Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

«Αυτό που με τρομάζει είναι η δαιμονοποίηση των άλλων...»

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος η 89χρονη Γερτρούδη απηύθυνε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στους συμπατριώτες της Αυστριακούς για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
«Η ταπείνωση των άλλων, η δαιμονοποίηση των άλλων, αυτό με ανησυχεί πάνω από όλα... Οπως τότε με τους Εβραίους - ήθελαν να καθαρίσουν τους δρόμους... αυτό είναι που φοβάμαι», λέει ζητώντας να καταψηφιστεί ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ στις επαναληπτικές εκλογές.
«Η ολοκληρωτική απαξίωση των άλλων.. η προσπάθεια να ξυπνήσουν τα χαμηλότερα (ένστικτα του ανθρώπου) σε μια χώρα και η προσπάθεια να φέρουν στο προσκήνιο τα χειρότερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων- όχι τα αντίθετα, όχι τα ευγενή- μόνο τα χειρότερα. Εχουμε ήδη δει αυτό το σενάριο. Εμφύσησαν το μίσος... ξεφτιλίζοντας και χλευάζοντας τους άλλους. Οπως με τους Εβραίους- έπρεπε να καθαρίσουν τους δρόμους. Οι Βιενέζοι- άνδρες γυναίκες και παιδιά- παρακολουθούσαν και γελούσαν με όλα αυτά. Και ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, προσπαθούν να ξυπνήσουν σήμερα. Και αυτό πονάει- αυτό είναι που φοβάμαι», λέει στο βίντεο της η ηλικιωμένη γυναίκα, τονίζοντας ότι το Ελεύθερο Κόμμα του Χόφερ στόχο έχει ακριβώς αυτό: να ξυπνήσει το χειρότερο εαυτό των ανθρώπων όπως έγινε και με τους Ναζί την δεκαετία του '30.
Ζήτησε από τους νέους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον αντίπαλο του Χόφερ, τον στηριζόμενο από τους πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπελέν, εκφράζοντας το σοκ της για τις δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Χάινς Κρίστιαν Στράσε ότι οι μετανάστες μπορεί να πυροδοτήσουν «εμφύλιο πόλεμο» στην Αυστρία.
«Ανατρίχιασα όταν το άκουσα» λέει η Γερτρούδη. « Δεν μπορείς καν να υπαινίσσεσαι κάτι τέτοιο. Εχω γίνει μάρτυρας εμφυλίου πολέμου όταν ήμουν επτά ετών και δεν τον έχω ξεχάσει ποτέ. Τότε είδα τους πρώτους νεκρούς και δυστυχώς όχι τους τελευταίους... Πιθανόν αυτές να είναι οι τελευταίες εκλογές για μένα... Αλλά οι νέοι άνθρωποι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα τη ζήσουν καλά».
Πάνω από 2,8 εκατομμύρια χρήστες είδαν το βίντεο στο Facebook και η Γερτρούδη είπε πόσο χαρούμενη είναι που τόσοι πολλοί αποφάσισαν να πάρουν στα σοβαρά τα λόγια μιας ηλικιωμένης γυναίκας».
Η Γερτρούδη ήταν 16 ετών όταν αυτή και ολόκληρη η οικογένειά της μεταφέρθηκαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Ηταν η μοναδική από την οικογένεια της που κατάφερε να επιστρέψει.

Σχεδόν ισόπαλοι 

Ο 72χρονος Βαν ντερ Μπέλεν νίκησε με πολύ μικρή διαφορά τον 45χρονο αντίπαλο του τον Μάιο, αλλά το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε δικαστικά να ανατρέψει το αποτέλεσμα, λόγω τεχνικών λαθών στη διαδικασία.
Επανάληψη των εκλογών ορίστηκε για τον Οκτώβριο, αλλά ξανά η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω ελαττωματικών φακέλων. Η αναμέτρηση τελικά θα γίνει την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου.
Οπως και άλλα «συγγενικά» κόμματα στην Ευρώπη, αλλά και ο Τραμπ στην Αμερική, το Κόμμα της Ελευθερίας αύξησε τη δημοτικότητά του υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες και τους φόβους για τη μετανάστευση, αλλά και τη δυσαρέσκεια προς την πολιτική ελίτ.  Το κόμμα, όχι μόνο έχει πολλές ελπίδες να κερδίσει την προεδρία, αλλά και να επικρατήσει και στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...