[..................]Το πραγματικό χρέος της Ελλάδας ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Στην Ε.Ε. δεν γνωρίζουν πραγματικά το τοπικό χρέος. «Αν δεν έχεις ελεγκτικό σύστημα ή ένα σύστημα προμηθειών, είναι λίγο δύσκολο να υπολογίσεις το χρέος», λέει. Η ( κ.Πάππας) προτείνει πέντε προτεραιότητες: «Ενα ακριβές ελεγκτικό σύστημα, ένα ακριβές σύστημα προμηθειών και ένα προϋπολογισμού. Και μετά η Υγεία και η Παιδεία. Ας μην επανεφεύρουμε τον τροχό. Ας ασχοληθούμε με όσα επηρεάζουν άμεσα το νομισματικό σύστημα της Ελλάδας, και μετά ας πάμε στα υπόλοιπα».
«Χωρίς κανόνες όλοι κλέβουν»
Υπάρχει κάτι στο αμερικανικό σύστημα το οποίο θα μπορούσε ναα μιμηθεί η Ελλάδα; «Ελεγχος, προϋπολογισμός, προμήθειες», επαναλαμβάνει. «Ο καθένας σήμερα κλέβει ό,τι μπορεί!Είναι τόσο ωμό, που είναι σχεδόν κωμικό. Αν το έκανες εδώ αυτό, θα ήσουν φυλακή. Στην Ελλάδα έχουν περάσει 10 χιλιάδες νόμους και δεν θα κάνει διαφορά αν περάσουν άλλους 10 χιλιάδες, διότι τίποτε δεν εφαρμόζεται. Δεν μπορείς όμως να νομοθετήσεις την ηθική».
Είναι ζήτημα νοοτροπίας ή θεσμών; Ο Πάγκαλος είπε ότι μαζί τα φάγαμε... «Με ξέρει πολύ καλά ο Πάγκαλος», λέει και χωρίζει μία κόλλα χαρτί σε έσοδα και έξοδα. «Εδώ είναι τα χρήματα που βγάζεις, κι εδώ πόσα ξοδεύεις. Αν δεν έχεις κανόνες και λεπτομερή προϋπολογισμό με προμήθειες και έσοδα, δεν μπορείς να ισοσκελίσεις. Μπορείς να το αποδώσεις στη νοοτροπία, στο μαζί τα φάγαμε, αν είχες όμως το σύστημα, όλοι θα έπρεπε να συμμορφωθούν, διότι η κλεψιά θα ήταν προφανής. Τώρα όμως δεν είναι προφανής, διότι είναι χειρόγραφη. Αν παραγγείλω κάτι από οποιοδήποτε νοσοκομείο στην Ελλάδα, θα είναι χειρόγραφο, άντε να βρεις άκρη. Δεν χρειάζεται διδακτορικό ψυχολογίας για να το καταλάβεις. Είναι θέμα συστημάτων. Κι εγώ έχω τα καλύτερα στον κόσμο. Οταν τηλεφωνεί η Κίνα, είσαι καλός. Είμαι 65 ετών, και δεν υπάρχει καλύτερος... Και οι άνθρωποι με συμπαθούν». Πώς το έχει καταφέρει αυτό μία ταμίας που συλλέγει φόρους; «Διότι έχω ένα τόσο αποδοτικό γραφείο», απαντά. «Στις τελευταίες εκλογές ξόδεψα 2.000 δολάρια και συγκέντρωσα 1,3 εκατ. ψήφους».
Μαρία Πάππας : «Στην Ελλάδα δεν θέλουν να βάλουν σε τάξη το φορολογικό»
Πηγή: Κατερίνα Σώκου
Η Καθημερινή
17/2/14
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου