Κόμικ και ελληνική λογοτεχνία: Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά (24/2/14)
Το EL VIAJE music bar (Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας), το Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ και οι Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο: «Κόμικ και ελληνική λογοτεχνία:Online περιοδικό Διογένης: πρόσκληση για συμμετοχή στο επόμενο τεύχος
Τον Ιανουάριο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του "Διογένη", online περιοδικού των μεταπτυχιακών φοιτητών του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Η συντακτική ομάδα καλεί μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πεδίο των βυζαντινών, οθωμανικών ή/και νέων ελληνικών σπουδών να στείλουν άρθρα τους για το τεύχος του Οκτωβρίου 2014.Προκήρυξη Α΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μίμης Σουλιώτης»
Προκήρυξη Α΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μίμης Σουλιώτης» Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το «Βιβλιολογείον» προκηρύσσουν τον Α΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποιήματος και διηγήματος με την ονομασία «Μίμης Σουλιώτης». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση και πεζό λόγο στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, εθνικότητας και ηλικίας. Διάρκεια Διαγωνισμού Ως ημερομηνία έναρξης του Διαγωνισμού ορίζεται η 14η Φεβρουαρίου 2014 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Απριλίου 2014. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.Συνέδριο: Un-Framing Hellenism: Greek Culture after crisis (4-6/12/14)
Η Ένωση Νέων Ελληνικών Σπουδών Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας και το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, διοργανώνουν Συνέδριο με τίτλο: Un-Framing Hellenism: Greek Culture after crisis (4-6 Δεκεμβρίου 2014).Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (25/02/14)
Η κ. Άννα Σιχάνη, υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ε.Κ.Π.Α., θα μιλήσει την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19.30, με θέμα: «Τι (δεν) είναι Digital Humanities; Η τύχη του κλάδου στη Νεοελληνική Φιλολογία» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής).Ημερίδα: Η ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στην Ελλάδα και ως μητρική στη Διασπορά (21/2/14)
Το 'Κοινό Ελληνο-Γαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών' του ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ, το 'Πολύδρομο' και το 'Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση' διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα "Η ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στην Ελλάδα και ως μητρική στη Διασπορά" την Παρασκευή 21/2/14, Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας. Ομιλητές/τριες: Νίκος Βερβίτης, Χριστίνα Μαλιγκούδη, Σταύρος Καμαρούδης και Ρούλα Τσοκαλίδου. Συντονισμός: Αγγελική Κοιλιάρη Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21/2/14, 5-8 μμ στο ΠΟΛΥΣΤΕΚΙ και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας: Βία και Πολιτική (21-23/2/14)
Το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, Τομέας Φιλοσοφίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν (συν-διοργάνωση: Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετοχή: Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία (ΕΦΕ)), το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας υπό τον τίτλο: Βία και Πολιτική Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 21, 22 & 23 Φεβρουαρίου 2014 (Παρασκευή 21/2: 18.00-22.00, Σάββατο 22/2: 10.00-14.30 και 17.00-22.00 και Κυριακή 23/2: 10.00-15.00), στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων, 1ος όροφοςΗ Παναγιά η Χελιδονού, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, γίνεται graphic novel στα ελληνικά
Μια μεγάλη συγγραφέας και ένα σημαντικό κείμενο της γαλλικής λογοτεχνίας συναντούν για πρώτη φορά την τέχνη των comics, με τη βοήθεια του crowdfunding, του πιο σύγχρονου και ταχύτερα διαδιδόμενου τρόπου χρηματοδότησης. Tο διήγημα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, «Η Παναγιά η Χελιδονού», γίνεται graphic novel από τον εικονογράφο Γιώργο Τσιαμάντα, στην μετάφραση της αείμνηστης Ιωάννας Χατζηνικολή και παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό από την Comicdom Press.Πρόγραμμα του ΚΕΓ ψηφιοποίησης των τόμων της σειράς: Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, θέλοντας να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τον πολιτισμό της Αρχαίας Μακεδονίας, ανέλαβε την ψηφιοποίηση τεσσάρων τόμων της σειράς «Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία», που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια του Δ. Β. Γραμμένου ως οδηγοί για την μόνιμη έκθεση του Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα οι τέσσερις τόμοι που θα ψηφιοποιηθούν αναφέρονται (1) στην προϊστορία της Μακεδονίας, (2) στην περίοδο από τον 10ο -7ο αι. π.Χ., (3) στη Μακεδονία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και (4) στη Θεσσαλονίκη. Έχει ήδη αναρτηθεί ο τόμος με τίτλο «Προς τη γένεση των πόλεων» (http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/macedonia/cities/index.html) και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
Δύο Διαλέξεις: Η τέχνη του Συγγραφέα και Η τέχνη του Αναγνώστη και της ανάγνωσης (17 & 24/2/14)
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας: Βία και Πολιτική (21-23/2/14)
Διάλεξη Δ.Ν. Μαρωνίτη: Η Ιλιάδα και οι εκπαιδευτικές της τύχες (24/2/14)
Κύκλος μαθημάτων για τον Κ.Π. Καβάφη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (25/1-22-2/14)
Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με θέμα: Η Αξιοποίηση του web 2.0 στο Σύγχρονο Σχολείο - Από τη Θεωρία στην Πράξη
11 ποιητές του 20ού αιώνα (27/11/13-9/4/14)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου