Τρίτη, Μαΐου 17, 2016

META THN KATAIΓΙΔΑ ΤΟΥ ΦΑΜΠΡ... Η ΝΗΝΕΜΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Φεστιβάλ Αθηνών: Σύγχρονο ελληνικό θέατρο και διεθνείς παραγωγές

Εναλλακτικό και πολιτικό, που αφουγκράζεται την Ελλάδα του 2016, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μιλώντας, τη Δευτέρα, στον χώρο της Πειραιώς 260.
Μετά τη θύελλα το προηγούμενο διάστημα και τις έντονες συζητήσεις γύρω από το Φεστιβάλ, η ανακοίνωση των ονομάτων και των 71 παραγωγών που θα «παρελάσουν» από το Φεστιβάλ έγινε αποδεκτή με ανακούφιση. Τόσο η ομιλία του κ. Θεοδωρόπουλου όσο και του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, δεν άφησαν απ' έξω τις αντιδράσεις που ξέσπασαν τον τελευταίο καιρό στον καλλιτεχνικό χώρο.
Για την έντονη ενόχληση εκπροσώπων του Πολιτισμού όσον αφορά στις αλλαγές στον πολιτιστικό «χάρτη» και την επιστολή καλλιτεχνών για παραίτηση του κ. Μπαλτά, ο νέος διευθυντής δήλωσε: «Το Φεστιβάλ μπορεί να μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναστρέψουμε το δυσάρεστο και αντιπαραγωγικό κλίμα που δημιουργήθηκε από το κενό των τελευταίων μηνών και να ανοίξουμε έναν διάλογο πάνω σε κεντρικά θέματα που μας απασχολούν».
Προσέθεσε, ακόμη, πως φέτος ανοίγει ένας πιλοτικός κύκλος συζητήσεων πάνω σε θέματα όπως το πόσο ελληνικό θα πρέπει να είναι το Φεστιβάλ και πόσο θα πρέπει να σχετίζεται με την υποστήριξη της εγχώριας δημιουργίας.
Η πρωτοβουλία αυτή καταφθάνει μετά από διαμαρτυρίες καλλιτεχνών που με την τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ μίλησαν για απαξίωση ελληνικών παραγωγών και παραγκωνισμό των νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν το Φεστιβάλ Αθηνών ως πλατφόρμα προώθησης και ανάδειξης των εγχειρημάτων τους.
Με το βλέμμα στις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως σήκωσε τη σκυτάλη για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες «ώστε το Φεστιβάλ να συνεχιστεί και σταδιακά να αποκτήσει τον νέο του βηματισμό».
Έπρεπε μέσα σε έναν μήνα να καταρτιστεί «ένα πρόγραμμα για ένα μεγάλο φεστιβάλ, που διαθέτει τα θέατρα της Επιδαύρου και της Μικρής Επιδαύρου, του Ηρωδείου και τους χώρους της Πειραιώς 260» είπε συγκεκριμένα.
Ο υπουργός Πολιτισμού, από την πλευρά του, επισήμανε ότι μετά τις «περιπέτειες που περάσαμε, σήμερα είναι μια ευτυχισμένη ημέρα».
Το «παρών» στην παρουσίαση του προγράμματος έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επισήμανε ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο εγκαινιάζεται στην πόλη «η μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Documenta», και ανέφερε ότι πολλοί ξένοι καλλιτέχνες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Αθήνα.
Σύγχρονο ελληνικό θέατρο και διεθνείς παραγωγές
Την τιμητική τους θα έχουν στο φετινό Φεστιβάλ οι σύγχρονοι συγγραφείς, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στη σκηνή, όπως και το θέατρο ντοκουμέντο. Έμφαση θα δοθεί και αυτή τη χρονιά στις κοινωνικοπολιτικές αποχρώσεις της Ευρώπης χωρίς να μένουν εκτός της θεματικής ατζέντας οι πρόσφατες εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο. 
Στην Πειραιώς 260 συγκεντρώνονται οι περισσότερες ξένες παραγωγές, ενώ στο Ηρώδειο θα παρουσιαστούν κυρίως μουσικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν ακόμη στο Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, και της Μικρής Επιδαύρου, όπου θα εμφανιστούν η Τάνια Τσανακλίδου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Στέφανος Κορκολής , ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Μανώλης Μαυροματάκης αλλά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με την παράσταση «Ποδάγρας».
Το φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σηκώνει αυλαία την 1η Ιουλίου με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, και ακολουθούν η «Ορέστεια» διά χειρός Γιάννη Χουβαρδά , οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας και «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. 
Από την γιορτή αυτή της τέχνης δεν θα απουσιάσει και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που θα παρουσιάσει τους «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Ανάμεσα στα διεθνή ονόματα που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ εκείνο του Ρομέο Καστελούτσι που επιστρέφει στην Ελλάδα με το «Julius Caesar Spared parts», αλλά και εκείνο της αργεντινής σκηνοθέτιδας και συγγραφέως Λόλα Αρίας. Η Αρίας θα παρουσιάσει την περφόρμανς με τίτλο «Minefield» η οποία βασίζεται σε αφηγήσεις βρετανών και αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ το 1982. 
Ανατρεπτική θα είναι και η τελευταία παραγωγή του αργεντινού καλλιτέχνη Ροντρίγκο Γκαρσία με τίτλο «4» στην οποία τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα. 
Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει και στον κύκλο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται παγκοσμίως με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ εντάσσοντας στο φετινό του πρόγραμμα ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. 
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος αναφέρθηκε ότι στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι το φεστιβάλ να λειτουργεί ως ένα διεθνές φόρουμ, και ανάμεσα στις δράσεις που θα αναπτυχθούν είναι η δημιουργία Λυκείου Επιδαύρου, ενός διεθνούς κέντρου έρευνας για την εκπαίδευση του ηθοποιού στο αρχαίο δράμα. 
http://greekfestival.gr/gr/events
Πηγή: in.gr, 16 Μαΐου 2016
*************************
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.The body as dramatic material in the theatre of Romeo Castellucci

2.  

3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...