Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27, 2014

Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Α΄

Κοιτάξτε προσεκτικά το βομβαρδιστικό B-17 και προσέξτε πόσο χτυπημένο είναι - ένας κινητήρας νεκρός, η ουρά, το οριζόντιο σταθεροποιητικό πτερύγιο και η μύτη του κατατρυπημένα. Ήταν έτοιμο να πέσει στο έδαφος. (Η εικόνα ζωγραφίστηκε από καλλιτέχνη με βάση τις περιγραφές των δυο πιλότων πολλά χρόνια μετά.) Έπειτα προσέξτε ότι δίπλα του πετάει ένα Γερμανικό μαχητικό ME-109.
Τώρα διαβάστε την ιστορία που ακολουθεί ....Ο Charlie Brown ήταν πιλότος ενός Ιπταμένου Φρουρίου B-17 στην 379η Ομάδα Βομβαρδιστικών στο Kimbolton της Αγγλίας. Το B-17 του ονομαζόταν 'Ye Old Pub' και βρισκόταν σε τραγική κατάσταση καθώς είχε χτυπηθεί από αντιαεροπορικά πυρά και από καταδιωκτικά. Η πυξίδα του ήταν κατεστραμμένη, και αντί να επιστρέφει προς το Kimbolton πετούσε όλο και βαθύτερα στο εχθρικό έδαφος.
Όταν το B-17 πέρασε πάνω από ένα εχθρικό αεροδρόμιο, ένας Γερμανός πιλότος που λεγόταν Franz Steigler διατάχθηκε να απογειωθεί και να το καταρρίψει. Όταν πλησίασε το B-17, δεν πίστευε στα μάτια του. Όπως λέει ο ίδιος, 'ποτέ δεν είχε δει αεροπλάνο σε τέτοια άσχημη κατάσταση. Η ουρά και το οπίσθιο τμήμα είχαν βαριές ζημιές, και ο πίσω πυροβολητής ήταν πληγωμένος. Ο πάνω πυροβολητής κειτόταν νεκρός πάνω στην άτρακτο. Η μύτη του σκάφους ήταν τσακισμένη και υπήρχαν τρύπες παντού. Αν και είχε πυρομαχικά, ο Franz πλησίασε το B-17 και κοίταξε τον Charlie Brown, τον πιλότο... Ο Brown ήταν τρομαγμένος και πάλευε να ελέγξει το τραυματισμένο και αιματοβαμμένο αεροπλάνο του.

O πιλότος Franz Steigler   Ο πιλότος Charlie Brown.
Καταλαβαίνοντας ότι δεν είχε ιδέα προς τα πού πήγαινε, ο Franz έκανε νόημα στον Charlie να στρίψει 180 μοίρες. Ο Franz συνόδευσε και οδήγησε το χτυπημένο αεροπλάνο μέχρι πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, προς την Αγγλία. Έπειτα χαιρέτισε τον Charlie Brown και γύρισε πίσω στην Ευρώπη.
Όταν ο Franz προσγειώθηκε, είπε στον Διοικητή του ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί πάνω από τη θάλασσα, και ποτέ δεν είπε την αλήθεια σε κανέναν. Ο Charlie Brown και οι υπόλοιποι του πληρώματός του τα είπαν όλα στην αναφορά τους, αλλά διατάχθηκαν να μη μιλήσουν ποτέ για το συμβάν.
Πέρασαν 40 χρόνια από τότε, και ο Charlie Brown ήθελε να βρει τον πιλότο της Luftwaffe που έσωσε το πλήρωμά του. Μετά από χρόνια ερευνών, ο Franz βρέθηκε. Δεν είχε μιλήσει ποτέ για το επεισόδιο, ακόμη και σε μεταπολεμικές συναντήσεις. Συναντήθηκαν στις ΗΠΑ σε μια συνάντηση της 379ης Ομάδος Βομβαρδιστικών, μαζί με 25 άλλους που επέζησαν. διότι ο Franz δεν χρησιμοποίησε τα πυροβόλα του εκείνη τη μέρα.
(Από αριστερά) ο Γερμανός πιλότος Franz Steigler, ο καλλιτέχνης Ernie Boyett, και ο πιλότος του B-17 CharΌταν ρωτήθηκε γιατί δεν τους κατέρριψε, ο Steigler αργότερα είπε: "Δεν μου έκανε καρδιά να αποτελειώσω εκείνους τους γενναίους άνδρες. Πετούσα δίπλα τους για πολλή ώρα. Προσπαθούσαν απεγνωσμένα να γυρίσουν στην βάση τους, και θα τους άφηνα να το κάνουν. Δεν θα μπορούσα να τους ρίξω. Θα ήταν το ίδιο σαν να πυροβολούσα κάποιον που έπεφτε με αλεξίπτωτο."
Και οι δυο άνδρες πέθαναν το 2008.

Η ιστορία είναι αληθινή.
Αυτά συνέβαιναν τότε που οι πολεμιστές είχαν τιμή. Φορούσαν τις στολές τους με περηφάνια, και δεν κρύβονταν πίσω από γυναικόπαιδα, ούτε έβαζαν βόμβες μέσα σε αθώα πλήθη.
ΠΗΓΗ: flyers.gr
*****************************************************
Β΄
Κατά την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από μια αερομαχία πάνω από τα δυσπρόσιτα χιονισμένα βουνά της Νορβηγίας , καταρρίπτονται δύο αεροσκάφη , ένα Βρεττανικό και ένα Γερμανικό. http://home.online.no/~oela/9763%20b.jpg
Η σατανική σύμπτωση φέρνει τα διασωθέντα πληρώματα να αναζητήσουν καταφύγιο  σε μια απομονωμένη παράγκα, όπου αντί να αλληλοεξοντωθούν υποχρεώνονται να συμβιώσουν κάτω από την ίδια  στέγη μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος τους  έχει κάνει αναγκαστικούς  εχθρούς, καθώς οι μέρες περνούν, η εχθρότητα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις καταρρέουν  και αναπτύσσονται συμπάθειες και φιλίες.
http://home.online.no/~oela/Meeting%201977.jpgΗ συγκινητική αυτή ανθρώπινη ιστορία θα έχει γλυκόπικρο τέλος, με θανάτους και διασώσεις
και από τις δύο πλευρές
Πολλά χρόνια αργότερα (1977) , 
δύο από  τους πρωταγωνιστές,

ο R.T. Partridge και ο  Horst Schopis, θα ανταμώσουν ξανά και θα θυμηθούν συγκινημένοι την απίστευτη περιπέτεια που έζησαν. Η φιλία που αναπτύχθηκε μέσα
στον πόλεμο παρέμεινε άσβηστη.
Into the White (2012) Poster 
Η συγκλονιστική αυτή ιστορία έγινε μια πολύ καλή ταινία , η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα και μπορείτε να τη βρείτε  στα καταστήματα ενοικίασης DVD με τον τίτλο Into the White (2012). Σας διαβεβαιώνω ότι θα την απολαύσετε. Η υπογραφή του θαυμάσιου Νορβηγού σκηνοθέτη Πίτερ Νες  εγγυάται γι΄αυτό.

ΔΕΙΤΕ:

Into the White - Wikipedia, the free encyclopedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μνήμη Κώστα Μπέσιου

Κώστας Λαχάς Ο ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΣ  Τα λόγια μου της νύχτας μετανάστες σε δρομολόγια χωρίς επιστροφή άσ’ τις πλατείες να βογκούν σου λέω άστες ίσως μ...