Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2014

Η ταινία του Σαββάτου

  Μέρες Θυμού

Μέρες Θυμού Flammen & Citronen

Δραματική Δανέζικη ταινία του 2008, βασισμένη στην ιστορία της Δανίας , στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής.
Έγχρωμη | Διάρκεια: 130'
Σκηνοθεσία Όλε Κρίστιαν Μάντσεν
Παίζουν: Θούρε Λίντχαρντ, Μαντς Μίκελσεν, Στίνε Στενγκάντε, Χανς Ζίσχλερ
Δύο πιστοί φίλοι και μέλη της δανέζικης αντίστασης, με τα ψευδώνυμα Φλέιμ και Σιτρόν, αναλαμβάνουν την εκτέλεση συμπατριωτών τους που συνεργάζονται με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μια καινούργια πληροφοριοδότης και η διαταγή να δολοφονήσουν Γερμανούς αξιωματικούς θα τους βυθίσουν σ' έναν κύκλο δολοπλοκιών και καχυποψίας.

Σκηνοθετική ακρίβεια, υποδειγματικές ερμηνείες, εξαιρετική αναπαράσταση εποχής κι ένα πολεμικό δράμα που μετατρέπεται σ' εφιαλτικό ταξίδι ως την καρδιά του σκοταδιού. Το δανέζικο σινεμά πιστοποιεί την κλάση του, έξω από "δόγματα", και σε ταινίες είδους.
Πηγή:  http://www.athinorama.gr

****************************

Η κατοχή της Δανίας από τους Γερμανούς ξεκίνησε με την Επιχείρηση Weserübung στις 9 Απριλίου 1940 και διήρκεσε μέχρι τον Μάιο του 1945, με την παράδοση των Γερμανών στους Συμμάχους και το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Η κατοχή της δεν ήταν αρχικά στους βασικούς στόχους των Γερμανών. Η απόφαση τελικά πάρθηκε από τον ίδιο τον Χίτλερ, καθώς η θέση της Δανίας θα βοηθούσε στην Εισβολή στη Νορβηγία και θα προστάτευε από πιθανή αντεπίθεση των Βρετανών. Επίσημα, η Γερμανία υποστήριζε ακόμα και μετά την εισβολή στη χώρα ότι η κατοχή είχε ως σκοπό τη προστασία της Δανίας από τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Μέσα σ'αυτό το ιστορικό πλαίσιο τοποθετείται η μικροϊστορία δύο Δανών αντιστασιακών και η περιδίνησή τους γύρω από τον κεντρικό στόχο τους, τον επικεφαλής της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Cécile Chaminade (1857-1944):Μια ξεχασμένη εξαιρετική συνθέτρια έργων για πιάνο της ύστερης ρομαντικής περιόδου

Late-Romantic French piano music of unfailing elegance and wit, chosen by a rising piano star and gifted young advocate of under-rated compo...