Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014

Ο ζωγράφος που λάτρεψε την Ισπανία


O  George Owen Wynne Apperley ( γενν. 1884) είναι  ένας από τους  πολλούς ξένους που γοητεύτηκαν από την ισπανική κουλτούρα και το  ισπανικό τοπίο, στοιχεία  εξωτικού προορισμού για τους βόρειους ευρωπαίουςό μακριά από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις παραδόσεις. 
Γεννήθηκε σε μια οικογένεια ευγενών, πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στις ακτές της Νότιας Αγγλίας . Παρά την επιθυμία του δεύτερου συζύγου της μητέρας του Μαργαρίτας που τον ήθελαν ο μεν πρώτος να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία , η δε μητέρα του  να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκκλησιαστική ζωή, ο  George απέδειξε ταυτόχρονα την κλίση του προς τη ζωγραφική, την αρχαία  μυθολογία και τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών.
 Διάφορα ταξίδια στις χώρες της Μεσογείου τον οδήγησαν σε οριστική παραμονή  στην  Ισπανία, όπου επέλεξε να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή και άρχισε να ζωγραφίζει τοπία  και γυναίκες με τοπικές φορεσιές ή γυμνές, ως το τέλος της ζωής του.
Λόγω του  ακαδημαϊκού στιλ του , ο ζωγράφος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους ανώτερους (συντηρητικούς) κοινωνικούς κύκλους, οι οποίοι φρόντισαν να τον βραβεύσουν πολλές φορές . Τέλος, το 1951 έγινε  μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Μάλαγα. Πέθανε στην Ταγγέρη το 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Ο «Μπερλουσκόνι» της Ξάνθης και η αφασία του ΕΣΡ Πώς ξεφεύγει από το ραντάρ του ΕΣΡ ενώ έχει 12 ραδιόφωνα στην περιοχή;... PIXABAY...