Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2018

https://www.news247.gr/img/3115/6649645/222000/w660/660/bulman.jpgΜπούλμαν: "Δεν μπορώ να ακούω το Σόιμπλε να λέει ότι η ΝΔ ήταν η σωτηρία του ελληνικού λαού!"

Πηγή: news247.gr
 19 Σεπτεμβρίου 2018

«Οι πολίτες υπέφεραν αρκετά, τώρα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα (...) Είστε ένας σπουδαίος λαός και περάσατε δύσκολα χρόνια, αλλά εάν αποκτήσετε σημαντικό ρόλο στην Μεσόγειο, θα έχετε ένα σπουδαίο μέλλον», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα το -προσκείμενο στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD)- Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, με θέμα: «Ενα μέλλον για όλους, μια Ευρώπη που θα το διασφαλίσει, ένα προοδευτικό κίνημα που θα το οικοδομήσει».
Για την συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων ο Ο. Μπούλμαν λέει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο: «Για μας είναι σαφές ότι πρέπει όλες οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών να ανανεωθούν. Αυτό δεν αφορά απλώς την οικονoμία, αλλά τη βιώσιμη οικονομία», με κοινωνική διάσταση «η οποία πρέπει να δίνει σε κάθε πολίτη μια ευκαιρία. Οποιος μας βοηθά είναι προοδευτικός, όποιος μας εμποδίζει δεν είναι».
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν εκτός από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι θα συνεργαζόταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Φυσικά, εάν συμπίπτουν οι θέσεις μας», ενώ για το πώς βλέπει μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή με το Ποτάμι, ο κ. Μπούλμαν λέει: «Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ελληνες», υπενθυμίζοντας όμως ότι πάντα έλεγε στην Γερμανία, «δεν μπορώ πια να ακούω τον Β. Σόιμπλε να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού, όταν βλέπω πώς η κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία οδήγησε την Ελλάδα στα μεγάλα προβλήματα».
Τέλος, για την συμφωνία Αθήνας -Σκοπίων για το ονοματολογικό σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «θα αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο, διότι θα συνεισφέρει στην ειρήνευση στα Βαλκάνια».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ούντο Μπούλμαν στον Αντώνη Πολυχρονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε Μπούλμαν, πώς βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα μνημόνια;
Απ.: Eμείς οι Σοσιαλδημοκράτες επικρίναμε ανέκαθεν αυτό το πρόγραμμα στο Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι θεωρούσαμε ότι τα βάρη της κρίσης τα έφεραν οι λάθος άνθρωποι. Τασσόμουν πάντα υπέρ του να τεθούν όροι για την προσαρμογή, όχι όμως σε βάρος μόνο των πιο αδύναμων, αλλά λέγαμε πάντοτε να δοθούν τα δάνεια όταν οι εφοπλιστές πληρώσουν φόρους, όχι όταν οι συνταξιούχοι ματώνουν και οι οικογένειες δεν έχουν πλέον χρήματα. Τώρα ελπίζουμε ότι όλα αυτά πέρασαν και ότι η Ελλάδα θα σταθεί οικονομικά στα δικά της πόδια. Οι πολίτες υπέφεραν αρκετά σε αυτή τη χώρα, τώρα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Να δημιουργηθούν μελλοντικές θέσεις εργασίας -όχι οποιεσδήποτε θέσεις εργασίας. Αλλά θέσεις εργασίας, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη τα πολλά πλεονεκτήματα τα οποία έχει η Ελλάδα, στο θέμα των σύγχρονων ενεργειακών παροχών, της κεντρικής θέσης στη Μεσόγειο σε σχέση με τους γείτονες. Γείτονες, οι οποίοι χρειάζονται τη συνεισφορά της Ελλάδας για να εκσυγχρονιστεί η Μεσόγειος. Το ελπίζουμε πολύ αυτό και θέλουμε να το υποστηρίξουμε.
Ερ.: Tάσσεστε υπέρ μιας άλλης, εναλλακτικής, πιο κοινωνικής Ευρώπης, μπορείτε να μάς την περιγράψετε περισσότερο;
Απ.: Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι νιώθουν σήμερα μόνοι, οι οποίοι νιώθουν παραγκωνισμένοι, νιώθουν ότι η ζωή τους προσπερνά επειδή δεν έχουν πλέον δουλειά, διότι τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους δεν έχουν δουλειά ή διότι φοβούνται οι ίδιοι ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες θα τους αφαιρέσουν τη θέση εργασίας. Πρέπει να δώσουμε σε αυτούς ελπίδα, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δοθεί η εντύπωση ότι το σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν τους λαμβάνει υπόψη αφού δεν αισθάνονται να εκπροσωπούνται πια.
Ερ.: Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο κ. Μακρόν λιμνάζουν. Πιστεύετε ότι τώρα, εν όψει των ευρωεκλογών, θα υπάρξει κινητικότητα στην κατεύθυνση που περιγράφετε;
Απ.: Χαιρέτισα τον Πρόεδρο Μακρόν στο Στρασβούργο και τον συνεχάρην για τη νίκη του, διότι έσωσε την Γαλλική Δημοκρατία από την κ. Λεπέν. Ηταν ένα μεγάλο επίτευγμα. Πράγματι έκανε προτάσεις για μια νέα, ισχυρή Ευρώπη θεσμικά, αλλά η πρότασή του έχει το πρόβλημα ότι είναι τεχνοκρατική. Δεν μπορεί να κερδίσει τις καρδιές των πολιτών, δεν ασχολείται με την κοινωνική κατάσταση των πολιτών που χρειάζεται ώστε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή. Του αντέτεινα ότι είναι ένας έξυπνος Φιλελεύθερος, αλλά έχουν περάσει περίπου εκατό χρόνια από τότε που οι έξυπνοι Φιλελεύθεροι διαπίστωσαν ότι μπορούν να είναι καλοί Φιλελεύθερο μόνο σε ένα ευημερούν κοινωνικό κράτος. Για αυτό και δημιουργήθηκε η Σοσιαλδημοκρατία. Θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε την κοινωνική Ευρώπη, τότε θα είναι σύμμαχός μας. Εάν δεν μας βοηθήσει τότε θα είναι ένας πολιτικός αντίπαλος με το οποίο πρέπει να αντιπαρατεθούμε.
Ερ.: Προτείνετε μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μπορείτε να μάς διευκρινίσετε, τι ακριβώς εννοείτε;
Απ.: Δεν επιθυμώ μια τεχνική συζήτηση, ούτε μια ιδεολογική συζήτηση. Για μας είναι σαφές και το δηλώνουμε ότι -σε αυτήν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κόσμος, στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη- πρέπει όλες οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών να ανανεωθούν. Αυτό δεν αφορά απλώς την οικονoμία, αλλά τη βιώσιμη οικονομία σε αρμονία με τις απαιτήσεις του πλανήτη, τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Δεν πρόκειται μόνο για το περιβάλλον, πρόκειται για την κοινωνική διάσταση της οικολογικής μας πολιτικής, η οποία πρέπει να δίνει σε κάθε πολίτη μια ευκαιρία να συμμετέχει, να γίνει κοινωνός. Αυτός είναι ο ορισμός των πολιτικών μας στόχων. Οποιος μας βοηθά σε αυτό, είναι προοδευτικός, όποιος μας εμποδίζει δεν είναι.
Ερ.: Στη Γερμανία ιδρύθηκε από την Σάρα Βάγκενκνεχτ και τον Όσκαρ Λαφοντέν το κίνημα «Ξεσηκωθείτε» που έχει τέτοιους στόχους. Πως το βλέπετε, θα συνεργαζόσασταν ως Σοσιαλδημοκράτης με την γερμανική Αριστερά στην κατεύθυνση που περιγράψατε;
Απ.: Η μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν θέλουμε να συνάψουμε συμμαχίες λόγω αρχών. Θέλουμε μια νέα πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών. Αυτή είναι η βάση από την οποία εκκινούμε. Το λάθος της ιδέας του Οσκαρ Λαφοντέν και της Σάρα Βάγκενκνεχτ -και το λένε αυτό και οι ίδιοι οι κομματικοί τους φίλοι- είναι ότι πρόκειται για μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, και επιπλέον βρίσκεται κοντά στον Μελανσόν, σε κάποιον ο οποίος επιθυμεί την επιστροφή στα εθνικά κράτη και δεν εργάζεται προς τα μπρός για μια νέα Ευρώπη. Εδώ βλέπω τεράστιες διαφορές, δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς το ένα με το άλλο.
Ερ.: Και με ποιον θα συνεργαζόσασταν στην Γερμανία;
Απ.: Στη Γερμανία συμφωνήσαμε στο παρελθόν να συνεργαστούμε με τους Πράσινους όπου μπορούμε, διότι ήταν το κόμμα το οποίο βρισκόταν προγραμματικά πλησιέστερα σε μας. Σήμερα δεν έχουμε αυτές τις πλειοψηφίες, ή δεν τις έχουμε παντού, πρέπει να αγωνιστούμε για νέες πλειοψηφίες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, διότι εκεί δεν έχουμε συνασπισμούς. Eάν θέλουμε να κάνουμε μια καλύτερη τραπεζική νομοθεσία, η οποία να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τους κερδοσκόπους, χρειαζόμαστε μια απλή πλειοψηφία στη διαδικασία της νομοθέτησης. Εάν θέλουμε να κάνουμε μια καλή οικολογική πολιτική, εάν θέλουμε να ανανεώσουμε τις κοινωνικές συμβάσεις και θέλουμε να εξασφαλίσουμε δημοκρατικά δικαιώματα και στις θέσεις εργασίας, τότε προκύπτει πρακτικά, εντελώς μη ιδεολογικά, το ποιός μας βοηθά και ποιός όχι.
Ερ.: Εκτός από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι θα συνεργαζόσασταν στο ευρωκοινοβούλιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Κοιτάξτε δεν είμαι εμπλεκόμενος πολιτικός στη Ελλάδα, είμαι πολιτικός στην Ευρώπη και εκεί συνεργάζομαι με όλους εκείνους οι οποίοι μας βοηθούν να οργανώσουμε πλειοψηφίες για μια καλή πολιτική. Στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα έχω πολύ καλούς συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με τους οποίους συνεργάζομαι πολύ καλά και προσπαθούμε να κερδίσουμε πολλούς άλλους με τους οποίους μπορούμε να διαμορφώσουμε πλειοψηφίες. Συνεργάζομαι με ευρωβουλευτές του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), εάν δεν θέλουν όπως ο Μελανσόν την επιστροφή στα εθνικά κράτη, εάν θέλουν να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Συνεργάζομαι με Φιλελεύθερους, με Χριστιανοδημοκράτες, εάν πρόκειται να κάνουμε ένα καλό νόμο. Φυσικά και θα συνεργαζόμουν με το ΣΥΡΙΖΑ -εκτός από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- εάν συμπίπτουν οι θέσεις μας.
Ερ.: Νομίζετε ότι είναι δυνατή στην πορεία η συνεργασία αυτών των ελληνικών κομμάτων στην κατεύθυνση που περιγράφετε;
Απ.: Νομίζω ότι θα έχει δίκιο να πει κανείς ότι αυτά είναι πράγματα το οποία διαμορφώνονται στην πορεία. Σκεφτείτε την κατάσταση στην Πορτογαλία πριν από μερικά χρόνια. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αντόνιο Κόστα από τη θέση της μειοψηφίας που βρισκόταν θα μπορούσε να γίνει ένας τόσο επιτυχημένος πρωθυπουργός. Πριν μερικούς μήνες στην Ισπανία κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να επιτύχει μια τέτοια θέση υποστηριζόμενος από τοπικιστικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονταν σε τεράστια σύγκρουση με τους προηγούμενους κυβερνώντες. Νομίζω πως η δημοκρατία είναι μια διαρκής διαδικασία...
Ερ.: Θα βλέπατε θετικά ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι στην Ελλάδα;
Απ: Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες στην Ελλάδα. Είμαι ένας Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και πάντα έλεγα στην Γερμανία ότι δεν μπορώ πια να ακούω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού όταν βλέπω πώς η κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία οδήγησε την Ελλάδα στα μεγάλα προβλήματα.
Ερ.: Πώς βλέπει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων;
Απ.: Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο εάν την αποδεχθούν και οι δυο χώρες, διότι θα συνεισφέρει στην ειρήνευση στα Βαλκάνια. Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Όρμπαν εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθούν να την υπονομεύσουν, και θα χαιρόμουν άν δε το επιτύχουν.
Ερ.: Το μήνυμά σας προς τους Ελληνες για την μεταμνημονιακή εποχή ποιό είναι κ. Μπούλμαν;
Απ.: Tο μήνυμά μου είναι να είστε θαρραλέοι. Είσαστε ένας σπουδαίος λαός και περάσατε δύσκολα χρόνια, αλλά εάν αποκτήσετε σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσόγειου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, θα έχετε ένα σπουδαίο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Nils Wülker & Arne Jansen - Festival de jazz de Leverkusen 2024 - ARTE CONCERT...

Γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και κάνουν μουσική μαζί για περίπου 15 χρόνια. Ο Nils Wülker και ο Arne Jansen επανεφευρίσκουν συνεχώς τον χώ...