Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για άνοια και αλτσχάιμερΕτοιμάζονται επτά δομές για την φιλοξενία ασθενών με άνοια και αλτσχάιμερ - Πού θα λειτουργήσουν

Πηγή: tribune.gr

Προκηρύχθηκαν επτά δομές για να γίνουν κέντρα ημέρας και οικοτροφεία τελικού σταδίου για ασθενείς με άνοια, δηλώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αλτσχάιμερ, καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.
Μιλώντας στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» του Πρακτορείου, η κ. Τσολάκη ανέφερε ότι «Οι φάκελοι άνοιξαν στις 27 Αυγούστου και τα κέντρα Ημέρας είναι σε Κοζάνη, Ιωάννινα (όπου δεν υπήρχαν μέχρι τώρα Κέντρα Ημέρας), Λάρισα, Καλαμάτα, όπου εκεί θα γίνει και οικοτροφείο για ασθενείς τελικού σταδίου, όπως επίσης οικοτροφείο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ένα ακόμη κέντρο ημέρας θα γίνει είτε στην Κόρινθο, είτε στην Πάτρα. Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι στην διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, και έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή την εξέταση τους, γιατί για καθένα από αυτά τα Κέντρα κατέθεσαν υποψηφιότητα περισσότερες από μία ΜΚΟ. Επομένως οι αρμόδιοι θα επιλέξουν την καλύτερη υποψηφιότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Όλη αυτή η προσπάθεια αποτελεί μεγάλη πρόοδο για την Ελλάδα, καθώς οι δομές για την άνοια είναι πολύ λίγες, τονίζει η κ. Τσολάκη και συμπληρώνει: «Φιλοδοξία του Εθνικού Παρατηρητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ είναι να δημιουργηθεί σε κάθε μεγάλη πόλη ένα Κέντρο Ημέρας».
Για τη χρηματοδότηση αυτών των δομών η κ. Τσολάκη αναφέρει, ότι στην αρχή γίνεται με χρήματα της ΕΕ, δηλαδή με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2013-2020, και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας.
Αυξάνονται διεθνώς οι πάσχοντες από άνοια
Τελευταία μελέτη για την Ελλάδα διαπιστώνει ότι ένα 5% του πληθυσμού έχει άνοια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Νευρολογίας. «Γενικά φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών διεθνώς, κι ενώ το 2015 η Παγκόσμια Εταιρεία Αλτσχάιμερ έλεγε ότι είχαμε 47 εκατομμύρια, στη φετινή της αναφορά, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ που διανύουμε, μας λέει ότι τώρα πια έχουμε 50 εκατομμύρια ασθενείς και το 2050, θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια, και όχι τα 130 όπως υπολογιζόταν στην αναφορά του 2015». Η αύξηση των ασθενών όπως τονίζει η κ. Τσολάκη αποδίδεται στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στροφή της έρευνας στα φυτικά προϊόντα λόγω υψηλού κόστους των φαρμάκων
Όσον αφορά τη θεραπεία, έχουν γίνει πολλές μελέτες με μονοκλωνικά αντισώματα, που στόχο έχουν τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη (σσ αυτή η πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στο εγκέφαλο και η αύξηση αυτών των πλακών σχετίζεται με επιδείνωση της νόσου). «Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες απέτυχαν, αν και τρέχουν ακόμα κάποιες σε πρώιμα στάδια, και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Επίσης τρέχουν και άλλες μελέτες, πάλι με μονοκλωνικά αντισώματα, που στοχεύουν σε μία άλλη πρωτεΐνη, την TAU πρωτεΐνη, που και αυτή σχετίζεται με τη νόσο».
Αν πάντως αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά κάποια από αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα που μελετώνται, τότε το κόστος θα ανεβεί πάρα πολύ, γιατί ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, κοστίζει 1000 ευρώ το μήνα, ανά ασθενή, τονίζει η κ. Τσολάκη και προσθέτει ότι σε αυτή την περίπτωση οι φτωχές χώρες, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο μεγάλο κόστος. Εξ αυτού του λόγου επιχειρείται μία στροφή στην έρευνα προς τα φυτικά προϊόντα.
Κλινική μελέτη με φυτικές ουσίες σε ασθενείς που βρίσκονται στο προστάδιο της νόσου
Η κ. Τσολάκη είπε ακόμα ότι ήδη το Μάιο του 2018 ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα για την επίδραση του αγουρέλαιου, σε ασθενείς που βρίσκονται στο προστάδιο της νόσου, όπου, όπως σημείωσε, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το λάδι που κυκλοφορεί στην αγορά. «Μελετούμε το τσάι του βουνού, και την αλόη, κι επίσης έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα που καταθέσαμε στην περιφέρεια Ηπείρου, όπου εκεί υπάρχουν πάρα πολλά φυτά, τα οποία θεωρούνται θεραπευτικά. Έχουμε καταθέσει μία πρόταση, έτσι ώστε να βρούμε το μίγμα των φυτικών προϊόντων, το οποίο θα έχει στόχο όλους τους παθογενετικούς μηχανισμούς. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι αυτοί οι μηχανισμοί, που αποτελούν την αιτία του Αλτσχάιμερ είναι δώδεκα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα βρούμε τις ανάλογες φυτικές ουσίες, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν στόχο αυτούς τους μηχανισμούς και σε συνεργασία με την έδρα της Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα κάνουμε δοκιμή σε ασθενείς που δεν έχουν Αλτσχάιμερ, αλλά βρίσκονται στο προστάδιο της νόσου. Θέλουμε να δούμε αν πράγματι τα αποτελέσματα μας από τα φυτικά προϊόντα, έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Επικοινωνία - Alzheimer Hellas

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...