Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2014

Παστίτσιο για γέλια η δημοκρατία για κλάματα;

 ****************************

«Γέρων Παστίτσιος»: Φυλάκιση 10 μηνών

Ο δημιουργός της δημοφιλούς ιστοσελίδας μιλάει στην «Κ» για την ποινή φυλάκισης που του επεβλήθη.

Της Λίνας Γιάνναρου
Η Καθημερινή,17/1/14



«Ηταν από την αρχή φανερό ότι το δικαστήριο δεν ήταν πρόθυμο να πειστεί από τα επιχειρήματά μου. Οι δικαστές ήταν πολύ επιθετικοί, έδειχναν να μη θέλουν να καταλάβουν το νόημα της σελίδας. Το χαρακτήρισαν εμμονικό, προσβλητικό». Αυτά λέει στην «Κ» ο 27χρονος Φίλιππος Λοΐζος, υπάλληλος ιχθυοτροφείου και δημιουργός της δημοφιλούς σελίδας στο facebook «Γέρων Παστίτσιος», λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τον καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση.
Η δίωξη περί εξύβρισης των θείων τού είχε ασκηθεί έπειτα από ερώτηση στη Βουλή που είχε καταθέσει το 2012 ο (σήμερα προφυλακισμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Στην ερώτηση υποστήριζε ότι ο δημιουργός της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος» «υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να ευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο». Αυτό φαίνεται ότι ξύπνησε τα θρησκευτικά αντανακλαστικά των αρχών που συνέλαβαν τον Λοΐζο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φίλων της σατιρικής του σελίδας, αλλά και όσων απλώς υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Ακόμα και τότε, ουδείς ανέμενε ότι θα ακολουθούσε καταδικαστική απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο εισαγγελέας πρότεινε χαμηλότερη ποινή από αυτήν που τελικά επιβλήθηκε στον 27χρονο.
«Ατυχή, αλλά καθ’ όλα σεβαστή» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ο δικηγόρος του Φίλιππου Λοΐζου, Γιώργος Κλεφτοδήμος, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του γι’ αυτήν, δεδομένου ότι «το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος δεν πληρούται κατά τους αντικειμενικούς του όρους».
Οπως και ο ίδιος ο δημιουργός της σελίδας, άλλωστε, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο σκοπός αυτής ήταν να καυτηριάσει τη διαστρέβλωση των λεγομένων του γέροντα Παΐσιου από διάφορες πλευρές, συχνά μάλιστα και για ιδιοτελείς και σαφώς αντίθετους με τις διδαχές του γέροντα σκοπούς. Οπως ήταν αναμενόμενο, ασκήθηκε έφεση.
Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση της λεπτομερούς καταγραφής των όσων έλαβαν χώρα στη δίκη, την οποία καταγραφή έχει ήδη ξεκινήσει ο κ. Λοΐζος. Ο ίδιος, πάντως, παρά την περιπέτεια, δεν μετανιώνει για το χαρακτήρα που έπλασε. «Εκανα ό,τι κάνει καθένας, είπα την άποψή μου μέσω της σάτιρας», καταλήγει.
***************************

 "Στο μεσαίωνα ολοταχώς!"
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ):


Παρά τη χαμηλή της θέση στις επικοινωνιακές προτεραιότητες της συγκυρίας, η σημερινή καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης "Γέρων Παστίτσιος" αποκτά εμβληματικό εκτόπισμα. Η πρώτη, μετά από δεκαετίες, αναβίωση της διάταξης που ποινικοποιεί την "καθύβριση θρησκεύματος" εγγράφεται στην πρόσφατη σειρά φαινομένων παλινόρθωσης των πιο σκοτεινών σελίδων της ιστορίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θυμίζουμε πως η αστυνομική κινητοποίηση που οδήγησε στη σύλληψη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε από επερώτηση του προφυλακισθέντα ως υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης το Σεπτέμβριο 2013.

Έχοντας αγωνιστεί σε ανύποπτο χρόνο για την ελευθερία του λόγου και της τέχνης καθώς και για τον απεγκλωβισμό του κράτους και του δικαίου από το βραχνά της θεοκρατίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διακατέχεται όχι πια από απλή ανησυχία, αλλά δυστυχώς από βεβαιότητα για μια θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αδράνειάς τους όσοι νόμιζαν πως οι παρωχημένοι νόμοι δεν χρειάζεται να καταργηθούν αφού δήθεν έχουν απενεργοποιηθεί στην πράξη.  Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αφέλειάς τους όσοι εμπιστεύονται στη διακριτική εξουσία της ελληνικής δικαιοσύνης, ως έχει, αποκλειστικές αρμοδιότητες για την ανάταξη της πολιτείας και την προκοπή της κοινωνίας.

Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της".

 ****************************

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου για την καταδίκη του "Γέροντα Παστίτσιου"

Η σημερινή καταδίκη του 27χρονου διαχειριστή της ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος», Φίλιππου Λοΐζου, σε δεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή για καθύβριση θρησκεύματος κατʼ εξακολούθηση πλήττει στην καρδιά της την ελευθερία της έκφρασης.
 Ταυτόχρονα, αποτελεί νίκη των πιο σκοταδιστικών και ακροδεξιών κύκλων που ζήτησαν, και τελικά πέτυχαν, τη λογοκρισία και την ποινική καταδίκη της σάτιρας και του λόγου.
Ο «Παστίτσιος» δεν προσέβαλε το θρησκευτικό αίσθημα, ούτε τις αξίες του ανθρωπισμού και της ανεκτικότητας που πρεσβεύει η χριστιανική πίστη.
Αντίθετα, η σάτιρά του έθιξε πρώτα τη νεοναζιστική (και παγανιστική) Χρυσή Αυγή, η οποία έφερε πρώτη το θέμα στη Βουλή, υποδυόμενη τη θεοσεβούμενη, στην πραγματικότητα για λόγους ψηφοθηρίας.
Αντί η υπόθεση να τεθεί κατευθείαν στο αρχείο, οι διωκτικοί μηχανισμοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο αίτημα των κύκλων αυτών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου πράγματι απειλούνται έννομα αγαθά ή και ανθρώπινες ζωές, πλην όμως Αστυνομία και Δικαιοσύνη δεν δείχνουν παρόμοιο ζήλο.
Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αποτελεί ντροπή και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία. Και, ταυτόχρονα, μια ευκαιρία για να ξανατεθεί επιτακτικά το ζήτημα της κατάργησης του αδικήματος της βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων.
 Πρόκειται για κραυγαλέο νομικό αναχρονισμό. Ο θεός, όπως επανειλημμένα έχουν τεκμηριώσει διαπρεπείς επιστήμονες, πιστοί και άπιστοι, δεν έχει ανάγκη από εισαγγελείς, τακτικούς ή αυτόκλητους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...