Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

TA NEA TOY ΑΣΚΙ

Στράτης Σωμερίτηςένας δημοκράτης σοσιαλιστής των δικαιωμάτων

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 2016, 7 μ.μ., Αίθουσα ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 10671, Αθήνα)

 
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) με αφορμή την πρόσκτηση του Αρχείου Στράτη Σωμερίτη σας προσκαλούν σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του πρωτοπόρου δημοκράτη σοσιαλιστή:

Στράτης Σωμερίτηςένας δημοκράτης σοσιαλιστής των δικαιωμάτων


Ομιλητές:
Άντα Κάπολα, υπεύθυνη αρχειακών συλλογών ΑΣΚΙ
Βασίλης Μαυρίδης, νομικός
Μιχάλης Μωραϊτίδης, επιστημονικός συνεργάτης Ελληνικής Ένωσης για τα
Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα
Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)
Ριχάρδος Σωμερίτης, δημοσιογράφος
Συντονιστής: Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το νέο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο (18/2016)
 με αφιερώματα στο 1956: ο κόσμος όλος έγινε άνω κάτω και στον Στράτη Σωμερίτη

Πρόγραμμα συνεδρίου:
"Διαδρομές του παρελθόντος: Ο εμφύλιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία και τη μνήμη"

2-3 Δεκεμβρίου 2016
Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα)
Διοργάνωση: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο "Διαδρομές του παρελθόντος: Ο εμφύλιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία και τη μνήμη" στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα). 
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου...

Ψηφιακή Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)

Το σημαντικότερο περιοδικό της ελληνικής αριστεράς για τον πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία είναι ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο.
Η Επιθέωρηση Τέχνης (1954-1967) αποτυπώνει τις αναζητήσεις της ελληνικής αριστεράς στις μετεμφυλιακές πραγματικότητες, την Άνοιξη της δεκαετίας του 1960 και τους προβληματισμούς και τις εντάσεις γύρω από το μέλλον του κινήματος μέχρι την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης και της παράδοσης του εμβληματικού περιοδικού στους φυσικούς του αποδέκτες έγινε με την ευγενική παραχώρηση του Νίκου Σιαπκίδη. Την ευθύνη του έργου είχε η Ιωάννα Βόγλη σε συνεργασία με την Μελπομένη Στογιάννου, τον Γιώργο Ταβουλάρη και τον Χρήστο Τριανταφύλλου.
Για να περιηγηθείτε στα τεύχη του περιοδικού, πατήστε ΕΔΩ
ΠροΣχέδια Ιστορίας 2016-2017

Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Σαρρή 14, 3ος όροφος
για την παρακολούθηση των συναντήσεων είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής και η ανάγνωση των εισηγήσεων:
πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο aski@askiweb.gr

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη συνάντηση των ΠροΣχεδίων Ιστορίας. Εισηγητής ήταν ο Χρήστος Τσάκας (μεταδ. ερευνητής F.U. Berlin) και συνομιλητής ο Τάσος Σακελλαρόπουλος (Μουσείο Μπενάκη-ΑΣΚΙ). Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη βιομηχανία πετρελαίου στα χρόνια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση. Ο Στέφανος Ιωαννίδης, υποψήφιος διδάκτορας του ΕΚΠΑ, θα συνομιλήσει με τον Στέφανο Βαμιεδάκη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: "Η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της Αριστεράς στο κίνημα των Εργοστασιακών Επιτροπών (1974-1981)".

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων, πατώντας ΕΔΩ

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
 
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Τέταρτος κύκλος εκπομπών 2016-2017

Από την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 12.00 - 13.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο
Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;
Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Ακούστε τις εκπομπές του τέταρτου κύκλου, πατώντας ΕΔΩ
Η Ιστορία στο Κόκκινο: τρίτος κύκλος (2015-2016)

Το πλήρες αρχείο των εκπομπών του τρίτου κύκλου, βρίσκεται ΕΔΩ
Ο τρίτος κύκλος (28 εκπομπές) που διήρκησε από 11 Οκτωβρίου έως 12 Ιουνίου κάλυψε πλήθος ιστορικών θεμάτων όπως ο Α΄ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Απελευθέρωση, η σχέση κινηματογράφου και ιστορίας, το μαθητικό κίνημα στη Μεταπολίτευση, η λογοκρισία, οι Έλληνες Αιγυπτιώτες, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, η υπόθεση Ρίχτερ και η ακαδημαϊκή ελευθερία, η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991, το μετεμφυλιακό κράτος, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση στην Ελλάδα, τη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Γκιάκ», τα νυχτερινά γυμνάσια της δεκαετίας του 1960, το αντιδικτατορικό κίνημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ιστορία των ναρκωτικών στον Μεσοπόλεμο, η ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η Μέση Ανατολή, ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη, οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων, το ελληνικό ντιζάιν, ενώ έγιναν αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, στον Κώστα Φιλίνη και στον Νίκο Μπελογιάννη.
Φιλοξένησε ιστορικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους: Χριστίνα Αγριαντώνη, Νίκος Αλιβιζάτος, Δημήτρης Αντωνίου Δημήτρης Αρβανίτης, Παντελής Βούλγαρης, Νικόλας Βουλέλης, Μάρκος Γκαστίν, Κωστής Γκοτσίνας, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Δημοσθένης Δώδος, Στέλιος Ζαμάνος, Γιώργος Ζεβελάκης, Δημήτρης Καραγκουλές, Πάρης Κονόρτας, Κωστής Κορνέτης, Μαρία Λαγογιάννη, Ελένη Λεμονίδου, Απόστολος Λυκεσάς, Νίκος Μανιός, Μαρία Μητροσύλη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Μπαχάρας, Νίκος Μπελαβίλας, Κώστας Νικολέντζος, Άγγελος Νταλαχάνης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Πηνελόπη Πετσίνη, Δημήτρης Πλουμπίδης, Μίλτος Πολυβίου, Σωτήρης Ριζάς, Δημήτρης Σκλαβενίτης, Τάσος Τρίκκας, Ιάσονας Χανδρινός και Δημήτρης Χριστόπουλος
.
Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών είχε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, την οργάνωση παραγωγής η Νατάσσα Δομνάκη και τη μουσική επιμέλεια ο Θανάσης Μήνας. Συντονιστές των εκπομπών ήταν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ελένη Κούκη, Ηλίας Νικολακόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

22 μέρη του πλανήτη που απαγορεύεται ρητά να επισκεφθούμε

  22 μέρη του πλανήτη που απαγορεύεται ρητά να επισκεφθούμε anatolikiattikinews.gr Με τις καινοτομίες που συμβαίνο...