμάτης μας ξεναγεί στην πόλη ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο μιας Κυριακής εκλογών, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι. Εκεί ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του, «Ο Έβδομος Ελέφαντας» θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του υπό έκδοση μυθιστορήματός του «Ο άντρας της πέμπτης πράξης».
Στις 20/10  η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως το λόφο του Στρέφη περπατά με τους συμμετέχοντες στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ σε ιστορικά σημεία της διαδρομής  πραγματοποιούνται αναγνώσεις από τα βιβλία «Ο καιρός της σοκολάτας» και «Τραγούδι για τρεις»
Στις 21/10 η  Άρτεμις Σκουμπουρδή, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Μοναστηράκι- Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», περιηγείται  στην αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης όπου δοξάζεται η Αθηναϊκή διαχρονία, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου της οδού Τριπόδων και στα μνημεία διαφόρων εποχών.

Ένας Κόσμος Συγγραφείς

Υπάρχουν βιβλία χωρίς συγγραφείς;  Ή συγγραφείς χωρίς αναγνώστες;
Η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με Εκδοτικούς Οίκους, δίνει μοναδικές ευκαιρίες σε Έλληνες αλλά και Ξένους Συγγραφείς που σπάνια έρχονται στην Αθήνα, να συναντηθούν και να συζητήσουν με τους αναγνώστες τους για την τροπή των ιστοριών και τη μοίρα των ηρώων.
3 Οκτωβρίου:  Ο Μεγάλος περίπατος της Άλκης
Η σημαντικότερη εν ζωή συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Άλκη Ζέη, συναντά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους, και μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά, «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» συζητά μαζί τους για το έργο της. Παρουσία της σκηνοθέτιδας
6 &7 Οκτωβρίου: 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φανταστικού – ΦantastiCon
Η μεγάλη γιορτή των φίλων του Φανταστικού επιστρέφει στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»  δήμου Αθηναίων. Συναντείστε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση τους ήρωες του Φανταστικού, που ζωντανεύουν μέσα από βιβλία, παιχνίδια, χειροτεχνήματα,  εικονογραφήσεις, αλλά και μέσα από λογοτεχνικές συζητήσεις, εικαστικούς διαγωνισμούς, αφιερώματα σε συγγραφείς, επιμορφωτικά σεμινάρια και μουσικά δρώμενα.
7 Οκτωβρίου : «Αθήνα-Ευρώπη: το μέλλον μιας πόλης, το μέλλον μιας ηπείρου»
Πώς θα είναι η Αθήνα και η Ευρώπη του μέλλοντός μας; Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φανταστικού, οι συγγραφείς Νίκος Α. Μάντης και Ιωάννα Μπουραζοπούλου συνομιλούν με τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και ανιχνεύουν την ιστορία  του μέλλοντος μέσα από τη λογοτεχνία του φανταστικού. Μήπως η σύγχρονη πραγματικότητα είναι παντού παρούσα, αλλά δεν την αναγνωρίζουμε; Πώς προσλαμβάνει η λογοτεχνία του φανταστικού την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη;
22 Οκτωβρίου: 5Η ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ: από το Χρονογράφημα – Επιφυλλίδα στο Διήγημα
Στην «Σκυταλοδρομία Λόγου» 12 συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου και καλούν το συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο, παραδίδοντας του τη Σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο από τους δώδεκα. Στην 5ηΣκυταλοδρομία ο Νίκος Βατόπουλος επιλέγει έναν εκπρόσωπο-έκπληξη από το δημοφιλές είδος του Διηγήματος.
31 Οκτωβρίου: Στρογγυλό Τραπέζι: Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται
Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;
Σε συνέχεια των πετυχημένων δράσεων στο πλαίσιο του κύκλου «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται…» που διοργανώνουν οι Πρεσβείες και τα Ινστιτούτα των Βορείων Χωρών και η Πρεσβεία της Ισλανδίας στο Όσλο, πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του θεματικού κύκλου στο φιλόξενο χώρο του Ινστιτούτου Γκαίτε. Συγγραφείς, κριτικοί και δημοσιογράφοι από τις Βόρειες Χώρες συζητούν -με συντονίστρια την ΜΙκέλα Χαρτουλάρη-  για την αστυνομική λογοτεχνία των χωρών τους και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η κοινωνία τους. Η συζήτηση έχει στόχο τη βαθύτερη ανάλυση της σύγχρονης κοινωνίας των Βορείων Χωρών και τη διερεύνηση των λόγων για τους οποίους το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος έχει γίνει τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Paul Henry R.H.A. (1876-1958) - An Irish artist noted for depicting the West of Ireland landscape/Ένας Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας

«Ο Paul Henry:  Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας σε ένα λιτό μετα-ιμπρεσιονιστικό σ...