Κυριακή, Ιανουαρίου 12, 2014

ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΙΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

30+1 συγγραφείς από όλο τον κόσμο μιλούν στον Ανταίο Χρυσοστομίδη.
Dvd_large_978-960-03-5633-5b Έχουν να μας πουν πολλά πράγματα: Για τη ζωή, το θάνατο και τη… ζωή μετά το θάνατο. Για την αλήθεια και το ψέμα. Για τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις τους. Οι συγγραφείς είναι εξάλλου άριστοι παρατηρητές του κόσμου γύρω τους. Συγγραφείς διάσημοι, όπως εκείνοι οι οποίοι μιλάνε στο δεύτερο τόμο με τις συνεντεύξεις που πήρε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης - μόνος ή μαζί με τη Μικέλα Χαρτουλάρη για το δεύτερο κύκλο της σειράς "Οι Κεραίες της Εποχής μας" στην ΕΡΤ. Τίτλος του βιβλίου «Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ» και υπότιτλός του «Ταξιδεύοντας με άλλους 30 + 1 συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο». Πρόκειται για έκδοση που  δίνει «όχι μόνο ένα χορταστικό πανόραμα της διεθνούς λογοτεχνικής σκηνής, αλλά και την πολύ προσωπική ματιά ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να πιστεύει ότι η καλή λογοτεχνία είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούν ακόμα να μας σώσουν». Ανθολογούνται οι: Σέσαρ Άιρα, Καντέρ Αμπντολάχ, Αλάα Αλ-Ασουάνι, Ενρίκε Βίλα Μάτας, Αβραάμ Γεοσούα, Ίρβιν Γιάλομ, Νταβίντ Γκρόσμαν, Ουμπέρτο Έκο, Πέτερ Εστερχάζι, Τζέφρι Ευγενίδης, Πίτερ Κάρεϊ, Μάσιμο Καρλότο, Εδγάρδο Κοζαρίνσκι, Τζόναθαν Κόου, Αντρέι Κούρκοφ, Ντόνα Λεόν, Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, Αμίν Μααλούφ, Χένινγκ Μάνκελ, Χαβιέρ Μαρίας, Σεμπάστιαν Μπάρυ, Χέρτα Μύλερ (Νόμπελ 2009), Σάρα Ουότερς, Λεονάρδο Παδούρα,  Άννι Πρου, Ίαν Ράνκιν, Αντόνιο Σκάρμετα, Γκράχαμ Σουίφτ, Τούμας Τράνστρεμερ (Νόμπελ 2011), Ντανιέλ Τσαβαρία και Περ Βέστμπεργκ. 
  κύκλο της σειράς "Οι Κεραίες της Εποχής μας" στην ΕΡΤ1.
************************

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ "ΚΕΡΑΙΩΝ"
Συνομιλώντας με το διάσημο πεζογράφο Τζον Λε Καρέ
για τη λογοτεχνία, τα βιβλία του και την πολιτική
[Η τηλεοπτική καταγραφή]

Ο Ντέιβιντ Κόρνουελ που πήρε το ψευδώνυμο Τζων Λε Καρέ, υπήρξε μυστικός πράκτορας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και έγινε εκατομμυριούχος γράφοντας μυθιστορήματα κατασκοπείας που αποκάλυπταν την πιό βρώμικη πλευρά του κόσμου μας.
Γιός τυχοδιώκτη, διπλωμάτης που σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία, ο 75χρονος (όταν του πήραν τη συνέντευξη) Λε Καρέ (σήμερα είναι 83), αποτύπωσε στα 20 ως τότε  μυθιστορήματά του την τρομερή ψυχροπολεμική πραγματικότητα και την ακόμα πιο τρομερή μετα-ψυχροπολεμική κατάσταση που την διαδέχτηκε.
Είναι ένας διανοούμενος που απεχθάνεται τη δημοσιότητα, που έχει αρνηθεί να παρασημοφορηθεί από τη βασίλισσα της Αγγλίας, και ακόμη έχει κατέβει στους δρόμους του Λονδίνου να διαδηλώσει κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Ανάμεσα στα μυθιστορήματα που έχει δημιουργήσει είναι και «Ο Κατάσκοπος που γύρισε απ΄ το κρύο», «Ο επίμονος κηπουρός» και «Το τραγούδι της Ιεραποστολής».
Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο της σειράς "Οι Κεραίες της Εποχής μας" στην Ερτ1, με τους Μικέλα Χαρτουλάρη και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: